Το παρακάτω άρθρο για το πρόγραμμα «ΒΗΜΑ» δημοσιεύθηκε στη νορβηγική οικονομική εφημερίδα “Τhe Norwegian Business Daily” στις 13.08.2015 και το παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση.

Ενώ η φτώχεια βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης συρρικνώνεται, οι Έλληνες εθελοντές είναι παρόντες και βοηθάνε.

Κομμάτια από ολόφρεσκα, ζυμωμένα, νιγηριανά ντόντατς πάνε από το χέρι στο στόμα και το γέλιο αντηχεί στο δωμάτιο του ισογείου ενός παλιού νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της Αθήνας, καθώς μια ομάδα από μητέρες και παιδιά βρίσκονται στην τελική φάση προετοιμασίας. Κάποιοι είναι μετανάστες, άλλοι όχι. Είναι εδώ για να κάνουν ένα διάλειμμα από την σκληρή πραγματικότητας της καθημερινότητας.

Δεν είναι η πολιτεία που τους βοηθά. Η  ανακούφιση έρχεται από δύο Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ): Το «ένα παιδί, ένας κόσμος», το «ΕΛΙΖΑ» και μια δυνατή ομάδα εθελοντών.


Ένα υπόδειγμα για όλους

Η ελληνική κρίση χρέους έχει επηρεάσει τόσο τα κατώτερα όσο και τα μεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Τη Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε ξανά μετά από πέντε εβδομάδες και σημείωσε πτώση κατά 23% την ίδια ημέρα.

Την Τετάρτη ξεκίνησαν οι τελικές διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης, το τρίτο μέσα σε πέντε χρόνια, με στόχο τη διάθεση νέας πίστωσης στη χώρα ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πίσω από τα πρωτοσέλιδα για το χρηματιστήριο– πτώση και εξαγωγή κεφαλαίων, στην πραγματικότητα, τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας φέρουν το κύριο βάρος.

Το 40% των Ελλήνων παιδιών ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF του προηγούμενου έτους και κάποια από τα προβλήματα δεν σχετίζονται μόνο με την τρέχουσα κρίση.

«Ήμασταν μια χώρα με πολύ ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Δεν είχαμε ιδιαίτερη υποστήριξη από το κράτος πρόνοιας. Όλο αυτό τώρα έχει αλλάξει. Οι οικογένειες είναι μικρότερες, και οι περισσότερες οικογένειες ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση καθώς η οικονομική κατάσταση  καθιστά όλα αυτά ακόμα πιο δύσκολα», λέει η Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου.

Η κα. Λυκουρέζου είναι υπεύθυνη του οργανισμού «ένα παιδί, ένας κόσμος». Το κέντρο λειτουργεί με αντικείμενο την καταπολέμηση της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Η  σημερινή ομάδα μαμάδων και παιδιών στο ισόγειο είναι ένα παράδειγμα του τελευταίου. «Η ιδέα είναι οι γονείς και τα παιδιά να κάνουν πράγματα μαζί σε ένα λιγότερο αγχωτικό περιβάλλον. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι», λέει η κυρία Λυκουρέζου και συνεχίζει: «Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους».

Αλλαγή ζωής με επίκεντρο τα παιδιά

Για την Αφροδίτη Στάθη το έργο για την ανακούφιση του παιδιού είναι  επιλογή  ζωής. Αφού κατείχε διευθυντική θέση σε εταιρίες στον χώρο της επικοινωνίας για αρκετά χρόνια, αποφάσισε να κάνει το όνειρο της ζωής της πραγματικότητα και να ασχοληθεί με το παιδί ως Διοικητική Διευθύντρια στο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΕΛΙΖΑ».

«Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στις συνέργειες. Αυτό το κέντρο είναι μοναδικό. Η πρόκληση τώρα είναι η συγκέντρωση  χρημάτων μέσω κονδυλίων από ξένους δωρητές και τους Έλληνες του εξωτερικού», λέει η κα Στάθη.

Συγχρόνως  όλο και περισσότερη εργασία προσφέρεται από εθελοντές.

Ο εθελοντισμός είναι εν μέρει ένα νέο φαινόμενο στο Ελληνικό status quo, σύμφωνα με την κα Στάθη: «Ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών μας, αν και στο εργατικό δυναμικό, εξακολουθούν να έρχονται και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Παρόλα αυτά δεν έχουμε καμία παράδοση στον εθελοντισμό», λέει κα. Στάθη.

Σαφή εικόνα για τον αριθμό των εθελοντών στη χώρα μας δεν έχουμε, γνωρίζουμε όμως πως αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, δηλώνουν οι κυρίες Λυκουρέζου και Στάθη.

Συνάντηση με τον προσωπικό και τους εθελοντές

Συναντιόμαστε με μια πολυάριθμη ομάδα εθελοντών που έχουν φέρει οι δυο υπεύθυνες στο χώρο διπλά από την παιδική χαρά της αυλής. Μιλούν για τις προκλήσεις. Μιλούν για την προβληματική συνεργασία με κοινωνικούς φορείς. Η ανακούφιση δεν έρχεται λόγω της γραφειοκρατίας και του κλειστού περιβάλλοντος. Η έλλειψη πόρων είναι επισφαλής.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ο Σωκράτης Αλαφούζος, συμβάλλει επίσης εθελοντικά στο ΕΛΙΖΑ. Βλέπει κάποια φωτεινά σημεία στην κατάσταση: «Εμείς, οι Έλληνες, λέει δεν συνηθίζαμε να μιλάμε για  ρατσισμό και  κακοποίηση. Τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Έτσι, η κρίση είναι ένα καλό πράγμα. Μπορεί να επιφέρει αλλαγές».

Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να δούμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε.