30 Σεπτεμβρίου 2021

6 Ερωτήσεις για τα παιδιά και τον κορωνοϊό

Οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα σχολική χρονιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Λίζα Νταμούρ, ψυχολόγος, απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών του Times.

Τι θεωρείτε καθησυχαστικό όσον αφορά την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο;

Είναι αρκετά καθησυχαστικό ότι κατά το πρώιμο μέρος της πανδημίας, όταν οι δάσκαλοι δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμη, τα σχολεία που είχαν πολυεπίπεδη προστασία-μάσκες, αντισηπτικά, εξαερισμός, τακτικά test- κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αναστάτωση και ορισμένα σχολεία μπορεί να κλείσουν για λίγες ημέρες. Ωστόσο, η κατεύθυνση της υγειονομικής κοινότητας αυτή τη στιγμή είναι ότι τα σχολεία είναι σημαντικά και πρέπει να τα κρατήσουμε ανοιχτά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Θέλω να υπενθυμίσω στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν. Μπορείτε τόσο εσείς, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά σας να εμβολιαστείτε. Επιπλέον, μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας να περάσει χρόνο με οικογένειες όπου τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης, μπορείτε να αποφεύγετε τα μέρη με συνωστισμό.

Η βασική δραστηριότητα του παιδιού σας είναι το σχολείο, όπου θα υπάρχει ένα επίπεδο κινδύνου. Ας ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν τον κίνδυνο στις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού. Οι γονείς έχουν περισσότερη δύναμη από ό, τι αντιλαμβάνονται.

Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά για ερωτήσεις άλλων σχετικά με τις μάσκες;

Νομίζω ότι πρέπει να πούμε στα παιδιά: «Εάν κάποιος επιμένει να σας ρωτάει γιατί φοράς μάσκα» απαντήστε: «Ναι, το να φοράω μάσκα είναι κουραστικό, αλλά υποσχέθηκα στους γονείς μου ότι θα το κάνω.»

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουν οι γονείς για να διασφαλίσουν ότι οι παιδικοί σταθμοί λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις;

Ρωτήστε αν το προσωπικό είναι εμβολιασμένο. Επιπλέον, ρωτήστε εάν ο χώρος έχει εξαερισμό, αν ανοίγουν τακτικά τα παράθυρα και ποια άλλα μέτρα λαμβάνουν.

Τα παιδιά δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να πω σε έναν έφηβο που κάνει παρέα με τους μη εμβολιασμένους φίλους του;

Πρέπει να συζητάμε με τους εφήβους για το πώς οι άνθρωποι κάνουν επιλογές που έχουν συνέπειες.

Εάν γνωρίζετε ότι ο έφηβός σας κάνει παρέα με παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα, τότε πρέπει να μιλήσετε μαζί του για το πώς να διαχειρίζεται αυτόν τον κίνδυνο. Ρωτήστε τον, παραδείγματος χάρη, πως θα αντιδρούσε εάν του πρότειναν να μαζευτούν πολλά άτομα σε έναν κλειστό χώρο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν την ψυχική υγεία του παιδιού γενικά;

Εάν το παιδί σας νιώθει άγχος ή αναστάτωση ή απογοήτευση, αυτό είναι πιθανώς απόδειξη ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλoί λόγοι για να νιώθουν αγχωμένα, αναστατωμένα και απογοητευμένα. Το επόμενο ερώτημα είναι: είναι σε θέση να το χειριστούν αυτό; Μπορούν να σας μιλήσουν για το πώς αισθάνονται;

Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχήσει είναι αν η αναστάτωση αυτή διαρκεί για μια παρατεταμένη περίοδο. Τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία και να ζητήσετε υποστήριξη.

Πηγή: New Yotk Times