28 Ιουνίου 2022

Είναι το παιδί μου έτοιμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πολλοί γονείς και φροντιστές αναρωτιούνται πότε είναι η καλύτερη ηλικία για να αφήσουν το παιδί τους να δημιουργήσει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν αποφασίσει ότι το παιδί τους δεν είναι έτοιμο, ακόμη και αν το παιδί τους παρακαλάει. Μάλιστα, ιδιαίτερα στο γυμνάσιο, τα παιδιά είναι πιθανό να δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τους συνομηλίκους τους για να δημιουργήσουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επιθυμούν να διατηρούν όλο και συχνότερη διαδικτυακή επαφή με τους φίλους τους.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας γονιός όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις του παιδιού;

Η απόφαση του γονέα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και για το λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να θέσετε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σας.

Πόσο χρονών είναι το παιδί μου; Πιο συγκεκριμένα, πόσο ώριμο κοινωνικά, συναισθηματικά και αναπτυξιακά είναι το παιδί μου;

Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σχόλια που μπορεί να μην είναι ευνοϊκά ή υποστηρικτικά ή ακόμη και αποδοκιμαστικά;

Κατανοούν τις συνέπειες της ιδιωτικής ζωής και τα είδη των πληροφοριών που πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά;

Είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι το πρόσωπο με το οποίο μιλούν είναι πραγματικά το πρόσωπο με το οποίο μιλούν;

Είναι σε θέση να σκέφτονται κριτικά όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο και να καθορίζουν μόνα τους αν κάτι είναι αληθινό και σωστό;

Μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν αρνητικές και μη χρήσιμες αλληλεπιδράσεις;

Έχω ως γονέας καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτό το κοινωνικό μέσο; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του; Μπορώ να το κάνω πιο ασφαλές; Κατανοεί το παιδί μου πλήρως τη λειτουργία του;

Τι πρέπει να γνωρίζω για να διδάξω στα παιδιά τις δεξιότητες για θετικές αλληλεπιδράσεις;

Εάν απαντήσετε θετικά στα παραπάνω ερωτήματα, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τους παρακάτω κανόνες που μπορεί να βοηθήσουν ώστε η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά να γίνει πιο ασφαλής.

Να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού του παιδιού και να είστε σε θέση να πραγματοποιείτε δειγματοληπτικούς ελέγχους ανά πάσα στιγμή.

Να βλέπετε και να εγκρίνετε κάθε φωτογραφία πριν δημοσιευθεί.

Φροντίστε το παιδί να διατηρεί ενδιαφέροντα μακριά από τις οθόνες.

Θέστε λογικά χρονικά όρια τα οποία μπορείτε να συζητήσετε και να συμφωνήσετε μαζί με το παιδί.

Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να σέβεται τυχόν οικογενειακούς κανόνες που επιβάλλονται, όπως π.χ. όχι συσκευές στο τραπέζι του δείπνου ή στα υπνοδωμάτια.

Επιβεβαιώστε πως τα παιδιά γνωρίζουν τους ακολούθους τους στην πραγματική ζωή και δεν αποδέχονται άγνωστα άτομα.

Ενημερώστε τα παιδιά πως πρέπει να ζητάνε την άδεια των φίλων τους πριν δημοσιεύσουν φωτογραφίες ή βίντεο στα οποία απεικονίζονται.

Κάνετε ξεκάθαρο ότι τα παιδία δεν πρέπει ποτέ να πληγώνουν, να φέρνουν σε δύσκολη θέση ή να εκφοβίζουν κάποιον σκόπιμα στο διαδίκτυο.

Εξηγήστε στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται τον εαυτό τους και να έχουν επίγνωση της εικόνας που παρουσιάζουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Κάντε τα παιδιά να αισθάνονται αρκετά ασφαλή και άνετα ώστε να έρχονται σε εσάς σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά. Ενημερώστε τα πως εσείς δεν θα τα κρίνετε, θα δεχθείτε τα λάθη τους και πως θα είστε εκεί να τα βοηθήσετε να μάθουν μέσα από αυτά.

Είναι λοιπόν το παιδί μου έτοιμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εάν κρίνετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέξτε για αρχή ένα κοινωνικό μέσο, με το οποίο είστε κι εσείς οι ίδιοι εξοικειωμένοι και ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα φροντίστε να παρατηρείτε το παιδί τόσο στην πραγματική όσο και στη διαδικτυακή του ζωή. Προκειμένου να του του διδάξετε τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που θα χρειαστεί, πραγματοποιήστε συχνά ανοιχτές, ειλικρινείς, μη επικριτικές συζητήσεις για να εξασφαλίσετε τη συνεχή μάθηση, την καθοδήγηση και την υποστήριξη που θα χρειαστούν για να περάσουν τα χρόνια της εφηβείας τους και της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης.

Πηγή: https://themodernparent.net/how-do-i-know-if-my-child-is-ready-for-social-media/