5 Ιουλίου 2022

Βοηθήστε τα παιδιά να κοιμηθούν καλά

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των παιδιών. Ένας καλός ύπνος βοηθά τα παιδιά να συμμετέχουν σε νέες εμπειρίες, να εμπλακούν θετικά με τους άλλους και να αναπτύξουν δεξιότητες μνήμης και προσοχής. Όταν τα παιδιά κοιμούνται, ο εγκέφαλός τους εργάζεται ενεργά για να σχηματίσει νέες συνδέσεις, επιτρέποντάς τους να είναι σωματικά πιο χαλαρά και διανοητικά σε εγρήγορση όταν ξυπνούν. Ως γονέας, κατέχετε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσετε το παιδί σας να καθιερώσει υγιείς συνήθειες ύπνου.

Γιατί είναι σημαντικές οι συνήθειες ύπνου;

Η εγκαθίδρυση υγειών συνηθειών ύπνου από μικρή ηλικία βοηθά στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων προβλημάτων ύπνου των παιδιών και άλλων συναφών παραγόντων κινδύνου. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις κακές συνήθειες ύπνου με μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, μειωμένη μνήμη και προσοχή και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά επιθετικότητας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια και τους συνομηλίκους. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένες βασικές έννοιες και στρατηγικές για την καθιέρωση υγειών συνηθειών ύπνου.

Βασικές στρατηγικές ύπνου που πρέπει να ληφθούν υπόψη

  1. Διάρκεια ύπνου. Εξετάστε τη συνολική ποσότητα ύπνου τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της ημέρας. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τις βασικές συνιστώμενες διάρκειες ύπνου ανά ηλικία.          
Ηλικιακή Ομάδα Έτη Συνιστάμενη Συνολική Διάρκεια Ύπνου
Βρέφη 3 έως 12 μηνών 14 έως 15 ώρες

 

Νήπια 1 έως 3 ετών 12 έως 14 ώρες

 

Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3 έως 5 ετών 11 έως 13 ώρες

 

Σχολική ηλικία 6 έως 12 ετών 10 έως 11 ώρες

 

 

  1. Μεσημεριανοί ύπνοι. Οι μεσημεριανοί ύπνοι οδηγούν στη βέλτιστη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν το παιδί παραλείψει έναν «ενδιάμεσο ύπνο», προσπαθήστε να το κρατήσετε ξύπνιο μέχρι την επόμενη περίοδο ύπνου (ή κοντά σε αυτήν) για να διατηρήσετε το μοτίβο ύπνου του παιδιού. Σκεφτείτε τα εξής:

– Μέχρι τους 4 μήνες τα περισσότερα παιδιά παίρνουν τρεις έως τέσσερις ύπνους την ημέρα

– Μέχρι τους 8 μήνες τα περισσότερα παιδιά παίρνουν δύο ύπνους

– Μέχρι τους 21 μήνες τα περισσότερα παιδιά παίρνουν έναν ύπνο

– Μέχρι την ηλικία των 6 ετών τα περισσότερα παιδιά δεν κοιμούνται μέσα στην ημέρα

  1. Ποιότητα ύπνου. Όταν ο ύπνος είναι συνεχής, το παιδί σας μπορεί με φυσικό τρόπο να μάθει να ξανακοιμάται μετά από ένα σύντομο ξύπνημα. Τα πολλά ξυπνήματα κατακερματίζουν τον ύπνο, διαταράσσοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τον φυσικό κύκλο του ύπνου. Μετά την ηλικία των 4 μηνών, οι μεσημεριανοί ύπνοι διάρκειας μικρότερης της μίας ώρας δεν παρέχουν αρκετό χρόνο στον εγκέφαλο για να επωφεληθεί από τον ύπνο.
  2. Αναγνωρίστε τα σημάδια υπνηλίας. Ο μεσημεριανός ύπνος και η ώρα του ύπνου πρέπει να ξεκινούν όταν το παιδί αρχίζει να νυστάζει κι όχι όταν εμφανίζει σημάδια υπερκόπωσης. Αναγνωρίστε τα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη δραστηριότητα, πιο αργές κινήσεις, πεσμένα βλέφαρα, χασμουρητό και χαμηλή συγκέντρωση. Τα νυσταγμένα παιδιά μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ομιλητικά, πιο ήσυχα ή πιο ήρεμα. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολευτεί να κοιμηθεί όταν εμφανίζει σημάδια υπερκόπωσης, όπως γκρίνια, τρίψιμο των ματιών, ευερεθιστότητα ή ιδιότροπη διάθεση.
  3. Καθιερώστε σταθερές ρουτίνες κατά την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος. Οι ρουτίνες σας μπορούν να προσαρμοστούν με βάση την ηλικία ή τις προτιμήσεις της οικογένειάς σας. Αποφύγετε τις διεγερτικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια πριν από τον ύπνο, αντί γι’ αυτό επιλέξτε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ή η αφήγηση παραμυθιών. Ό,τι κι αν επιλέξετε, διατηρήστε την ακολουθία σταθερή! Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του παιδιού σας σε έναν 24ωρο κύκλο. Σημειώστε ότι τα βρέφη κάτω των 4 μηνών έχουν ανώριμο εσωτερικό ρολόι, οπότε αυτό δεν ισχύει γι’ αυτά.
  4. Να είστε ομαδικός παίκτης και να επικοινωνείτε! Επικοινωνήστε με όσους εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού σας, όπως ένας άλλος γονέας, οι φροντιστές, μια νταντά ή συγγενείς. Μοιραστείτε τις στρατηγικές σας και τα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να υποστηρίξουν την καθιέρωση υγειών συνηθειών ύπνου για το παιδί σας.

Πηγή: National Association for the Education of Young Children