8 Ιουνίου 2022

Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά σας μπορεί να τα κάνει πιο έξυπνα

Νέα μελέτη αναφέρει πως το διάβασμα στα μικρά παιδιά δημιουργεί δεσμούς με τους φροντιστές τους, ενισχύει τις γλωσσικές τους δεξιότητες, ενώ ωφελεί και τα μεγαλύτερα παιδιά. Συγκεκριμένα, Ιταλοί ερευνητές αναφέρουν πως το διάβασμα σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών για μία ώρα την ημέρα στο σχολείο μπορεί να ενισχύσει τη νοημοσύνη τους. Το πείραμα διεξήχθη σε 32 ιταλικά δημοτικά σχολεία, όπου τα παιδιά παρακολουθούν συνήθως μαθήματα  διάρκειας περίπου έξι ωρών σε μια οκτάωρη σχολική ημέρα.

Στην παρεμβατική ομάδα, ο δάσκαλος διάβαζε φωναχτά στους μαθητές βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους για μία ώρα την ημέρα. Η ομάδα ελέγχου συνέχισε τις συνήθεις δραστηριότητές της.  Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 626 παιδιά. Στην αρχή και έπειτα από τέσσερις μήνες, τα παιδιά εξετάστηκαν με δύο μετρήσεις: Την Κλίμακα Νοημοσύνης Wechsler για παιδιά (WISC-IV) και την Κλίμακα Συστήματος Γνωστικής Αξιολόγησης (CAS2). Η WISC-IV μετρά τι γνωρίζουν τα παιδιά – λεξιλόγιο, κατανόηση, ομοιότητες, πληροφορίες και λογική με λέξεις. Το CAS2 εξετάζει τις “δεξιότητες σκέψης”, όπως η προσοχή και η επεξεργασία. Συγκριτικά, τα παιδιά στα οποία διάβαζαν μια ώρα την ημέρα παρουσίασαν “αισθητά ισχυρότερη αύξηση στις μετρήσεις νοημοσύνης, που αφορούν τόσο τη γνώση πραγμάτων όσο και τις δεξιότητες σκέψης”, σύμφωνα με τη μελέτη. Η δοκιμή βασίστηκε σε μια δεκαετή προσπάθεια μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Περούτζια και προέτρεψε πολλά σχολεία να υιοθετήσουν μια ώρα ανάγνωσης  την ημέρα.

Ο Dr. Dipesh Navsaria, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μοιράστηκε τις σκέψεις του αναφορικά με τα ευρήματα. “Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι το να διαβάζετε στο παιδί σας ή μαζί με το παιδί σας, κάθε μέρα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, είναι απίστευτα ευεργετικό για εκείνο, και πιθανότατα και για τον ενήλικα με διάφορους τρόπους”, δήλωσε ο Navsaria. «Το λεξιλόγιό των παιδιών τείνει να είναι μεγαλύτερο και τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με τα βιβλία και τον τρόπο λειτουργίας των βιβλίων. Έχουν επίσης ευρύτερες γνώσεις για τον κόσμο γύρω τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο βασικός μοχλός δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο πολύ το ίδιο το βιβλίο, αλλά η αλληλεπίδραση των γονέων ή των φροντιστών.  Όταν ένας ενήλικας μοιράζεται ένα βιβλίο με ένα νήπιο, η εμπειρία πρέπει να είναι διαδραστική, ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον τους. Η διάδραση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, όπως ο χορός, η συζήτηση, οι αναπαραστάσεις.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να συμβάλει στην αποκωδικοποίηση του κειμένου. “Η φωναχτή ανάγνωση, όπως και τα ακουστικά βιβλία κατά κάποιο τρόπο, αφαιρεί τη δουλειά της οπτικής αποκωδικοποίησης του κειμένου και τους επιτρέπει να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη γλώσσα, την αφήγηση, το λεξιλόγιο”, εξήγησε Dr. Navsaria.

Το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με το Reach Out and Read, μια ομάδα στην οποία συμμετέχει ο Navsaria. Ορισμένες οικογένειες μπορεί να αισθάνονται ότι όταν το παιδί τους διαβάζει με ευχέρεια, περίπου στην τρίτη δημοτικού, δεν χρειάζεται πλέον να του διαβάζουν δυνατά. Ωστόσο, η αποκωδικοποίηση του κειμένου απαιτεί συγκέντρωση, ενώ η χαρά του να κάθεσαι και να σου διαβάζουν δυνατά ακόμη και αν είσαι άπταιστος αναγνώστης μπορεί να είναι αξιοσημείωτη.

Περισσότερες πληροφορίες

The American Academy of Pediatrics has tips on helping your child enjoy reading aloud.

SOURCES: Emanuele Castano, PhD, professor, psychology and cognitive science, University of Trento, Italy, and researcher, Italian National Research Council, Trento; Dipesh Navsaria, MD, MPH, MSLIS, associate professor, pediatrics and human development and family studies, University of Wisconsin–Madison, and spokesman, American Academy of Pediatrics; online news briefing, Association for Psychological Science, May 27, 2022

Πηγή: HealthDay