Η αποστολή μας

Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ

Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ είναι μία εξειδικευμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση. Είναι η μόνη οργάνωση στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην προσχολική ηλικία.

Από τον Οκτώβριο του 2018, το ΕΛΙΖΑ είναι ο Country Partner της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης των Παιδιών (ISPCAN – International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect).

Με τη δική σας υποστήριξη, αλλάζουμε σήμερα προς το καλύτερο τη ζωή των παιδιών.

Θέλετε και εσείς να προστατεύσετε τα παιδιά; Μάθετε εδώ με ποιους τρόπους μπορείτε να συμβάλλετε.

Η αποστολή μας

Πρόληψη, προστασία, αποκατάσταση.

Αποστολή μας στο ΕΛΙΖΑ είναι πρωτίστως να προλαμβάνεται το φαινόμενο της κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών,  η προστασία όσων παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο και η παροχή εξατομικευμένης θεραπείας σε παιδιά που βίωσαν κακοποίηση ή παραμέληση.

Οι στόχοι μας

Για τα παιδιά:

 • Nα προλαμβάνουμε όλες τις μορφές παραμέλησης ή κακοποίησης των παιδιών, με ειδικά προγράμματα και εκστρατείες ενημέρωσης.
 • Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να ενθαρρύνουμε κάθε ενήλικα να καταγγείλει περιπτώσεις παιδιών που κινδυνεύουν.
 • Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σχετικά με τα δικαιώματά τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Για τους γονείς:

 • Να παρέχουμε στήριξη και ουσιαστική καθοδήγηση σε γονείς που συχνά γίνονται βίαιοι χωρίς να το θέλουν και αναζητούν βοήθεια.
 • Να προσφέρουμε συμβουλευτικές, νομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όσους αναζητούν βοήθεια για να προστατεύσουν ένα παιδί.

Για τους επαγγελματίες:

 • Να εφαρμόζουμε την «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε προγράμματος του Σωματείου ΕΛΙΖΑ που αφορά παιδιά που έχουν υποστεί βία ή που είναι σε αυξημένο κίνδυνο παραβίασης βασικών τους δικαιωμάτων.
 • Να ενημερώνουμε τους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης για το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Ελλάδα και να παρέχουμε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την παιδική προστασία, αλλά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που δεσμεύουν κάθε χώρα για την εφαρμογή των επιταγών τους.

Για την πολιτεία

Να συμβάλλουμε ενεργά στη:

 • Βελτιστοποίηση του ευρύτερου μηχανισμού διάγνωσης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης παιδιών, σε θεσμικό επίπεδο
 • Επιμόρφωση επαγγελματιών που κατ’ οποιονδήποτε τρόπο έρχονται σε επαφή με τα παιδιά
 • Προαγωγή της διεπιστημονικής συνεργασίας στη διαχείριση περιστατικών που αφορούν ευάλωτα παιδιά
 • Καθοδήγηση παιδιών, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση
 • Στήριξη γονιών με βρέφη και μικρά παιδιά
 • Ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των πολιτών γύρω από το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών
Το όραμά μας

Να μεγαλώνουν όλα τα παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον, μακριά από κάθε μορφή κακοποίησης και παραμέλησης. Θέλουμε να χτίσουμε σταθερά τον κύκλο προστασίας γύρω από κάθε παιδί που κινδυνεύει, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, επαγγελματίες, ειδικούς επιστήμονες, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οι αξίες μας
 • Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών, ως πολίτες του κόσμου, άσχετα με την πολιτιστική, εθνική ή θρησκευτική τους ιδιότητα.
 • Αλληλεπίδραση και ομαδικότητα: συνεργαζόμαστε με επιστήμονες και εθελοντές και πιστεύουμε στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ οργανώσεων με κοινούς σκοπούς.
 • Πρωτοβουλία και καινοτομία: εντοπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
 • Διαφάνεια και ακεραιότητα: Το ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνει καμία οικονομική ενίσχυση από κρατική πηγή και για τη συνέχιση και ανάπτυξη ενός έργου  που σώζει παιδικές ζωές,  εξαρτάται  αποκλειστικά από τη  γενναιοδωρία της κοινωνίας  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση κάθε δωρεάς που λαμβάνουμε από ιδρύματα, εταιρείες και πολίτες που υποστηρίζουν το έργο μας.

Θέλετε και εσείς να προστατεύσετε τα παιδιά; Μάθετε εδώ με ποιους τρόπους μπορείτε να συμβάλλετε.