25 Ιανουαρίου 2021

Η Υγιής Σεξουαλικότητα* διδάσκεται και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γίνει ουσιαστικά δυνατό απέναντι στον οποιονδήποτε απειλεί την υγεία του.

Ο «κυνηγός» (παιδεραστής, παιδόφιλος, επίδοξος βιαστής, κ.ά.):

Στα παιδιά μας οφείλουμε να μιλήσουμε για το σεξ, όσο το δυνατό νωρίτερα.

Ξεκινάμε από την πολύ μικρή ηλικία, αναφερόμενοι ονομαστικά στα σημεία του σώματος: εκτός από το κεφάλι, τα πόδια, τα δάχτυλα, πρέπει να αναφερόμαστε ονομαστικά και στο αιδοίο ή τους όρχεις. Πρόκειται για μέρη του σώματος μας, τα οποία αν «αποκρύψουμε» ή αν «καμουφλάρουμε» με άλλες λέξεις, τα παιδιά μας θα ντρέπονται για αυτά. Και όμως, δεν πρόκειται για «πρόστυχα» σημεία ή λέξεις. Η γνώση τους ως μέρη του σώματός μας μας ενθαρρύνει να έχουμε μια υγιή εικόνα του σώματος μας από μικρή ηλικία.

Όταν το παιδί γνωρίζει ονομαστικά τα μέρη του σώματος του και τη «χρήση» τους, έχει τη δύναμη να προστατεύει τον εαυτό του από οποιονδήποτε βολιδοσκοπεί να το βλάψει σωματικά – σεξουαλικά. Η γνώση του δίνει και την ικανότητα να λέει: “Αυτό δεν είναι εντάξει”. Του δίνει τη δύναμη να αναφέρει τι του συνέβη, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις «σωστές» λέξεις. Μπορεί δηλαδή, αντί να δείχνει πάνω σε μία κούκλα που τον άγγιξε ποιος, να αναφέρει λεκτικά «άγγιξε το αιδοίο μου». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι «κυνηγοί» χρησιμοποιούν φράσεις που συνδέονται με «μυστήριο», όπως «το μικρό μας μυστικό» ή «τα ξεχωριστά μέρη». Ένα παιδί που «γνωρίζει», αποτελεί φόβητρο για οποιονδήποτε πάει να το προσεγγίσει με πρόθεση να το κακομεταχειριστεί.

Η γνώση είναι δύναμη. Επομένως, το να εξηγούμε στα παιδιά μας την ανατομία του σώματος τους και τους μηχανισμούς του σεξ, τα οχυρώνει, αποτελεί για εκείνα την άμυνα τους.

Ο πιεστικός σύντροφος:

Η υγιής σεξουαλικότητα είναι κάτι περισσότερο από το να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς του σεξ, είναι να γνωρίζουμε τι είναι σεξουαλικά σωστό και τι λάθος. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση διδάσκει ότι το σεξ συμβαίνει μόνο όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν να συμβεί. Διδάσκει στα αγόρια ότι τα κορίτσια διεγείρονται σεξουαλικά με συγκεκριμένους τρόπους. Διδάσκει στα κορίτσια ότι τα αγόρια έχουν στύσεις που δε συνοδεύονται υποχρεωτικά από σεξουαλική επιθυμία. «Λύνει» το μυστήριο του αντίθετου φύλου. Επιπλέον, καταργεί την ιδέα ότι η πορνογραφία αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Με μια υγιή άποψη της σεξουαλικότητας, οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν να είναι πιο οικείες. Αλλά το πιο σημαντικό, η υγιής σεξουαλικότητα διδάσκει στα παιδιά ότι το σεξ είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο όταν και τα δύο μέρη είναι έτοιμα και πρόθυμα. Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί το σώμα του, το πέος ή τον κόλπο ή οποιοδήποτε μέρος του, για να κάνει σεξουαλική πράξη χωρίς συγκατάθεση, αυτό είναι βιασμός. Όταν δίνουμε στα παιδιά μας αυτά τα εργαλεία, αυτές τις πληροφορίες, λιγότεροι έφηβοι γίνονται θύματα και λιγότεροι γίνονται παραβάτες.

Ο συντηρητικός:

Η εκπαίδευση οδηγεί σε μια υγιή σεξουαλικότητα; Ναι. Περισσότερο και από αυτό, καταπολεμά τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ο δυτικός πολιτισμός έχει «συνδέσει» τη σεξουαλικότητα με το μυστήριο. Για παράδειγμα, η λέξη «τσούλα» αποτελεί προσβολή που εδράζεται στην άποψη ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι βρώμικη και επαίσχυντη. Η κατανόηση του τρόπου που λειτουργούν τα μέρη σώματος μας, μας βοηθά να υιοθετήσουμε μία υγιή εικόνα σώματος, μία υγιή αυτό-εκτίμηση που μας οχυρώνει ενάντια στις προσβολές, οι οποίες αποδυναμώνουν και τελικά δε μας αγγίζουν.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα για τη σεξουαλικότητα; Είναι δική σου. Είναι προσωπική σου υπόθεση και μοναδική, και αυτό είναι υγιές και «φυσιολογικό». Η επίγνωση του σώματος μας και του τρόπου που το διαθέτουμε, μας βοηθά να εισέλθουμε στην ενήλικη ζωή και στη σεξουαλική δράση καλά «εξοπλισμένοι», προκειμένου να παραμένουμε ασφαλείς, υγιείς και ευτυχισμένοι.

* Η υγιής σεξουαλικότητα είναι η ικανότητα να αγκαλιάζουμε και να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητά μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι ένα σημαντικό μέρος της σωματικής και συναισθηματικής υγείας μας. Το να είσαι σεξουαλικά υγιής σημαίνει:

  • Να κατανοείς ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και περιλαμβάνει περισσότερα από τη σεξουαλική συμπεριφορά.
  • Να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι τα σεξουαλικά δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλοι.
  • Να έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες υγιούς σεξουαλικότητας, εκπαίδευσης και φροντίδας.
  • Να καταβάλεις προσπάθεια για την πρόληψη ακούσιας εγκυμοσύνης και ΣΜΝ και να αναζητήσεις φροντίδα και θεραπεία εάν χρειαστεί.
  • Να είσαι σε θέση να βιώσεις σεξουαλική ευχαρίστηση, ικανοποίηση και οικειότητα όταν το επιθυμείς.
  • Να είσαι σε θέση να μιλάς για την υγιή σεξουαλικότητα με άλλους συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών συντρόφων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

American Sexual Health Association

Πηγή: https://educateempowerkids.org/teaching-healthy-sexuality-can-help-child-predator-pressuring-partner-prude/