12 Ιουλίου 2022

Θύμα trafficking ο ολυμπιονίκης Μο Φάρα όταν ήταν παιδί: Το αποκάλυψε ο ίδιος μαζί με το όνομά του

Στη Βρετανία από το Τζιμπουτί σε ηλικία εννέα ετών μεταφέρθηκε ο ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Μο Φάρα, ενώ αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει παιδιά με αντάλλαγμα φαγητό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ του BBC.

Ο 39χρονος Βρετανός, ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία, αποκάλυψε επίσης ότι το όνομά του είχε αλλάξει σε Μοχάμεντ Φάρα από Χουσεϊν Αμπντί Καχίμ στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που τον έφεραν στη Βρετανία με μια γυναίκα που δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μόλις έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του.

Η οικογένειά της δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Για χρόνια συνέχισα να διώχνω τις σκέψεις αυτές, αλλά δεν μπορείς να το μπλοκάρεις για πολύ καιρό», είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν (την κατάσταση διαβίωσης) ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του, Άλαν Γουάτκινσον, επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα αφού ο Φάρα τού είπε τι περνούσε.

«Ένιωσα σαν να έφευγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, αισθάνθηκα ότι ξαναέβρισκα τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο», είπε ο Φάρα.

«Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Ο Φάρα, ο οποίος ολοκλήρωσε διπλό νταμπλ των 5.000 και 10.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, θα τρέξει ωστόσο μαραθώνιο για πρώτη φορά από το 2019, όταν θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Πηγή: CNN