23 Ιουλίου 2021

Πρέπει να αφήσω το παιδί μου να δημιουργήσει λογαριασμό YouTube;

Από τη δημιουργία του το 2005, το YouTube έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό μέσο, καθώς είναι ο δεύτερος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως αλλά και η δεύτερη πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, μετά το Facebook. Με πάνω από 500 ώρες βίντεο να ανεβαίνουν κάθε λεπτό και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ώρες προβολής βίντεο καθημερινά, ο αντίκτυπος του Youtube είναι τεράστιος.

Γνωρίζουμε ότι το YouTube είναι πολύ δημοφιλές σε παιδιά και νέους, που παρακολουθούν παραδείγματος χάρη τους αγαπημένους τους παίκτες (πάνω από 100 δισεκατομμύρια ώρες βίντεο παιχνιδιών παρακολουθήθηκαν στο YouTube το 2020), μαθαίνοντας για τα χόμπι τους, βρίσκοντας βίντεο με οδηγίες και πολλά άλλα.

Όμως δεν είναι όλο το περιεχόμενο στο YouTube κατάλληλο για παιδιά. Υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορείτε αξιοποιήσετε, όπως “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”. Το YouTube διαθέτει μια σελίδα για την Ασφάλεια των παιδιών, η οποία παρέχει στους γονείς και τους φροντιστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τα παιδιά ασφαλή στον ιστότοπο.

Aλλά τι γίνεται αν το παιδί θέλει να δημιουργήσει και να μοιραστεί τα δικά του βίντεο;

Η δημιουργία βίντεο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκμάθησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, ανάπτυξης των δεξιοτήτων γραφής, όπως σενάρια και storyboarding, καθώς και προώθησης της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών όπως όνομα, όνομα σχολείου κ.λπ. Μιλήστε στο παιδί σας για τις προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες και τι είναι ή δεν είναι κατάλληλο να κοινοποιούν.

Κοινή χρήση βίντεο που είναι ακατάλληλα, αποκαλυπτικά ή ακόμη και προσβλητικά. Συμφωνήστε με το παιδί σας ότι θα πρέπει να βλέπετε τα βίντεο που δημιουργούν προτού τα ανεβάσουν.

Μπορεί να αισθάνονται πίεση για να δημιουργήσουν περισσότερα βίντεο ή διαφορετικό περιεχόμενο για να συμβαδίζουν με τις τάσεις των ενηλίκων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών ή ακατάλληλη συμπεριφορά ή γλώσσα. Συζητήστε με το παιδί σας και αν δείτε ότι αισθάνεται πίεση, μάθετε γιατί και μιλήστε μαζί του για αυτό.

Περιορισμοί ηλικίας- Ένα παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να δημιουργήσει τον δικό του λογαριασμό στο YouTube. Οι νέοι ηλικίας 13 έως 17 ετών μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς, αλλά μόνο με την άδεια των γονέων ή των φροντιστών τους.

Η Google παρέχει υποστήριξη σε γονείς που επιθυμούν να δημιουργήσουν λογαριασμό για το παιδί τους, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση του Family Link για τη διαχείριση του λογαριασμού.

Ποιο είναι το κίνητρό τους; Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά χρήματα από την κοινή χρήση βίντεο, αλλά παρόλο που αυτό είναι δυνατό, αποτελεί την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα και μπορεί να τα θέσει υπό σημαντική πίεση. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τον αριθμό των χρηστών που πιστεύουν ότι θα έχουν, καθώς και για το κίνητρό τους.

Συζητήστε τις ιδέες τους. Τι θέλουν να πετύχουν; Τι θέλουν να μοιραστούν; Αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε για το τι είναι κατάλληλο να μοιράζονται και τι όχι.

Δημιουργήστε μια συμφωνία. Όταν ορίζετε κανόνες και χρονικά όρια, σκεφτείτε μια οικογενειακή συμφωνία, στην οποία μπορείτε να ανατρέχετε. Αυτή θα περιλαμβάνει τη μη κοινοποίηση προσωπικών και ιδιωτικών πληροφοριών, εάν επιτρέπεται να δείχνουν το πρόσωπό τους στα βίντεο ή χώρους που βρίσκονται, που μπορεί και να προσδιορίζουν συγκεκριμένο τόπο κατοικίας  ή το σχολείο τους ή την περιοχή που μένουν. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να δείτε τις νέες «δημιουργίες» τους πριν μεταφορτωθούν στο YouTube.

Συζητήστε τα χρονικά όρια. Η δημιουργία βίντεο μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα και είναι λογικό να μην θέλετε να επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως η κοινωνικοποίηση και η σχολική εργασία. Ίσως θελήσετε να περιορίσετε τις μεταφορτώσεις βίντεο σε μία ανά δεκαπενθήμερο ή δύο ώρες δημιουργίας κάθε Σαββατοκύριακο.

Σχόλια ναι ή όχι; Αποφασίστε εάν θέλετε να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν τα σχόλια. Εάν κοινοποιούνται όλα τα βίντεο ιδιωτικά σε φίλους ή συγγενείς, μπορεί να είστε άνετοι με την ενεργοποίηση των σχολίων, αλλά τα δημόσια βίντεο λαμβάνουν συχνά ακατάλληλα σχόλια που μπορεί να ενοχλήσουν το παιδί σας. Εάν ένα βίντεο είναι δημόσιο, μπορείτε να το ορίσετε “Για παιδιά” όταν το ανεβάζετε, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχόλια θα απενεργοποιηθούν αυτόματα.

Γίνετε ο νούμερο 1 θεατής. Ενθαρρύνετε και βοηθήστε το παιδί σας μέσω της δημιουργικής διαδικασίας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει ασφαλές κατά τη χρήση του YouTube.

Πηγή: NSPCC