4 Απριλίου 2023

Γιατί να παίζει το παιδί μου έξω; Οφέλη των υπαίθριων δραστηριοτήτων

Τα σημερινά παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπροστά σε μία ηλεκτρονική συσκευή.Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά τείνουν να αντικαθιστούν το υπαίθριο παιχνίδι με πιο καθιστικές δραστηριότητες, συχνά εις βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να αυξήσουν τον χρόνο τους έξω και μακριά από τις συσκευές, βοηθά τη σωματική τους υγεία και τη συναισθηματική και διανοητική τους ενδυνάμωση. Είτε πρόκειται για μία βόλτα σε ένα πάρκο είτε για μια πεζοπορία στο δάσος με την οικογένειά τους, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη από τα παιχνίδια στην ύπαιθρο και την απομάκρυνση από την οθόνη.

  1. Ενθαρρύνει τη συνεχή μάθηση

Τα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε τις μαθησιακές ικανότητες των μικρών παιδιών. Ένα εξωτερικό περιβάλλον παρέχει ένα χώρο μάθησης όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν νέα πράγματα. Από τη βελτίωση των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων μέχρι την ανάπτυξη της ικανότητάς τους να επιλύουν διαφορετικά προβλήματα και να αποκτούν νέες πληροφορίες, το παιχνίδι σε ομάδες μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν βασικά μαθήματα ζωής και δεξιότητες που δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της μάθησης στην τάξη ή από τα βιβλία. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθά επίσης τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ότι η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι απλώς κάτι που πραγματοποιείται σε μια τάξη.

  1. Βελτιώνει την υγεία

Η σωματική ανάπτυξη είναι εξίσου απαραίτητη με την πνευματική ανάπτυξη. Τα παιχνίδια στην ύπαιθρο είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για τα παιδιά. Όταν τα μικρά παιδιά επιδίδονται σε παιχνίδια στην ύπαιθρο, η σωματική τους δραστηριότητα αυξάνεται και η ενέργεια και η αντοχή τους ενισχύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι μόνο θα παρατηρήσετε μια βελτίωση στη διάθεσή τους, αλλά και μια ώθηση στη φυσική τους κατάσταση και την άμυνα του οργανισμού τους. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθά στην ανάπτυξη της δύναμης, της οστικής πυκνότητας και των μεγάλων μυϊκών ομάδων. Επιπλέον, λίγες ώρες ηλιακού φωτός μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να πάρει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται.

  1. Αυξάνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Κατά τη διάρκεια του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και εκτίθενται σε νέα περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στην αυτοβελτίωσή τους. Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά εναλλάσσονται στη χρήση της κούνιας, μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν πώς να συνεργάζονται σε μια ομάδα ή να παίζουν με ασφάλεια. Μαθαίνουν επίσης πώς να προσέχουν ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίζουν τους άλλους με προσοχή και σεβασμό. Επιπλέον, όταν τα μικρά παιδιά συναντούν νέα παιδιά σε ένα πάρκο ή σε μια παιδική χαρά, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες εμπειρίες και να κάνουν νέους φίλους.

  1. Ενθαρρύνει την αγάπη για τη φύση

Η φύση είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιβίωσης όλων των ζωντανών όντων. Όταν τα μικρά παιδιά περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, έρχονται σε στενή επαφή με τη φύση. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν με τη φύση, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν δεσμούς και την αγάπη τους για αυτήν.

  1. Ξυπνά την περιέργεια και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα

Ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα εκπλήσσουν τα μικρά παιδιά και μπορούν να αντλήσουν αμέσως έμπνευση από αυτά. Είτε παίζουν με την άμμο στον παιδότοπο με την επίβλεψη ενήλικα είτε τρέχουν με φίλους στον χώρο του σχολείου, ο εξωτερικός χρόνος προάγει τη δημιουργικότητα. Οι ανοιχτοί χώροι και η έλλειψη περιορισμών εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία και διεγείρουν τη φαντασία του παιδιού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ένα παιδί είναι πολύ πιο περίεργο για τα νέα ερεθίσματα. Όχι μόνο παρατηρούν τα πράγματα πιο γρήγορα, αλλά και μαθαίνουν γρήγορα καθώς το μυαλό τους είναι δεκτικό σε πολλές πληροφορίες.

  1. Βελτιώνει την προσοχή

Ένα από τα κορυφαία οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους και της παραμονής στη φύση είναι η βελτιωμένη προσοχή, ειδικά για τα μικρά παιδιά που πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο. Σε αντίθεση με την τάξη, ο εξωτερικός χρόνος θεωρείται αναψυχή. Τα μικρά παιδιά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουν υπαίθρια αθλήματα, κάτι που απαιτεί τεράστια συγκέντρωση. Έτσι, μαζί με τα σωματικά οφέλη, το παιχνίδι στην ύπαιθρο συνοδεύεται από ψυχικά οφέλη.

  1. Αναπτύσσει τις κινητικές δεξιότητες

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο προσφέρει στα παιδιά μια ποικιλία αντικειμένων για παιχνίδι, που τα βοηθά να χτίσουν και να βελτιώσουν τις λεπτές και αδρές ​​κινητικές τους δεξιότητες. Είτε είναι το σκαρφάλωμα σε ένα δέντρο είτε η κατασκευή ενός κάστρου με άμμο, κάθε δραστηριότητα είναι διαφορετική και αναπτύσσει τις κινητικές τους δεξιότητες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

  1. Αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ύπαιθρος κάνει έναν άνθρωπο χαρούμενο. Η φυσική ομορφιά, η ηλιοφάνεια και ο καθαρός αέρας διεγείρουν τις ορμόνες της χαράς, με αποτέλεσμα την ανύψωση της διάθεσης. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική διέξοδος για τα παιδιά για την εκτόνωση συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων και ενέργειας. Επίσης, τους εξασφαλίζει πιο χαρούμενη διάθεση και τα βοηθά να κοιμούνται πιο ήσυχα τη νύχτα.

9. Δίνει στα παιδιά νέες προοπτικές

Το να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μπορείτε να το ενισχύσετε αυτό στο παιδί σας με το παιχνίδι στην ύπαιθρο. Τα μικρά παιδιά που παραμένουν πάντα στο σπίτι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους τους. Είναι ένας εντελώς νέος κόσμος εκεί έξω, και μόλις ένα παιδί βγει από την άνεση του σπιτιού του, δεν υπάρχει επιστροφή. Ξαφνικά, σε αυτόν τον νέο κόσμο, είναι σε θέση να παρατηρούν και να αναπτύσσουν απόψεις, να αντιμετωπίζουν και να χειρίζονται προβλήματα.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

https://parentingscience.com/benefits-of-outdoor-play/

https://www.miracle-recreation.com/blog/why-should-my-child-play-outside-benefits-of-outdoor-play-for-kids/?lang=can

https://growwithuslearning.com/five-reasons-group-games-are-essential-for-kids/

https://www.ymcagreensboro.org/blog/benefits-group-activities-kids