7 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός και Lockdown. Κλεισμένοι στο σπίτι με παιδιά: Συμβουλές για να παραμείνετε ήρεμοι

Φόβος, αβεβαιότητα και κλείσιμο μέσα στο σπίτι για να μην εξαπλωθεί ο ιός COVID-19, μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την οικογενειακή ηρεμία μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή, να διατηρήσουν τις καθημερινές, υγιεινές τους συνήθειες, να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους και τη συμπεριφορά τους και εξασκήσουν την αντοχή τους.

Σε μία προσπάθεια συμπαράστασης και συμβουλευτικής στις οικογένειες με παιδιά, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από συμβουλές που θα βοηθήσουν την οικογένεια να ξεπεράσει αυτή την περίοδο ενωμένη και δυνατή.

Δώστε απαντήσεις για την πανδημία, απλά και κατανοητά. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα νέα που τους προκάλεσαν και τους προκαλούν φόβο. Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι με την πανδημία ορισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να τα διαβεβαιώσετε ότι το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η παραμονή στο σπίτι θα βοηθήσουν την οικογένεια να παραμείνει ενωμένη.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Αν για παράδειγμα διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι αναστατωμένο επειδή δε θα μπορεί να πάει αν κοιμηθεί στο σπίτι του κολλητού του φίλου, Θα ήταν καλό να θέσετε ερωτήσεις που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει και να σκεφτεί έναν άλλον τρόπο για να περάσει καλά («Το ξέρω ότι είναι απογοητευτικό να στερείσαι ορισμένα πράγματα που σου δίνουν χαρά. Ωστόσο, δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις με τους φίλους σου και να σας δώσει χαρά;)

Κρατήστε επαφή με τους αγαπημένους σας. Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για τον παππού και τη γιαγιά που μένουν μακριά ή μόνοι τους ή για έναν αγαπημένο συγγενή ή φίλο που έχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά εξαιτίας του κορωνοϊού. Όσο η φυσική επαφή είναι αδύνατη, η διαδικτυακή «επαφή» μπορεί να μας βοηθήσει όλους να νιώσουμε καλύτερα και ασφαλείς. Προγραμματίστε την.

Δείξτε του πώς διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας. Μιλήστε του για το πώς νιώθετε, ποιες είναι οι ανησυχίες σας και πώς τις διαχειρίζεστε. Πείτε του για παράδειγμα ότι και εσείς ανησυχείτε για τη γιαγιά και τον παππού αλλά ότι τους καλείτε καθημερινά, πρωί και απόγευμα, για να μιλάτε έως ότου είναι ασφαλές να τους δείτε.

Ενημερώνετε πάντα το παιδί σας πόσο θα λείπετε από το σπίτι και γιατί. Με ήρεμη, σταθερή φωνή, ενημερώνετε πάντα το παιδί σας τον χρόνο που θα λείπετε από το σπίτι, το πότε θα επιστρέψετε και πόσο ασφαλής θα είστε όσο λείπετε, διότι έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Διατηρήστε την αισιοδοξία σας. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να βρουν λύσεις (εμβόλιο, φάρμακα) για τους ανθρώπους που είναι ήδη άρρωστοι αλλά και για την πρόληψη της ασθένειας και ότι σίγουρα θα βρεθούν αυτές οι λύσεις και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Δίνετε πιο συχνές αγκαλιές και επαναλαμβάνετε πιο συχνά ότι το αγαπάτε.

Διατηρείτε υγιεινές συνήθειες. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας. Μέσα στην πανδημία, αυτό είναι περισσότερο σημαντικό για τα παιδιά συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα που θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Ξύπνημα την ίδια πάντα ώρα, ντύσιμο, πρωινό, παρακολούθηση σχολείου (διαδικτυακά ή όπως αλλιώς αποφασίζεται την κάθε χρονικό περίοδο), διαλείμματα σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου και κάποιο σνακ ενδιάμεσα. Ακριβώς όπως θα έκανε αν πήγαινε σχολείο.

Μεσημεριανό, λίγη χαλάρωση, άσκηση (οποιαδήποτε άσκηση θέλει το παιδί. Τρέξιμο, περπάτημα, γυμναστική στο σπίτι, χορό), επικοινωνία με φίλους (διαδικτυακά, τηλεφωνικά, διάβασμα.

Λίγη ώρα μαζί, ως οικογένεια και διάβασμα πριν τον βραδινό ύπνο. Είναι σημαντικό για το παιδί να μην πέσει να κοιμηθεί με τη φωτεινή οθόνη στα μάτια του. Το βιβλίο το χαλαρώνει και το βοηθά να κοιμηθεί.

Η ώρα του ύπνου

Καθώς το παιδί γίνεται έφηβος, η ώρα του ύπνου μετακινείται λίγο χρονικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί να διατηρεί μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, όπως βιβλίο, βούρτσισμα δοντιών, κρεβάτι (ή ό,τι άλλη ρουτίνα έχει συνηθίσει να τηρεί). Είναι σημαντικό να κλείνει κάθε οθόνη (κινητού, υπολογιστή, tablet) μία ώρα πριν πέσει να κοιμηθεί. Ο περιορισμένος ύπνος δυσκολεύει τη μαθησιακή διαδικασία και ταράσσει το νευρικό σύστημα.

Πηγή: Healthy children org (From the American Academy of Pediatrics)