27 Ιουλίου 2021

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια, 10 τρόποι για να το πετύχουμε!

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, μικροί και μεγάλοι πλέον μετράμε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τις διακοπές. Και μπορεί η προστασία από τη νόσο Covid να αποτελεί το επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας για ασφάλεια και ξεγνοιασιά, όμως εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και απέναντι σε άλλους κινδύνους που δυστυχώς κάθε χρόνο μας στερούν την ανεμελιά των διακοπών και μας προσγειώνουν απότομα στην πραγματικότητα.

Με τις βαλίτσες λοιπόν στο χέρι, πολύ συχνά ξεκινάμε για τον καλοκαιρινό μας προορισμό, οδηγώντας μεγάλες ή μικρές αποστάσεις και κατόπιν περνώντας τον περισσότερο χρόνο μας γύρω από μία θάλασσα ή πισίνα. Όση απόλαυση κι αν κρύβουν οι δραστηριότητες αυτές, πολλές φορές ενέχουν και αρκετούς κινδύνους.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια όλης της οικογένειας!

Ασφάλεια στο δρόμο

  • Αν επιλέξουμε να φτάσουμε στον καλοκαιρινό προορισμό μας οδηγώντας, θα πρέπει να έχουμε στο νου πως η γρήγορη οδήγηση δεν θα μας εξοικονομήσει χρόνο! Στην πραγματικότητα, αυξάνει τον κίνδυνο πρόσκρουσης, ατυχήματος ή ακόμα και θανάτου για τα μέλη της οικογένειας. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 5% με κάθε χλμ/ ώρα που αυξάνουμε την ταχύτητα. Τα όρια ταχύτητας είναι εκεί για να μας προστατέψουν, δεν είναι μία απλή συμβουλή ή πρόταση. Πρέπει όλοι να τα σεβόμαστε για να είμαστε ασφαλείς εμείς και η οικογένειά μας!
  • Η κούραση μας επηρεάζει εξίσου με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλα φάρμακα. Σε περίπτωση που θα πρέπει να διανύσουμε μεγάλη απόσταση, ας κάνουμε ανά δύο ώρες ένα σύντομο διάλειμμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εγρήγορσή μας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά, ενώ παράλληλα να ελέγχουμε και το όχημά μας, καθώς και αυτό… επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες αυτές!
  • Τα παιδικά καθίσματα μπορεί να μας στερούν πολύτιμο χώρο, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των μικρών παιδιών. Πάντοτε θα πρέπει να τα έχουμε μαζί μας, έχοντας εξασφαλίσει ότι είναι τα σωστά βάσει της ηλικίας και του μεγέθους του μωρού ή μικρού παιδιού που είναι στο αυτοκίνητο μαζί μας.
  • Δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα παιδί μόνο του στο αμάξι σε μία ημέρα με πολλή ζέστη. Μία τέτοια λάθος κίνηση από μέρους μας μπορεί μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να έχει ολέθριες συνέπειες. Ένα παιδί που κοιμάται ή ένα μωρό που είναι δεμένο στο καρεκλάκι δεν έχει κανένα τρόπο διαφυγής.
  • Στην περίοδο των διακοπών οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς παιδιά με ποδήλατα, παίζοντας, κυνηγώντας μπάλες, πάνω σε πατίνια μπορεί να «πεταχτούν» ξαφνικά! Η προσοχή των οδηγών σε δρόμους ιδιαιτέρως κοντά σε σχολεία, γειτονιές και πλατείες είναι απαραίτητη, όπως και η διατήρηση χαμηλής ταχύτητας, ώστε να μπορεί εύκολα να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα ή δυστύχημα!

Ασφάλεια στο νερό και αποφυγή πνιγμών!

3 απλοί κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούμε για ασφαλές κολύμπι:

Μην κολυμπάτε μόνοι

Μην κολυμπάτε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Κολυμπάτε πάντοτε σε αναγνωρίσιμες και ασφαλείς θάλασσες και πισίνες, ιδανικά σε μέρη με ναυαγοσώστες και εξοπλισμούς ασφάλειας για τους λουόμενους

  • Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται πάντοτε από ενήλικες όταν κολυμπούν και όχι από μεγαλύτερα παιδιά, που κι αυτά έχουν τον νου τους στα δικά τους παιχνίδια και μπορεί πολύ εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή τους.
  • Η αποτελεσματική προσοχή στα μικρά παιδιά που κολυμπούν απαιτεί τη συνεχή μας εγρήγορση. Εάν διαβάζετε ένα βιβλίο, απαντάτε σε ένα μήνυμα ή απασχολείστε με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, τότε δεν προσέχετε το παιδί που κολυμπά. Το παιχνίδι μπορεί να εξελιχθεί σε δυστύχημα πολύ γρήγορα, σε κλάσματα δευτερολέπτου, ακόμα και όταν οι ενήλικες είναι πολύ κοντά.
  • Ακόμα και στις περιπτώσεις που πάμε για ψάρεμα ή επιβιβαζόμαστε σε μία βάρκα με παιδιά, θα πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο σωσίβιο εξοπλισμό. Οι συνθήκες στη θάλασσα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα και ακόμη και οι πιο έμπειροι κολυμβητές μπορεί να κινδυνεύσουν. Εκτιμάται ότι περίπου το 85% των πνιγμών που σχετίζονται με βάρκες και σκάφη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί απλά και μόνο με τη χρήση σωσιβίων.
  • Οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να λάβουν εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης – ΚΑΡΠΑ – καθώς μπορεί να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή ενός παιδιού από πνιγμό. Όσοι διαθέτετε πισίνα στο σπίτι, η περίφραξη του χώρου γύρω από αυτή είναι απαραίτητη, καθώς με τον τρόπο αυτό εμποδίζουμε την είσοδο στο νερό στα μικρά παιδιά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα.

Πηγή: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/violence-and-injuries/news/news/2019/7/10-ways-to-help-stay-safe-during-the-school-holidays