14 Μαΐου 2021

Η TikTok αντιμετωπίζει αγωγή για θέματα απορρήτου για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών

Η εφαρμογή TikTok βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή, η οποία κατατέθηκε για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη για θέματα απορρήτου.

Η αγωγή που κατατέθηκε από την Anne Longfield, πρώην Επίτροπο Παιδιών της Αγγλίας, κατηγορεί τη δημοφιλή εφαρμογή και τη μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. για παραβίαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αγωγή προσπαθεί να σταματήσει την TikTok από την «παράνομη επεξεργασία εκατομμυρίων πληροφοριών που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα παιδιών» και απαιτεί τη διαγραφή τυχόν προσωπικών πληροφοριών.

Κάθε παιδί που έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή από τον Μάιο του 2018 έως σήμερα, ανεξάρτητα από την κατάσταση του λογαριασμού ή τις ρυθμίσεις απορρήτου του, μπορεί να έχει εκθέσει προσωπικά του στοιχεία σε άγνωστους τρίτους.

Η υπόθεση υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο της εφαρμογής από διάφορους παρατηρητές δεδομένων της ΕΕ. Πέρυσι, οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων δεσμεύτηκαν να συντονίσουν πιθανές έρευνες για την κινεζική εταιρεία, δημιουργώντας μια ειδική ομάδα για την καλύτερη κατανόηση της «επεξεργασίας και των πρακτικών της TikTok».

Στις ΗΠΑ, η Bytedance έλαβε πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου λόγω του ότι η Musical.ly, την οποία η ByteDance αγόρασε και μετονόμασε σε TikTok, συγκέντρωνε παράνομα πληροφορίες από ανηλίκους. Ήταν η μεγαλύτερη ποινή που έχει ορίσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σε περίπτωση παραβίασης απορρήτου παιδιών.

Η TikTok ωστόσο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της υπόθεσης «στερούνται αξίας» και η εταιρεία θα κινηθεί στην υπερασπιστική της γραμμή σύμφωνα με αυτή την άποψη. Η εταιρεία μάλιστα δήλωσε ότι «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok», ενώ συμπλήρωσε πως “Έχουμε ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες μας, και ειδικότερα τους εφήβους .”

Η αγωγή κατατέθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά οι λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες. Εάν η υπόθεση είναι επιτυχής, τα παιδιά θα δικαιούνται αποζημίωση χιλιάδων λιρών. Οι ενάγοντες εκτιμούν ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη συγκεκριμένη εφαρμογή επηρεάζονται περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά, γεγονός που θα επιβαρύνει εξαιρετικά το «ταμείο» της εφαρμογής, σε περίπτωση που χάσει.

“Πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις προκλήσεις του χορού και τις τάσεις του συγχρονισμού των χειλιών βρίσκεται κάτι πολύ πιο δυσοίωνο”, δήλωσε η Longfield και τόνισε πως «το TikTok εμφανίζεται ως κοινωνικό δίκτυο αλλά στην πραγματικότητα είναι μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων».

Πηγή: Bloomberg