Σωστή και Έγκαιρη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών

Το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA και τη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού»  υλοποιεί το 1ο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε ιατρούς όλων των παιδιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα πρώτης γραμμής, που καλείται να διαχειριστεί περιστατικά σωματικά κακοποιημένων παιδιών και είναι σε θέση  να ενεργοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία τους.

Η εκπαίδευση διενεργήθηκε και στις 12 Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΖΑ, καθώς και όλη η επιστημονική ομάδα ευχαριστούν θερμά τις εταιρείες και τους οργανισμούς που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στη δυναμική του προγράμματος και το υποστήριξαν θερμά κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του:

Μέγας Χορηγός – Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ

Χορηγός – Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Υποστηρικτές – Aegean, Microsoft Hellas,

The Fulbright Foundation in Greece & The Hellenic Initiative

Δημιουργία του 1ου Πανελλήνιου Δικτύου Ιατρών εξειδικευμένων στην προφύλαξη παιδιών από τη σωματική κακοποίηση

Με όραμα να δημιουργηθεί το 1ο πανελλήνιο δίκτυο ιατρών εξειδικευμένων στην προφύλαξη  παιδιών από τη σωματική κακοποίηση,  το καινοτόμο πρόγραμμα επιδιώκει :

 1. Διενέργεια επίσημης έρευνας σε αρχεία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων για κακοποίηση παιδιών, που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τις πολύ μικρές ηλικίες 0-5 ετών
 1. Επιμόρφωση ιατρών, μιας ιδιαίτερα σημαντικής ομάδας επαγγελματιών, που έρχεται άμεσα σε επαφή με περιστατικά σωματικά κακοποιημένων παιδιών,  και είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία προστασίας τους
 1. Σύσταση πρωτοκόλλου/ και λεπτομερούς διαδικασίας αναγνώρισης και αντιμετώπισης περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών
 1. Ουσιαστική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εμπλεκομένων φορέων, ιατρών και επαγγελματιών που σχετίζονται με την προστασία του παιδιού

Με την πολύτιμη βοήθεια όλων των  εμπλεκομένων και της επιστημονικής κοινότητας, το πρόγραμμα θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζωή εκατοντάδων παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

«Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές»

Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίζεται στη μέθοδο «train the trainer», δηλαδή στην αρχική επιμόρφωση ενός πυρήνα παιδιάτρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιμορφώσουν με τη σειρά τους μία ευρύτερη ομάδα ιατρών όλων των ειδικοτήτων (εντατικολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι κλπ), υπό την επίβλεψη εξειδικευμένης ομάδας συνεργατών του ΕΛΙΖΑ, που καλύπτει την ιατρική, ψυχολογική και νομική διάσταση του φαινομένου.

Η εν λόγω μέθοδος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς εξασφαλίζει :

 • αυξημένο αριθμό συμμετεχόντων
 • ορθή διάχυση των πληροφοριών
 • μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της παρέμβασης

Κυρίως, όμως, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί κατανοούν και αντιμετωπίζουν τη σωματική κακοποίηση των παιδιών.

Οι άξονες επιμόρφωσης

Η Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» και το ΕΛΙΖΑ, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA σε συνεργασία με το ΕΛΙΖΑ, έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης που καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γιατρός για τη σωματική κακοποίηση των παιδιών, μέσα από τις ακόλουθες θεματικές :

 1. Ορισμός της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών: Παράγοντες κινδύνου / επιδημιολογία
 2. Γενική διαγνωστική προσέγγιση
 3. Βίαιος τραυματισμός της κεφαλής
 4. Κακώσεις δέρματος και μώλωπες
 5. Εγκαύματα και σπλαχνικά τραύματα
 6. Κατάγματα
 7. Πρωτόκολλο / Νομική διάσταση της παιδικής κακοποίησης
 8. Παρουσιάσεις περιστατικών

Ομάδα Εκπαιδευτών

Δρ. John Mishel Leventhal MD: Καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Yale. Διευθυντής Προγραμμάτων για τα Κακοποιημένα Παιδιά και Πρόληψης της Κακοποίησης των Παιδιών. Πρόεδρος της Ray Helfer Society, διεθνούς επίτιμης εταιρείας για γιατρούς που ηγούνται στον τομέα της κακοποίησης των παιδιών.

Δρ. Resmiye Oral: Καθηγήτρια Παιδιατρικής, εμπειρογνώμονας στην παιδιατρική κακοποιημένων παιδιών. Διευθύντρια Προγράμματος Προστασίας Παιδιού – Νοσοκομείο Πανεπιστήμιο IOWA.

Δρ. Μαρία Τσολιά: Παιδίατρος/ Καθηγήτρια Παιδιατρικής –Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Δρ. Αλεξάνδρα Σολδάτου: Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», American Board of Pediatrics certification στην Γενική Παιδιατρική, Εταίρος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας (Fellow of the American Academy of Pediatrics).

Αφροδίτη Στάθη: Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ, Απόφοιτος Ψυχολογίας, MSc Οργανωσιακής και Κοινωνικής Ψυχολογίας – London School of Economics & Political Sciences.

Δρ. Ηλέκτρα Κουτσούκου: Νομική Σύμβουλος, εξειδικευμένη σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων παιδιού & επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δρ. Τίνια Απέργη: Κλινική Ψυχολόγος/Καθηγήτρια Ψυχολογίας,  Deree /Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), Σχολή Μεταπτυχιακής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μπίλιω Παούρη : Παιδίατρος  / Πανεπιστημιακός υπότροφος αποκλειστική ενασχόληση με το πρόγραμμα για 2 συναπτά έτη, Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω 3 διαδοχικών φάσεων :

Α. Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αθήνας : 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2016

20 παιδίατροι από τις 12 Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές παρακολούθησαν επιμόρφωση αποκλειστικά γι’  αυτούς, ώστε να μετατραπούν σε επιμορφωτές. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή 3ημερου σεμιναρίου, με εισηγητές καθηγητές της διεθνούς και ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Β. Ημερίδα Ενημέρωσης Αθήνας : 3 Ιουνίου 2016

Οι 20 επιμορφωτές – παιδίατροι, αρχικά επιμόρφωσαν ιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομεία της Αθήνας υπό την επίβλεψη  καθηγητών από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA και από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γ. Κατά τόπους Ημερίδες Ενημέρωσης : Ιούνιος 2016 – Νοέμβριος 2016

Οι 20 επιμορφωτές – παιδίατροι επέστρεψαν στις πόλεις τους (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) και ενημέρωσαν τους δικούς τους συναδέλφους, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα έργου.

Κατά τόπους ημερίδες ενημέρωσης