Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» (εν συντομία «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού»).

Στην Ελλάδα σχεδόν όλο το οικοδόμημα του Κράτους Πρόνοιας έχει στηριχθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την εθελοντική δράση.

Διερωτόμαστε όμως γιατί η έκρηξη εθελοντικού ενθουσιασμού που χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες άφησε τόσα λίγα ίχνη? Πού βρίσκονται όλοι εκείνοι οι νέοι εθελοντές τώρα, που με την μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει ο τόπος υπάρχουν τόσες επείγουσες ανάγκες?

Με αυτά τα ερωτήματα και με αυτές τις σκέψεις, δύο σημαντικά σωματεία, ο Όμιλος Εθελοντών (με εξηντάχρονη πορεία στο χώρο του εθελοντισμού) και το ΕΛΙΖΑ, συνέδεσαν τις δυνάμεις τους και οργάνωσαν μαζί μια Εκπαιδευτική Ημερίδα για τον Εθελοντισμό με θέμα: “Ο κόσμος αλλάζει και μας νοιάζει” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Στην ημερίδα αυτή καταξιωμένοι ομιλητές με εθελοντική εμπειρία, παρουσίασαν τις κύριες αρχές του Εθελοντισμού: συνεργασία, συνέπεια, υπευθυνότητα και σεβασμό για το συνάνθρωπο.