15 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο;

Δοκιμάστε τις παρακάτω λύσεις εάν το παιδί σας φοβάται την επιστροφή του στην τάξη.

Η μετάβαση από τις τεμπέλικες μέρες του καλοκαιριού στην αυστηρότητα μιας τάξης είναι δύσκολη για τα παιδιά. Ωστόσο, το κάθε παιδί βιώνει διαφορετικά συναισθήματα και ανταποκρίνεται διαφορετικά στην επιστροφή στο σχολείο. Προκείμενου η μετάβαση να είναι πιο ομαλή ελέγξτε εάν το άγχος του παιδιού πηγάζει από κάποιο από τα παρακάτω ζητήματα.

Η ζωή αλλάζει

Η αρχή της σχολικής χρονιάς σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα τρομακτική πρόκληση για ένα παιδί. Ιδιαίτερα, εάν το παιδί σας βίωσε πρόσφατα μια αλλαγή στο σπίτι, όπως η μετακόμιση ή το διαζύγιο, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να αποτελεί μια αγχωτική για εκείνο κατάσταση.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να θέσετε στο παιδί σας ανοιχτές ερωτήσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν στο παιδί σας το χώρο να καταλάβει τα δικά του συναισθήματα. Εάν εκφράσει μια συγκεκριμένη ανησυχία, μπορείτε να το ρωτήσετε: “Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;” και να δείτε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση.

Ακαδημαϊκές Προκλήσεις

Μία νέα σχολική χρονιά φέρνει και νέες προκλήσεις. Για παράδειγμα, το παιδί σας ίσως κληθεί για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει μια εργασία. Ωστόσο, η σωστή οργάνωση και η καθιέρωση μιας ρουτίνας μπορεί να κάνει το παιδί να νιώθει πιο ικανό και να έχει λιγότερο άγχος.

Επιπλέον, οι φήμες για έναν ιδιαίτερα αυστηρό δάσκαλο μπορεί να τροφοδοτήσουν το φόβο ή την αντιπάθεια στο παιδί. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πως ένας «μισητός» για ένα παιδί δάσκαλος, μπορεί να είναι ο αγαπημένος ενός άλλου. Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να εκφράσει την αντιπάθειά του για έναν δάσκαλο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείχνει σεβασμό.

Εσείς πρέπει να το προτρέπετε να είναι ανοιχτόμυαλο και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να το βοηθήσετε να μάθει πώς να αντιμετωπίζει ένα άτομο που δεν συμπαθεί. Ακούστε τα προβλήματά του και γνωρίστε από κοντά το δάσκαλο, ώστε να σχηματίσετε τη δική  σας άποψη.

Κοινωνικές ανησυχίες

Η αλλαγή τμήματος μπορεί να σημαίνει προσαρμογή χωρίς φίλους που αποτελούσαν την κοινωνική βάση του παιδιού τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για το παιδί σας, ώστε να διευρύνει την ομάδα των φίλων του και όχι ως μια τραγική απώλεια οικείων προσώπων. Εάν είναι δυνατόν, μάθετε ποιοι θα είναι οι καινούργιοι του συμμαθητές και ορίστε μια ημέρα παιχνιδιού πριν ξεκινήσει το σχολείο, έτσι ώστε το παιδί σας να έχει έναν νέο φίλο που θα αναζητήσει την πρώτη μέρα. Βρείτε χρόνο για να συναντήσει τους παλιούς του φίλους επίσης.

Επιπλέον, μια εξωσχολική δραστηριότητα ή χόμπι όπως το μπαλέτο ή ένα άθλημα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να αποκτήσει το παιδί σας νέους κύκλους και να κάνει νέους φίλους. Το να υπενθυμίζετεστο παιδί σας άλλες δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ενισχύει επίσης την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Λάβετε βοήθεια

To άγχος της επιστροφής στο σχολείο είναι αναμενόμενο. Εάν το επίπεδο άγχους φαίνεται να αποκλίνει από τη συνηθισμένη συμπεριφορά του παιδιού σας και συνεχίζει να υφίσταται πολύ μετά την αρχή του σχολικού έτους, σκεφτείτε να ζητήσετε εξωτερική βοήθεια. Ξεκινήστε μιλώντας με το δάσκαλό του. Στη συνέχεια, ένας σχολικός σύμβουλος ή ψυχολόγος μπορεί να παράσχει πολύτιμες συμβουλές. Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν συχνά τα παιδιά, όμως συχνά παραβλέπονται.

Να είστε υποστηρικτικοί

Είναι φυσιολογικό κάθε παιδί να αντιδρά με το δικό του τρόπο, όταν επιστρέφει στο σχολείο. Εσείς πρέπει να παραμένετε ήρεμοι, να ακούτε το παιδί σας και να είστε καθησυχαστικοί.

Θυμηθείτε! Το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να γνωρίσετε το δικό σας παιδί.

Για τα περισσότερα παιδιά, το άγχος της επιστροφής στο σχολείο θα περάσει πριν καν το καταλάβετε! 

Πηγή: https://www.scholastic.com/parents/school-success/school-life/back-to-school/dealing-back-to-school-jitters.html