Εκπαίδευση Νοσηλευτών

Σωστή και Έγκαιρη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών

Το ΕΛΙΖΑ και η Β’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA υλοποιούν το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Kατάρτισης Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, στην Ελλάδα.

Μέσα από αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την περίοδο 2016 – 2017 συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα υψηλή ανταπόκριση από την επιστημονική κοινότητα, έχουν ήδη εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας  που φροντίζουν παιδιά, στην πλειονότητά ιατροί, ειδικευόμενοι παιδιατρικής και φοιτητές ιατρικής σε επτά πόλεις της Ελλάδας.

Το εν λόγω πρόγραμμα που ξεκινά το Μάρτιο του 2018, απευθύνεται πρωτίστως σε voσηλευτές, καθώς:

  • Αποτελούν τον πρώτο επαγγελματία υγείας εντός του Νοσοκομείου που έρχεται σε επαφή με το παιδί με υποψία σωματικής κακοποίησης
  • Λαμβάνουν το πρώτο ιστορικό και διακινούν τη φροντίδα του παιδιού
  • Περνούν σημαντικό χρόνο δίπλα στην οικογένειες και το παιδί

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις όπου εδρεύουν οι 12 Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο), το διάστημα 2018 – 2019.

Οι στόχοι του προγράμματος

Αναγνωρίζοντας τον πολύτιμο ρόλο που κατέχει ο νοσηλευτής στην αλυσίδα προστασίας παιδιών που κινδυνεύουν από τη σωματική κακοποίηση, μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκονται οι ακόλουθοι στόχοι:

  1. Kατάρτιση των νοσηλευτών, με την παροχή πολύτιμης γνώσης και τεχνογνωσίας για την αναγνώριση και διαχείριση των περιστατικών παιδιών στα οποία υπάρχει υποψία κακοποίησης.
  2. Ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εντός του νοσοκομείου, μέσα από την ενδυνάμωση της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ νοσηλευτών και ιατρών, κοινωνικών λειτουργών κλπ.
  3. Σύσταση πρωτοκόλλου / κατευθυντήριων οδηγιών για την υιοθέτηση τυποποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης και αντιμετώπισης περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.
Η 1η Ημερίδα του προγράμματος στην Αθήνα

Η Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., με τη συμβολή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» υλοποιούν την 1η  Ημερίδα Κατάρτισης Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών στην Αθήνα. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των έγκριτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων YALE & IOWA, στο πλαίσιο του 1ου  Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Κ. Παπαδάτος» του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», από τις 14:00 έως τις 19:30, με δωρεάν συμμετοχή και 4 Moνάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΖΑ ευχαριστεί θερμά τον αποκλειστικό χορηγό της ημερίδας, την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), την  Παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία έχει ως στόχο να κινητοποιήσει την ελληνική διασπορά και τη φιλελληνική κοινότητα, με σκοπό την υποστήριξη βιώσιμης οικονομικής ανανέωσης για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Πρόγραμμα ημερίδας Αθήνας

14:00-14:15 Χαιρετισμός Τσολιά Μ.,  Σαλεμή Γ.,  Στάθη Α.

14:15-14:30 Ενδοοικογενειακή βία:  Στάθη Α.

Συντονιστής:  Τσολιά Μ.

 14:30-15:00 Ορισμός, παράγοντες κινδύνου, επιδημιολογία παραμέλησης/κακοποίησης παιδιών:  Σολδάτου Α.  

Συντονιστής:  Δρακάκη Α.

15:00-15:20 Γενική διαγνωστική προσέγγιση: Περβανίδου Π.

Συντονιστής:  Σολδάτου Α.

15:20-15:50 Διάλειμμα

15:50-16:30 Βίαιος τραυματισμός κεφαλής:  Σολδάτου Α.        

Συντονιστής: Μαρκογιαννάκης Γ.

16:30-16:55 Κακώσεις δέρματος και μώλωπες:  Παούρη Μ.      

Συντονιστής: Πασσαλίδης  Α.

16:55-17:20 Κατάγματα:  Θεοδωρακόπουλος  Α.                     

Συντονιστής: Μεγρέμης Π.

17:20-17:50 Διάλειμμα

17:50-18:20 Εγκαύματα και σπλαγχνικό τραύμα:  Παούρη Μ.           

Συντονιστής: Πετούσης Γ.

18:20-18:40 Νομική διάσταση του φαινομένου:  Κουτσούκου Η.         

Συντονιστής: Πλευρίτη Ε.

18:40-19:10 Επικοινωνία με το παιδί και την οικογένεια: Πλευρίτη Ε. / Μιχαλιτσιάνου Μ. 

Συντονιστής: Σαλεμή Γ.

19:10-19:25 Εργαλεία για τη διαλογή και τη διαχείριση παιδιού με υποψία σωματικής κακοποίησης: Τζίνα Δ.

Συντονιστής: Σολδάτου Α., Γεράλη Μ.

19:25-19:30 Κλείσιμο ημερίδας

Μοριοδότηση και συμμετοχή στην ημερίδα

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται πρωτίστως σε νοσηλευτές. Θα δοθούν 4 Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητες. Για δηλώσεις συμμετοχών, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Ημερίδας, Everest Travel & Congresses, (email: conference@everesttravel.gr, τηλ. 210 – 3249242, εσωτ. 2223).