Το όραμα και η αποστολή μας

Καθήκον μας να ακούσουμε τα παιδιά. Να τα προστατέψουμε. Να τα φροντίσουμε ή να φροντίσουμε πριν η βία ξεσπάσει πάνω τους και τα σακατέψει για μια ζωή

Η κραυγή βοήθειας της Ελίζας δεν είχε αποδέκτες. Όσοι άκουγαν, όσοι αναφέρονταν, όσοι προσπαθούσαν, ένιωθαν αδύναμοι μπροστά σε ένα σύστημα που κώφευε ανταποκρινόμενο τυφλά μπροστά στο γράμμα του νόμου. Το παιδί ούρλιαζε για βοήθεια, τα σημάδια ήταν όλα εκεί, πάνω της, ούρλιαζαν και αυτά για βοήθεια. Η αληθινή ιστορίας της 6χρονης Ελίζας που έφυγε από τη ζωή από τα χέρια της μητέρας της και χαρακτηρίστηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης ως η «χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που είχαν δει ποτέ», στάθηκε η κινητήριος δύναμη του ΕΛΙΖΑ, του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που μάχεται για το τέλος της κακοποίησης στα παιδιά.

Πόσες Ελίζες υπάρχουν; Πόσα παιδιά μας κοιτάζουν στα μάτια και εμείς γυρνάμε το βλέμμα αλλού ψελλίζοντας μία δικαιολογία ανημποριάς; 1 δισεκατομμύριο λένε οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. 1 δισεκατομμύριο παιδιά κακοποιούνται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά. 1 δισεκατομμύριο παιδιά μεγαλώνουν τραυματισμένα, εξευτελισμένα, πονεμένα, ανήμπορα και συναντούν την ενήλικη φάση της ζωής τους, γερασμένα.

Το όραμα μας είναι το καθήκον μας σε αυτά τα παιδιά

Καθήκον μας να τα ακούσουμε. Να τα προστατέψουμε. Να τα φροντίσουμε ή να φροντίσουμε πριν η βία ξεσπάσει πάνω τους και τα σακατέψει για μια ζωή.

Καθήκον μας είναι να πιέσουμε για να δημιουργηθούν οι κρατικές δομές προστασίας που θα προλάβουν τον ξεπεσμό της οικογένειας και θα σταματήσουν τον κύκλο της βίας.

Καθήκον μας είναι να ενημερώσουμε τους επιστήμονες, τους δικαστικούς, τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, όλους όσοι νοιάζονται για την ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια για όλα όσα μπορούν εκείνοι να κάνουν.

Καθήκον μας είναι να γνωρίζουμε και να οχυρώσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου, σα να είναι τα δικά μας παιδιά.

Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε την παιδική ηλικία όσο αυτή διαρκεί. Γιατί αυτή είναι τα αντισώματα μας για το πέρασμα στην ενηλικίωση χωρίς τραυματισμούς και αναπηρίες.

Καθήκον μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προτάσσοντας τη «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση», ως απολύτως απαραίτητη για μία υγιή κοινωνία.

Στο ΕΛΙΖΑ κάνουμε το όραμα καθήκον και παλεύουμε για το αυτονόητο, για μία παιδική ηλικία, αθώα και δημιουργική, ξέγνοιαστη και εκρηκτικά δυναμική.

ΣΚΟΠΟΣ
Η πρόληψη της παραμέλησης και όλων των μορφών κακοποίησης των παιδιών.
Η πρώιμη παρέμβαση προκειμένου να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την παραμονή του παιδιού στη βιολογική του οικογένεια και η υποστήριξή της μέσα από την ενίσχυση υποστηρικτικών δομών. Η επιμόρφωση των επαγγελματιών που εργάζονται κοντά σε παιδιά. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στα παιδιά.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Η δημιουργία ενός αρραγούς, υποστηρικτικού δικτύου γύρω από την προστασία του παιδιού και της οικογένειας. Η καταγραφή των ευάλωτων κοινωνικά/οικονομικά οικογενειών ανά γεωγραφική περιοχή και η αποτύπωση των προβλημάτων της μέσης ελληνικής οικογένειας. Ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής βάσει της καταγραφής και αποτύπωσης. Η στελέχωση προνοϊακών κρατικών δομών και η επιμόρφωση των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές, για τη στήριξη των οικογενειών. Η στενή συνεργασία όλων των φορέων για το παιδί, προς όφελος του.

 

ΟΡΑΜΑ
Μια κοινωνία που θα ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για Μηδενική Ανοχή στην Κακοποίηση του Παιδιού και μία Πολιτεία που θα προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της κακομεταχείρισης παιδιών, με την εφαρμογή όλων των δοκιμασμένων Καλών Πρακτικών.