27 Ιουνίου 2023

Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την κατασκήνωση;

Η κατασκήνωση αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί καλείται να μείνει για κάποιες μέρες μακριά από το σπίτι του, να συμμετέχει σε διαφόρων ειδών δραστηριότητες και να γνωρίσει νέα άτομα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των νέων ασχολιών, ανθρώπων και περιβάλλοντος, μπορεί να φέρει αισθήματα άγχους και ανησυχίας σε γονείς και παιδιά. Ωστόσο, με καλή προετοιμασία το παιδί μπορεί να πάει κατασκήνωση και να απολαύσει πολλές όμορφες στιγμές με τους φίλους του.

Συμβουλές για ομαλή προετοιμασία

  • Γνωριμία με τον κατασκηνωτικό χώρο

Πολλές κατασκηνώσεις παρέχουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να επισκεφθούν την κατασκήνωση, να γνωριστούν με κάποια μέλη του προσωπικού και να περιηγηθούν στους χώρους, παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση για τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου. Η περιήγηση αυτή θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν μια εικόνα του πού θα μένουν, πώς θα κοιμούνται, σε ποιους θα μπορούν να απευθυνθούν αν χρειαστούν κάτι και θα είναι η προσαρμογή πιο ομαλή.

  • Αποδοχή της ανησυχίας

Είναι απόλυτα αναμενόμενο το παιδί σας να νιώσει ανησυχία πριν πάει κατασκήνωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ακύρωση του συναισθήματός του, λέγοντας «Έλα βρε που ανησυχείς, μεγάλο παιδί και να κάνεις έτσι! Όλα τα παιδιά πάνε, θα είσαι μια χαρά, σταμάτα την γκρίνια». Αντ’ αυτού, ακούστε ό,τι έχει να σας πει. Εξηγήστε του ότι όλοι μας όταν κάνουμε μια νέα αρχή, νιώθουμε ένα μείγμα ανησυχίας – άγχους και ανυπομονησίας και προτείνετε του τι μπορεί να κάνει όταν νιώθει στο σώμα του να αναπτύσσονται τέτοια συναισθήματα, π.χ. «Όταν νιώθεις αυτό το σφίξιμο στην κοιλίτσα σου ή την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά και γρήγορα, μίλα με τον ομαδάρχη σου και θα σε βοηθήσει».

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να μάθει να χαιρετάει

Στη σημερινή εποχή οι κοινωνικές συναναστροφές των παιδιών γίνονται όλο και πιο δύσκολες και «έμμεσες». Τα παιδιά δεν κυκλοφορούν μόνα τους στις γειτονιές, όπως παλιά, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες όπως το πώς να μιλήσουν σε κάποιον που δεν γνωρίζουν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για ένα παιδί πηγαίνοντας στην κατασκήνωση, γιατί εκεί δεν θα έχει τους γονείς του για να ξεκινήσουν την κουβέντα με κάποιο παιδάκι λέγοντας «Έλα Γ. παιδί μου, ρώτα το παιδάκι πώς το λένε…Παιδάκι, από εδώ ο-η Γ.». Επίσης, δεν θα έχουν ούτε τεχνολογικά μέσα για να κάνουν Like ή να στείλουν ένα αστείο gif για να ξεκινήσουν κουβέντα. Επομένως, ίσως δυσκολευτούν όταν πρέπει να επικοινωνήσουν με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν βλεμματική επαφή όταν μιλάνε με κάποιον άγνωστο, να λένε ένα ζεστό «Γεια σου, τι κάνεις;» και να χαμογελούν όταν γνωρίζουν κάποιο νέο φίλο.

  • Κάντε την προετοιμασία διασκεδαστική

Ξεκινήστε μαζί να αγοράζετε τον εξοπλισμό για την κατασκήνωση και παίξτε με αυτόν. Ανοίξτε τους υπνόσακους, παίξτε με τους φακούς και μοιραστείτε μαζί τους δικές σας ιστορίες από όταν ήσασταν μικροί και πηγαίνατε κατασκήνωση.

  • Μην ξεχνάτε…η κατασκήνωση είναι για διασκέδαση!

Τα παιδιά στην κατασκήνωση μαθαίνουν να είναι αυτόνομα και υπεύθυνα αλλά το κυριότερο όφελος που τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή είναι ότι περνάνε υπέροχα, είναι κοντά στη φύση, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς και φτιάχνουν αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Η κατασκήνωση μπορεί να είναι μεγάλο δώρο για κάθε παιδί αρκεί να πάει όταν εκείνο το επιθυμήσει.

Έττυ Βαρούχ, Σύμβουλος ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτρια, Associate member of American Psychological Association, Γραμμή Ελίζα 10454