Χαιρετισμός της Προέδρου του ΕΛΙΖΑ – Μαρίνας Καρέλλα

Μετά το θάνατο της Ελίζας, ο Μιχαήλ κι εγώ περάσαμε μια περίοδο βαθιάς θλίψης. Ξέραμε ότι δεν ήταν πια στο χέρι μας να σώσουμε την Ελίζα, αλλά δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπρακτοι: Κάτι έπρεπε να γίνει για να μην ξανασυμβεί ποτέ, αυτό που συνέβη στην Ελίζα.

Αποφασίσαμε  να τιμήσουμε τη μνήμη της μικρής Ελίζας προστατεύοντας άλλα παιδιά από την ίδια μοίρα.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια και σύντομα ο πρώτος πυρήνας ανθρώπων με τον ίδιο στόχο είχε σχηματιστεί: Η Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, η Ελένη Αγάθωνος, εμπειρογνώμονας παιδικής προστασίας  και η ψυχολόγος & συγγραφέας Μυρτώ Νίλσεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και τις συμβουλές τους.
Από εκείνη τη στιγμή, άναψε η σπίθα για την ίδρυση του Σωματείου Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. 
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΖΑ εξελέγη στις 21 Ιανουαρίου 2008, και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια δραστήρια ομάδα με έναν κοινό σκοπό.

Σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος,  ιδρύσαμε από κοινού τον πρώτο Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα. Ο Ξενώνας SOS – ΕΛΙΖΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 και αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο παιδικής προστασίας. Μέσα στα 7 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ξενών φιλοξενήθηκαν  43 βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά βρήκαν προστασία, θεραπεία και αποκατάσταση, ενώ 27 βρίσκονται ήδη σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

 Από την 1η Μαρτίου 2016, η λειτουργία του ξενώνα βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και είμαστε βέβαιοι πως οι βάσεις που θέσαμε μαζί αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του.

Από το 2009, το Σωματείο ΕΛΙΖΑ διαρκώς  αναπτύσσεται , σχεδιάζει και εφαρμόζει νέα προγράμματα και βρίσκει συγκινητική ανταπόκριση από το κοινό. Το 2013  ξεκίνησε ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταξύ του Σωματείου μας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  «Ένα παιδί, ένας κόσμος».  Στόχος του προγράμματος ΒΗΜΑ είναι η στήριξη νέων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η φτώχεια και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε  με έγκαιρο εντοπισμό και παρέμβαση στα προβλήματα της οικογένειας να δράσουμε προληπτικά απέναντι στην κακοποίηση ή την παραμέληση των παιδιών.

Παράλληλα, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για την έκταση και τις πολλές μορφές του σκοτεινού φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, εκδώσαμε το ενημερωτικό φυλλάδιο ΣΗΜΕΡΑ! ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, καθώς και τον οδηγό για νέους γονείς, με τίτλο Γονιός δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι, έργο της  διακεκριμένης  παιδιάτρου, Ελένης  Βαλάσση – Αδάμ.  Εστιάσαμε ακόμη στο «Σύνδρομο ταρακουνήματος των βρεφών» με στόχο την ενημέρωση όσων ασχολούνται με τη φροντίδα βρεφών της σοβαρής συνέπειας ενός απότομου «δυνατού τραντάγματος».

Καθημερινά οι άνθρωποι του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο, η διοικητική και η επιστημονική ομάδα και οι εθελοντές μας εργάζονται συστηματικά με στόχο να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών προς το καλύτερο. Γι’ αυτό το στόχο το Σωματείο μας βασίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη των δωρητών και των χορηγών μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω τον σύζυγο μου Μιχαήλ, τις κόρες μου Αλεξάνδρα και Όλγα και όλους τους εκπληκτικούς ανθρώπους, που απλόχερα μας χαρίζουν το χρόνο και την αγάπη τους, για να συνεχίσουμε μαζί.

Μαρίνα Καρέλλα, Μάρτιος 2016