12 Φεβρουαρίου 2021

Η επικοινωνία των «μεγάλων» με τα παιδιά, θέλει τρόπο!

-«Πώς πήγε στο σχολείο σήμερα;»

-«Καλά»

Το παιδί μας επιστρέφει το μεσημέρι από το σχολείο κι εμείς όλο ενθουσιασμό και περιέργεια του ζητάμε να μας εξιστορήσει με λεπτομέρεια κάθε τι που συνέβη. Η απάντησή του όμως μας προσγειώνει απότομα. Είναι μονολεκτική, ολοκληρώνοντας κοφτά τη συζήτηση πριν καν ξεκινήσει. Κάποια παιδιά μπορεί να είναι λαλίστατα, κάποια λιγότερο εξωστρεφή. Κάθε παιδί όμως θα πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση για κάθε θέμα, ιδιαιτέρως για θέματα που προβληματίζουν ή δυσαρεστούν το παιδί και χρειάζονται τη δική μας γνώση και παρέμβαση.

Μα κατάπιε τη γλώσσα του;

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται γιατί το παιδί δεν τους μιλά, δεν ανοίγεται. Η ερώτηση όμως θα πρέπει να αφορά αρχικά τους ίδιους και το κατά πόσο έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε το παιδί τους να νιώθει άνετα για να τους εκμυστηρευτεί από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα που συμβαίνουν στη ζωή του. Πώς όμως μπορεί να καταφέρει ένας γονιός κάτι τέτοιο;

  1. Υποδεχθείτε τα παιδιά σας με θετική διάθεση

Μπορεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, όμως διερευνητικές ερωτήσεις και απανωτές «ανακρίσεις» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να υποδεχθούμε το παιδί μας. Ένα χαμόγελο και μία φράση, όπως «Πολύ χαίρομαι που επέστρεψες σπίτι και θα περάσουμε μαζί το απόγευμα» αρκεί για να γεμίσει το παιδί με ηρεμία έπειτα από μία απαιτητική μέρα στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

  1. Αποφεύγετε την κριτική

Αν το παιδί αποφασίσει να σας εκμυστηρευθεί μία άσχημη κατάσταση στην οποία έχει εμπλακεί, ένα λάθος του, μία βεβιασμένη απόφασή του, ακούστε την είδηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία. Πάρτε μία βαθιά ανάσα. Στη συνέχεια ευχαριστήστε το που σας εμπιστεύεται και συζητήστε μαζί του. Με επιχειρήματα και σωστή καθοδήγηση. Δίχως φωνές και πανικό. Τα παιδιά που δέχονται συνεχή κριτική από τους γονείς τους ή έντονες αντιδράσεις στα λάθη τους, τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να μη μιλούν για ό,τι τους συμβαίνει.

  1. Γίνετε ο καλύτερος ακροατής!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας αποσπούν, δεν μας επιτρέπουν να εστιάζουμε απόλυτα σε μία μόνο συνθήκη. Όταν το παιδί μας μιλά, εστιάζουμε σε αυτό όλη μας την ενέργεια και την προσοχή. Αφήνουμε για λίγο τα κινητά, το tablet, την τηλεόραση. Δε θα πάνε πουθενά! Αντίθετα, η στιγμή που το παιδί μας εκμυστηρεύεται κάτι είναι μοναδική και μπορεί να μη βρει το θάρρος να το ξανακάνει. Αξίζει την πλήρη προσοχή μας!

  1. Αφιερώστε στο παιδί ουσιαστικό χρόνο

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί. Είναι κάτι που το ακούμε τόσο συχνά, που ίσως πλέον δεν μας κάνει αίσθηση. Όμως η αλήθεια είναι πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι σχέσεις βασίζονται στη σωστή επικοινωνία. Όσο περισσότερο εστιάζουμε σε αυτή, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε για μία υγιή και ειλικρινή σχέση με το παιδί μας. Θα δείτε πόσο θετικά θα εκπλαγείτε όταν ένα παιδί «κλειστό», ξαφνικά αρχίσει να σας μιλά για ό,τι το απασχολεί. Μόνο που αυτό το «ξαφνικά» συμβαίνει  όταν το παιδί καταλάβει ότι όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτό, όταν είμαστε απερίσπαστοι και πραγματικά παρόντες.

  1. Αποφεύγετε μονολεκτικές απαντήσεις

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε το διάλογο με το παιδί, είναι να αποφεύγετε τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να τις απαντήσει μονολεκτικά, με ένα Ναι ή με ένα Όχι. Αντιθέτως, σκεφθείτε ερωτήσεις που δίνουν στο παιδί το περιθώριο να αναπτύξει και να εκφράσει όσα σκέφτεται και νιώθει, ακόμα και για θέματα πολύ απλά. Για παράδειγμα, αντί να το ρωτήσετε «Πέρασες καλά στη ζωγραφική;», θα μπορούσατε να το ρωτήσετε «Τι σκέφτηκες όταν ζωγράφισες αυτό το δέντρο;»

  1. Εσείς είστε το παράδειγμα

Τα παιδιά πάντοτε μαθαίνουν από εμάς. Δώστε λοιπόν πρώτοι το καλό παράδειγμα. Μιλήστε ανοικτά για ό,τι σας ανησυχεί ή ευχαριστεί. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να γίνει ένας ισάξιος συνομιλητής. Και πού ξέρετε, μπορεί τελικά να σας βρει τη λύση!

Τα παιδιά σκέφτονται απλά. Μήπως έτσι απλές είναι και οι λύσεις σε πολλά από τα  προβλήματά μας τελικά;

Πηγή

https://www.positiveparentingsolutions.com/parenting/help-kids-open-up-improve-communication