Παγκόσμια Ημέρα 2023

Το Eliza με αφορμή την 19η Νοεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, πραγματοποίησε την εκδήλωση με τίτλο «Μη (μου) κλείνεις τα μάτια»,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία «Με τα μάτια της Νταλβά», η οποία αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση ενός κοριτσιού από τον πατέρα της, στη δυσκολία της να αναγνωρίσει την κακοποίηση στην οποία υποβάλλονταν καθώς και τον “αγώνα” της, καθώς “επιστρέφει” στη χαμένη παιδική της ηλικία.

Με την ολοκλήρωση της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση σχετική με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών υπό το πρίσμα της πρόληψης και της ορθής διαχείρισης και αποκατάστασης του παιδιού, μεταξύ των: Λήδας Αναγνωστάκη (Ψυχολόγος /Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ), Τίνιας Απέργη (Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος ACG), Ηλέκτρα Κουτσούκου (Δρ. Δικαιωμάτων Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργου Νικολαΐδη (Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), Αλεξάνδρας Σολδάτου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α.Κυριακού», Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΙΖΑ).

Παράλληλα, το Εliza και η Εθνική Πινακοθήκη ένωσαν για ακόμη μια χρονιά τις δυνάμεις τους, μέσω της φωταγώγησης μέρους της πρόσοψης του κτιρίου, με την ευγενική παραχώρηση από τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Συραγώς Τσιάρα. Το εικαστικό που δημιουργήθηκε ειδικά για την παγκόσμια ημέρα απεικόνιζε ένα κορίτσι, που παίζει το «παιχνίδι» της τυφλόμυγας. Η τυφλόμυγα κρύβει από τα μάτια του παιδιού τη συνειδητοποίηση αυτού που του συμβαίνει, του πραγματικού, με τη διάδοση του μηνύματος «Μη (μου) κλείνεις τα μάτια».