Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον θυμό και την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών σας
Τι είναι τα ξεσπάσματα;
Καθώς τα μωρά εξελίσσονται σε νήπια, βρίσκουν νέους τρόπους να δοκιμάσουν τα όρια και να εκφραστούν. Έτσι, όταν το μικρό παιδί σας αναστατωθεί, μπορεί να φωνάξει, να κλωτσήσει, να χτυπήσει, να δαγκώσει.
Την πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό μπορεί να νιώσετε ενόχληση και αν συμβεί δημόσια μπορεί να νιώσετε ντροπή.
Όλα τα παιδιά παρουσιάζουν άσχημη συμπεριφορά κατά καιρούς. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό κι αποτελεί μέρος της εκμάθησης των κανόνων. Μερικές φορές δεν μπορούν να διακρίνουν την καλή από την κακή συμπεριφορά.
Πώς να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα των παιδιών σας;
Εάν αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας, δώστε 5 δευτερόλεπτα στον εαυτό σας και ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα: Σταματήστε – Αναπνεύστε – Αντιδράστε ήρεμα!
Όταν αρχίζουν να φωνάζουν στο σούπερ μάρκετ ή ξεσπούν κατά τη διάρκεια του γεύματος, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θυμωμένοι. Αλλά μια θυμωμένη αντίδραση, μπορεί να σας οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη αντίδραση τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας.
Τα παιδιά συχνά αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιδρούμε, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους στο μέλλον. Για αυτό προσπαθήστε να αντιδράσετε ήρεμα.
Εάν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε το ξέσπασμα του παιδιού σας (ίσως είναι πεινασμένο, κουρασμένο ή χρειάζεται λίγη τρυφερότητα), υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε για να το ηρεμήσετε:
- Αποσπάστε την προσοχή του χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο, όπως ένα βιβλίο.
- Τραβήξτε την προσοχή του σε κάτι άλλο που συμβαίνει κοντά.
- Εάν είναι θυμωμένο, πείτε του ότι καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται.
Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε
- Εάν σας ζητάει κάτι, για το οποίο του έχετε πει όχι, μην υποκύψετε
- Μην το δωροδοκείτε με γλυκά
Πώς να αντιδράσετε σε μια άσχημη συμπεριφορά
- Βάλτε σαφείς κανόνες
Η συμπεριφορά του παιδιού σας θα βελτιωθεί όταν ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες και ότι πρέπει να τηρηθούν. Για αυτό προσπαθήστε να απαντάτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Πείτε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει με σαφήνεια και με τρόπο που θα καταλάβει. Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο. Αν το παιδί σας δεν ακολουθήσει τις οδηγίες σας, μιλήστε τους για τις συνέπειες των πράξεων του.
- Εξηγήστε τις πράξεις σας
Η συνέπεια των πράξεων του παιδιού σας θα πρέπει να ταιριάζει με την κατάσταση που την προκαλεί. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά σας διαφωνούν για ένα παιχνίδι, πάρτε τους το παιχνίδι. Εξηγήστε γιατί παίρνετε το παιχνίδι μακριά. Διατηρήστε τη στάση σας σταθερή και όταν περάσουν 5 λεπτά δώστε τους πίσω το παιχνίδι και δώστε τους την ευκαιρία να σας δείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με τον επιθυμητό τρόπο.
- Μιλήστε ήρεμα
Όταν παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά πάρτε μια βαθιά ανάσα και μιλήστε ήρεμα. Το παιδί σας είναι πολύ πιο πιθανό να σας ακούσει εάν έχετε τον έλεγχο – οι φωνές προκαλούν θυμό σε εσάς και αναστάτωση στο παιδί σας.
- Μη συγκρίνετε το παιδί σας με τους άλλους
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι σημαντικό να μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα. Είναι στο χέρι σας να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει την καλή συμπεριφορά θέτοντας κανόνες και όρια.
- Δείξτε στοργή
Είτε πρόκειται για μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα κλείσιμο ματιού. Όλες οι μορφές στοργής βοηθούν τα παιδιά να νιώσουν φροντίδα, αγάπη και εμπιστοσύνη. Χαρείτε το χρόνο με το παιδί σας. Το να περνάτε χρόνο μαζί του και να κάνετε διαφορετικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και το παιχνίδι, θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια υγιή σχέση με το παιδί σας.
Και μην ξεχνάτε να επαινείτε την καλή συμπεριφορά!
- Φροντίστε και τον εαυτό σας
Το να είναι κανείς γονέας μπορεί να εξουθενωτικό, ειδικά όταν κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο κάθε εβδομάδα για να χαλαρώσετε ή να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίζετε το παιδί σας, εάν φροντίζετε και τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο να είστε ήρεμοι και χαλαροί γονείς αν είστε αγχωμένοι, κουρασμένοι και ανήσυχοι. Για αυτό φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας ποιοτικό χρόνο, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικές ώρες.
Πηγή: National Society for the Prevention of Cruelty to Children