1 Ιουνίου 2022

Βοηθάμε τους μαθητές να ανακάμψουν από το άγχος της πανδημίας

Με το πέρας της πανδημίας, οι σχολικοί σύμβουλοι επισημαίνουν πως τα παιδιά υστερούν σε κοινωνικές δεξιότητες και παλεύουν με τη συναισθηματική τους υγεία. Συγκεκριμένα, περιγράφουν μια γενιά μαθητών που έχασαν κρίσιμες περιόδους κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πανδημίας.

Στο πλαίσιο έρευνας των New York Times, 362 μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων των παιδιών, όπως η ικανότητα να μαθαίνουν και να κάνουν φίλους, καθώς και για ανησυχητικές αυξήσεις στο άγχος, τις αυτοκτονικές σκέψεις και τους βανδαλισμούς. Ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί δεδομένης της προόδου, που έχουν σημειώσει τα παιδιά από τότε που άνοιξαν ξανά τα σχολεία και από της προθυμίας τους να ζητήσουν βοήθεια.

“Δεν νομίζω ότι η πανδημία θα καταστρέψει αυτή τη γενιά”, δήλωσε η δρ Τζένιφερ Χάβενς, πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο N.Y.U. Langone Health. “Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι ανθεκτικά. Αλλά η πανδημία έχει πραγματικά αυξήσει τους στρεσογόνους παράγοντες για τα παιδιά. Πρέπει να βρούμε τρόπο να τα βοηθήσουμε”.

Οι σχολικοί σύμβουλοι προτείνουν τους κάτωθι τρόπους καταπολέμησης του άγχους:

Επανεκκίνηση των ομαδικών δραστηριοτήτων

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες παρέχουν μια αίσθηση κανονικότητας, είπαν οι σύμβουλοι, και έναν τρόπο για να αποσυνδεθούν τα παιδιά από τους υπολογιστές και να εξασκηθούν στη συνεργασία και την επίλυση συγκρούσεων.

“Πρέπει να αυξήσουμε τον χρόνο κοινωνικού παιχνιδιού για τους μικρότερους μαθητές μας και όχι την ποσότητα των μαθημάτων. Οι μαθητές πρέπει να δουλέψουν μέσω της αυτορρύθμισης και των κοινωνικών δεξιοτήτων για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.” Sarah Flier, Willow River Elementary School, Hudson, Wis.

Πρόσληψη περισσότερου προσωπικού

Στην έρευνα, τα τρία τέταρτα των συμβούλων περιέγραψαν ότι χρειάζονται περισσότερο προσωπικό στα σχολεία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των παιδιών. Αυτόν τον μήνα, η Randi Weingarten, πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, χαρακτήρισε την ψυχική υγεία των μαθητών “τη σιωπηλή επιδημία της Αμερικής” και ζήτησε περισσότερους σχολικούς συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές.

Δημιουργία χώρων για διάλειμμα

Πολλοί σύμβουλοι ανέφεραν τη δημιουργία χώρων όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να κάνουν ένα διάλειμμα, όταν ήταν υπερβολικά φορτισμένοι. Τα ονόμασαν δωμάτια ευεξίας ή χώρους επαναφοράς, οι οποίοι διαθέτουν καναπέδες, παιχνίδια, μπάλες άγχους, σνακ και δραστηριότητες ηρεμίας.

“Δημιούργησα και χρησιμοποίησα μπουκάλια ηρεμίας και μπάλες άγχους για όλες τις τάξεις, ώστε να βοηθήσω τους μαθητές να διατηρήσουν την προσοχή τους και να παραμείνουν ήρεμοι.” Therese Farmer, Wisdom Educational Consulting Services, Capitol Heights, Md.

Διδασκαλία κοινωνικών και συναισθηματικών δραστηριοτήτων

Η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση – όπως η διαχείριση των συναισθημάτων, η προσπάθεια επίτευξης στόχων και η εξάσκηση της ενσυναίσθησης – έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του σχολείου. Στην έρευνα, 8 στους 10 συμβούλους δήλωσαν ότι επιδιώκουν αυτό τον τύπο μάθησης σε όλους τους μαθητές. Οι σύμβουλοι δήλωσαν ότι λειτουργεί καλύτερα όταν οι εκπαιδευτικοί την ενσωματώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

“Η παροχή στους μαθητές επαρκών υπηρεσιών ψυχικής υγείας πρέπει να είναι εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε άλλη πτυχή του σχολείου. Οι μαθητές που παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη ή θλίψη δεν είναι σε θέση να μάθουν και να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.” Laurenne Hamlin, Concord Intermediate School, Elkhart, Ind.

Χρήση θεραπευτικών εργαλείων

Πολλοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να κάνουν μαθήματα σε όλο το σχολείο για θέματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η διαχείριση του άγχους. Ορισμένοι πρότειναν συνεδρίες που ενθάρρυναν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ή την αφήγηση ιστοριών για να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους από την πανδημία.

“Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην ιδέα να χρησιμοποιήσουν την τέχνη για να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά των τελευταίων δύο ετών, αλλά και τα τρέχοντα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας.” Jess Firestone, Δημοτικό Σχολείο Buckman, Πόρτλαντ, Όρεγκον.

Περιορισμός στη χρήση της τεχνολογίας

Σχεδόν οι μισοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν την πανδημία και σε πολλές περιπτώσεις με ακατάλληλο τρόπο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος και η εκτέλεση προκλήσεων TikTok, όπως ο βανδαλισμός ή η κλοπή σχολικής περιουσίας. Για το λόγο αυτό, πρότειναν περισσότερους περιορισμούς στη χρήση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου και τη διδασκαλία των παιδιών για το πως να διαχειρίζονται το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Ανησυχώ για την αδυναμία τους να μείνουν μακριά από τα τηλέφωνά τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνιστώ μαθήματα «γραμματισμού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Brian Chaapel, Francis Scott Key High School, Union Bridge, Md.

Υποστήριξη εκπαιδευτικών

Τα μέλη της οικογένειας και οι δάσκαλοι αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα υποστήριξης για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για το λόγο αυτό, μπορούν να απευθυνθούν στον ψυχολόγο του σχολείου, ώστε να ζητήσουν υποστήριξη και να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους μαθητές.

Επιπλέον, μπορούν να συμβουλευθούν τις οδηγίες του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών κατά την επιστροφή τους στο σχολείο στην περίοδο της πανδημίας.

Πηγή: New York Times