5 Φεβρουαρίου 2021

Μιλώντας στα παιδιά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Συμβουλές για το πώς να αρχίσετε τη συζήτηση

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και κορωνοϊός

Οι ζωές των παιδιών και των νεαρών εφήβων έχουν αλλάξει δραματικά λόγω του κορωνοϊού. Με τα μέτρα των κοινωνικών αποστάσεων και το κλείσιμο των σχολείων, τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και στο διαδίκτυο.

Παρόλο που για τα παιδιά και τους νέους το Διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους τους και να απασχολούνται κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τι βλέπουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο. Περιεχόμενο VS χρόνος

Αν και οι περισσότεροι γονείς και φροντιστές μπορεί να ανησυχούν για τον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είναι σημαντικότερο να εντοπίσουμε το περιεχόμενο της πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο κι όχι το χρόνο αυτής.

Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να ξοδεύει ώρες ψάχνοντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, ενώ ένα άλλο παιδί μπορεί να ξοδεύει λιγότερο χρόνο, αλλά στο διάστημα αυτό να μιλάει σε άτομα που δε γνωρίζει.

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση αναφορικά με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί μας, τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που συνήθως χρησιμοποιεί είναι να το ρωτήσουμε, να συζητήσουμε με ενδιαφέρον για αυτά, προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν διαδικτυακούς κινδύνους, με τους οποίους μπορεί να έρχεται αντιμέτωπο.

Livestreaming και video apps

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είναι δύσκολο για τα παιδιά να μη βλέπουν τους φίλους τους. Οι διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές διευκολύνουν το παιδί να κρατήσει επαφή με τους φίλους τους. Προϋπόθεση όμως είναι να τις χρησιμοποιεί με ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν τις διάφορες εφαρμογές με ασφάλεια και να σιγουρεύονται ότι μιλούν μόνο με άτομα που γνωρίζουν.

Ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυξάνεται ο χρόνος που τα παιδιά αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν την επικοινωνία με συνομηλίκους, η χρήση τους εκθέτει τα παιδιά σε κινδύνους. Ενδέχεται να γίνουν θύματα διαδικτυακής κακοποίησης ή διαδικτυακού εκφοβισμού.

Μια πρόσφατη έρευνα του NSPCC (New York Society for the Prevention of Cruelty to Children) δείχνει ότι τα παιδιά που στρέφονται στα κοινωνικά μέσα επειδή αισθάνονται μοναξιά ή έχουν κακή ψυχολογία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στο παιδί μας για το περιεχόμενο που αναζητά ή μοιράζεται στο διαδίκτυο μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τυχόν κινδύνους και να το κρατήσουμε ασφαλές.

Ξεκινώντας μια συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με το παιδί μας σχετικά με το τι κάνει στο διαδίκτυο ή με ποιον μπορεί να μιλήσει, αλλά το να μιλάμε τακτικά, όπως μιλάμε για το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει άνετα. Έτσι, αν κάποια στιγμή προκύψει κάτι, το οποίο θα το ανησυχήσει,  είναι πολύ πιθανότερο να το μοιραστεί μαζί μας.

Επιπλέον, ως γονείς μπορούμε:

  • Να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά μας ότι ενδιαφερόμαστε για τη ζωή τους, διαδικτυακή και μη, καθώς και ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο για να βρουν πληροφορίες για τις εργασίες τους, όσο και να μιλήσουν με τους φίλους τους.
  • Να ζητήσουμε από το παιδί μας να μας δείξει τι του αρέσει να κάνει στο διαδίκτυο ή ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί, ώστε να μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα.
  • Να είμαστε θετικοί και ανοιχτοί για οτιδήποτε μας προβληματίζει. Μπορούμε να πούμε “Νομίζω ότι αυτή η ιστοσελίδα είναι πολύ καλή” ή “Ανησυχώ λίγο για το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας”.
  • Να ρωτάμε τα παιδιά αν υπάρχει κάτι που τα ανησυχεί και να τους υπενθυμίζουμε ότι μπορούν να μας μιλήσουν για οτιδήποτε τα προβληματίζει.
  • Να ρωτάμε τα παιδιά για τους διαδικτυακούς τους φίλους και πώς ξέρουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι.
  • Να ακούμε τους λόγους για τους οποίους το παιδί θέλει να χρησιμοποιεί εφαρμογές ή να επισκέπτεται ιστοσελίδες για τις οποίες έχουμε ενδοιασμούς.
  • Να ρωτάμε τα παιδιά τι πιστεύουν ότι είναι κατάλληλο για εκείνα, ώστε να αισθάνονται ότι εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων.

Πώς μπορεί να αισθανθεί το παιδί μας μιλώντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως μπορεί να αισθανθεί το παιδί μιλώντας για το περιεχόμενο που επισκέπτεται στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν:

  • άβολα
  • ανήσυχα
  • ενοχλημένα
  • μπερδεμένα
  • χαρούμενα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της συμβουλές τόσο προς τους ενηλίκους όσο και τους ανηλίκους, αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας πως η γνώση των κανόνων ασφάλειας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.:

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.nspcc.org.uk/keeping-children-safe/online-safety/talking-child-online-safety/

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=135&Itemid=128&lang=