11 Φεβρουαρίου 2021

Δουλεύοντας από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μαζί με τα παιδιά

Tips και συμβουλές για να διατηρείτε την ισορροπία σας, όσο εργάζεστε από το σπίτι μαζί με την οικογένειά σας.

Ο κορωνοϊός έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των οικογενειών με παιδιά. Γονείς και φροντιστές παιδιών δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην εργασία από το σπίτι και την οικογενειακή ζωή.

Ωστόσο, μικρές τροποποιήσεις μπορεί να αποδειχθούν «σωτήριες» τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά:

Εργασία από το σπίτι μαζί με την οικογένεια

Όταν εργαζόμαστε έξω από το σπίτι, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξασφαλίσουμε τον άνθρωπο που με ασφάλεια θα επιβλέπει τα μικρά μας παιδιά, όταν εμείς είμαστε εκτός σπιτιού. Όταν είναι απολύτως επιβεβλημένο να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας, στο σπίτι, τότε θα μπορούσαμε να πάρουμε ολιγόωρη άδεια και να επιστρέψουμε στην εργασία μας, αργότερα. Δε θα πρέπει να αισθανόμαστε ένοχα για αυτό. Η φροντίδα της οικογένειας μας είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, οι δυσκολίες φαντάζουν λιγότερες, αλλά είναι μεγαλύτερες και ίσως πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Θα πρέπει να βρείτε την ισορροπία να «παρακολουθείτε» τα παιδιά σας και να συγκεντρώνεστε στη δουλειά σας. Να έχετε την προσοχή σας στραμμένη και στα παιδιά και στη δουλειά. Και μάλιστα, να ζητάτε από τον εαυτό σας να μην υπερβεί τα όρια!

Εάν ο χώρος του σπιτιού σας, σας το επιτρέπει βρείτε το κατάλληλο μέρος μέσα στο σπίτι, στο οποίο μπορείτε να εργάζεστε και να έχετε οπτική επαφή με τα παιδιά σας. Ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου χώρου εργασίας, θα βοηθήσει όλη την οικογένεια να κατανοήσει ότι εργάζεστε. Κάνετε τακτικά διαλείμματα για ξεκούραση και χαλάρωση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, που συνήθως διασφαλίζει ηρεμία, αλλά φυσικά να είστε alert στην προσαρμογή μίας νέας ανάγκης.

Προγραμματίστε την ημέρα όλης της οικογένειας

Το σπίτι, πλέον, αποτελεί χώρο μάθησης, εργασίας και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το μετατρέψετε σε σχολείο. Μην πιέζετε τον εαυτό σας ώστε να δημιουργήσετε το τέλειο πρόγραμμα μαθημάτων. Να είστε επιφυλακτικοί με ό,τι βλέπετε  στα social media και να θυμάστε ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Εάν για οποιονδήποτε λόγο, δυσκολεύεστε ή πιέζεστε, αναζητήστε υποστήριξη από ειδικό.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για το πώς θα ήθελαν να περάσουν την ημέρα τους και πώς οι δικές τους ανάγκες μπορούν να έρθουν σε ισορροπία με τις δικές σας ευθύνες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους και αναζητήστε τρόπους να τα ενσωματώσουν στη μάθηση. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το σχολείο τους και οι δάσκαλοι είναι εκεί για εκείνο και ότι θα συνεχίσουν να το διδάσκουν, ακόμη και εκτός σχολείου.

Μείνετε σε επαφή με φίλους και συγγενείς

Η τεχνολογία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρούν τα παιδιά επαφή με τους φίλους και την οικογένειά και μπορεί να τα βοηθήσει με συναισθήματα, όπως η μοναξιά και το άγχος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την πίεση όταν προσπαθείτε να εργαστείτε. Θα μπορούσατε να:

  • Να καθορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για βιντεοκλήσεις με τους φίλους του ή και με τον παππού και τη γιαγιά.
  • Εάν έχετε τη δυνατότητα, προγραμματίστε μια ώρα ανάγνωσης όπου ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος σας διαβάζει με το παιδί σας
  • Ζητήστε από τα μικρότερα παιδιά να κάνουν μια ζωγραφιά κάθε μέρα και μοιραστείτε τις εβδομαδιαίες ζωγραφιές του σε μια βιντεοκλήση.

Στηρίξτε το παιδί σας

Εάν το παιδί σας θέλει να σας μιλήσει για τον κορωνοϊό, ενθαρρύνετέ το να το κάνει. Προσπαθήστε να μιλήσετε στο παιδί σας με τρόπο, που θα του είναι κατανοητός. Είναι επίσης σημαντικό όλοι οι ενήλικες στη ζωή του παιδιού να ακολουθούν την ίδια γραμμή, πράγμα που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής του και στη μείωση του άγχους. Εστιάστε την προσοχή σας σε θετικές ιστορίες για άτομα που εργάζονται για να μας κρατούν όλους όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Περαιτέρω, ακούστε τι αισθάνεται ή σκέφτεται το παιδί σας για τον κορωνοϊό. Διαβεβαιώστε τα ότι είστε εκεί για εκείνα για να τα ακούτε και ότι πάντα τα παίρνετε στα σοβαρά. Ακούγοντας και επαινώντας τα όταν μοιράζονται μαζί σας τις ανησυχίες τους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Λάβετε υποστήριξη

Το να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να γνωρίζετε ότι προσπαθείτε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Επιπλέον των ειδικών, ζητήστε υποστήριξη και από τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας, όταν νιώθετε ότι την χρειάζεστε.

Τέλος, χρησιμοποιήστε διαδικτυακές πηγές και διαβάστε συμβουλές από αξιόπιστους οργανισμούς.

Πηγή: National Society for the Prevention of Cruelty to Children