Επιστημονικοί Συνεργάτες

από αριστερά προς τα δεξιά: Όλγα Θεμελή (Εγκληματολόγος) Ηλέκτρα Κουτσούκου (Δικηγόρος), Αλεξάνδρα Σολδάτου (Παιδίατρος), Τίνια Απέργη (Κλινική Ψυχολόγος)

 

Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας,  Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Σχολή Μεταπτυχιακής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ACG)

Η Δρ. Τίνια Απέργη είναι κλινική ψυχολόγος και υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος (MS) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College (ACG). Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Deree College, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το New York University και διδάκτωρ (Psy.D) στην κλινική ψυχολογία του Πανεπιστημίου του Long Island, με ειδίκευση στην παιδική κακοποίηση, στην οικογενειακή βία και στις αναπτυξιακές δυσκολίες.

Παράλληλα με τη διδασκαλία μαθημάτων της ειδίκευσής της, η Δρ. Απέργη συντονίζει την ακαδημαϊκή και κλινική εκπαίδευση και διδάσκει τα σεμινάρια της πρακτικής άσκησης. Επίσης, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας με σχολικές δομές.

Η Δρ. Απέργη εργάστηκε για χρόνια στις ΗΠΑ σε σχολικές δομές και δομές ψυχικής υγείας, κυρίως με παιδιά και ενήλικες  που είχαν υποστεί κακοποίηση ή/και παραμέληση.

Όλγα Θεμελή – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η Όλγα X. Θεμελή σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στην Εγκληματολογία, στη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ως ερευνήτρια στον τομέα κλινικής ψυχολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam και στο διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό Defence for Children International – ΝL. Aπό το 2002 διδάσκει Εγκληματολογία και Εγκληματολογική Ψυχολογία. στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Παράλληλα, είναι από το 2016 πρόεδρος του ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων/Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Αν και τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα που αφορούν τα «δεινά του εγκλεισμού» και την ευάλωτη ομάδα των κρατουμένων, μετά την πενταετή της εμπειρία ως Ειδικού Επιστήμονα στο Συνήγορο του Παιδιού, τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά με την κατεξοχήν ευπαθή κοινωνική ομάδα, τους ανήλικους.

Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων παιδιού

Η Δρ. Ηλέκτρα Κουτσούκου είναι δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη Κοινωνιολογία Δικαίου. Η μεταπτυχιακή της εργασία είναι στη θεματική  “δικαιώματα των παιδιών”  και “παιδική κακοποίηση”, ενώ η έρευνα έλαβε χώρα στο Αμβούργο. Πραγματοποίησε το Διδακτορικό (PhD) της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στη θεματική «Δίκαιο του Παιδιού», ενώ μέρος της έρευνας έλαβε χώρα στο Salzburg.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών προγραμμάτων ως νομική σύμβουλος – ειδική σε θέματα παιδικής κακοποίησης, ενώ έχει συγγράψει πολλά άρθρα για την προστασία του παιδιού.

Το βιβλίο που έχει συγγράψει για τη Νομική Προστασία του παιδιού στην Ελλάδα (Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2013) διανέμεται ως σύγγραμμα στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, όπου και η ίδια διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης την εν λόγω θεματική.

Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η Αλεξάνδρα Σολδάτου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Ακολούθως ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο University of Iowa Hospitals and Clinics, στις Η.Π.Α. και έλαβε το δίπλωμα American Boards of Pediatrics. Η Αλεξάνδρα μετεκπαιδεύθηκε στο τμήμα Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ελπίδα – Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με το οποίο  διατηρεί επιστημονική συνεργασία. Εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά στο Νοσ. «Αγία Σοφία» και ακολούθως στο Νοσ. «Π. & Α. Κυριακού». Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, και έχει πραγματοποιήσει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά. Από την αρχή της καριέρας της συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές συνηγορίας του παιδιού, τόσο οργανωτικά όσο και εκπαιδευτικά.

Μπίλιω Παούρη, Παιδίατρος / Πανεπιστημιακή Υπότροφος στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

H Μπίλιω Παούρη είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Σχολής Ιατρικών Εργαστηρίων του Τμήματος Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στην Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών, και κατόπιν εργάστηκε ως Επιμελήτρια σε  ιδιωτικό Παιδιατρικό Κέντρο. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού του Νοσοκομείου «Ελπίδα – Μαριάννα Βαρδινογιάννη».  Έχει εκπαιδευθεί στην «Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής» σε παιδιά και νεογνά, και είναι εκπαιδεύτρια στην «Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στα παιδιά» (ALS-Pediatric Education for Prehospital Professsionals-PEPP).

Συμμετέχει τακτικά σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια  με ανακοινώσεις και στη συγγραφή δημοσιεύσεων  σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε μη κερδοσκοπικές  οργανώσεις ως εθελόντρια, παρέχοντας προληπτική φροντίδα υγείας σε παιδιά που ζουν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.