Υποστηρίξτε μας

Οι γονείς φέρνουν ένα μωρό λίγων εβδομάδων στο νοσοκομείο με το ένα του πόδι πρησμένο. Δεν το κουνάει καθόλου. Το ίδιο και το ένα του χέρι. Οι ακτινογραφίες δείχνουν πως υπάρχει κάταγμα στο μηρό. Οι γιατροί, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί να εντοπίζουν σημάδια κακοποίησης έχοντας παρακολουθήσει την Ημερίδα Ενημέρωσης του ΕΛΙΖΑ, αντιλαμβάνονται αμέσως πως ένα μωρό που ακόμα δεν μπουσουλάει, δεν μπορεί καν να αλλάξει πλευρό, δεν είναι δυνατόν να έχει χτυπήσει τόσο άσχημα μόνο του. Η πιθανότητα κακοποίησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όταν ρωτούν τους γονείς τι συνέβη, εκείνοι δίνουν διφορούμενες απαντήσεις και δεν αναφέρουν κανένα ατύχημα. Με εκτενέστερο έλεγχο, διαπιστώνεται παλιότερο κάταγμα στον ώμο. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι αρμόδιες αρχές ειδοποιούνται αμέσως, ώστε να ελέγξουν το περιβάλλον του παιδιού και να εξασφαλίσουν την άμεση προστασία και ασφάλεια του.

Για το μωρό αυτής της ιστορίας έγινε το πιο καίριο βήμα για να σωθεί η ζωή του. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα μωρά  και  παιδιά, που βιώνουν καθημερινά κακοποίηση. Είναι ευθύνη όλων μας να τα προστατέψουμε και αυτά!

Στηρίξτε το έργο του ΕΛΙΖΑ  σήμερα, όχι αύριο!  Αύριο μπορεί να είναι αργά.

Γνωρίζετε ότι:

  • 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας και 1 στα 10 παιδιά σε περιστατικό σεξουαλικής βίας (BECAN study / Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013).
  • 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη ενημέρωσης των ιατρών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
  • Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως κακοποιούνται κατά μέσο όρο 7.500 παιδιά κάτω των 5 ετών.
  • Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση.
  • Πρόσφατες και συνεχιζόμενες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν μια σωρευτική επίδραση και σχετίζονται άμεσα με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Το ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στη γενναιοδωρία της κοινωνίας με χρηματοδότηση από ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα.

 

Σας ευχαριστούμε!