Οι επιπτώσεις της κακοποίησης

Η άσκηση βίας στα παιδιά έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία τους και στην ευζωία των παιδιών, των οικογενειών, των κοινοτήτων και των κρατών

Η βία που ασκείται στα παιδιά μπορεί:

Να οδηγήσει σε θάνατο

Η ανθρωποκτονία με τη χρήση όπλων – μαχαίρια και πυροβόλα όπλα – συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 4 αιτίες θανάτου στην εφηβεία, με τα αγόρια να εμφανίζονται ως θύματα και δράστες σε ποσοστό 80%.

Να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς

Σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας, υπάρχουν εκατοντάδες κυρίως αγόρια, θύματα βίας σε νεαρή ηλικία που φέρουν τραύματα από επιθέσεις και εμπλοκές σε καυγάδες -μάχες.

Να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Η έκθεση σε βία από μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενώ τραυματίζει και άλλα τμήματα του νευρικού συστήματος, όπως το ενδοκρινικό σύστημα, το κυκλοφορικό, το μυοσκελετικό, το αναπαραγωγικό, το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, με μακροχρόνιες συνέπειες. Η βία ενάντια στα παιδιά από τη γέννηση έως και τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοητική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα την εκπαιδευτική και επαγγελματική καθυστέρηση.

https://www.blod.gr/lectures/neyropsyhologikes-eggrafes-tis-kakopoiisis-pos-katagrafei-o-egkefalos-tin-kakopoiisi-se-mia-periodo-taheias-anaptyksis/

Να οδηγήσει σε αδυναμία ανταπόκρισης στην καθημερινότητα και σε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία

Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε βία και σε άλλες αντιξοότητες κατά την πρώτη παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν συμπεριφορές «αρνητικές» για τη ζωή τους, όπως κάπνισμα, χρήση αλκοόλ και χαπιών, επικίνδυνες σεξουαλικές σχέσεις. Επίσης, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, άλλων εγκεφαλικών διαταραχών και τάσεις αυτοκτονίας.

Να συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών στην ενήλικη ζωή

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άλλων ασθενειών στην ενήλικη ζωή, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον επιβλαβή τρόπο ζωής, ως απόρροια της βίας που έχουν βιώσει στην παιδική ηλικία.

Να επηρεάσει τις δυνατότητες στην ενήλικη ζωή καθώς και τις μελλοντικές γενιές

Τα παιδιά που εκτίθενται στη βία και σε άλλες αντιξοότητες είναι πολύ πιθανό να αφήσουν το σχολείο, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, ενώ βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για να πέσουν θύματα εξαπάτησης και/ή διάπραξης διαπροσωπικής βίας (βία ενάντια στον/στην σύντροφο ή στο παιδί) ή αυτό-κατευθυνόμενης βίας (αυτοκτονία, αυτοτραυματισμός), επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό και τις επόμενες γενιές.