Εάν έχω υποψία

Κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να αποφασίσετε τα επόμενα σας βήματα

Εάν ένα παιδί από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον νιώθετε ότι υποβάλλεται σε κάποια μορφή κακοποίησης ή και παραμέλησης και δε νιώθετε σίγουροι ή έτοιμοι να καταγγείλετε το γεγονός στις αρχές, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να αποφασίσετε τα επόμενα σας βήματα.

Μιλήστε στη Γραμμή ΕΛΙΖΑ 10454

Η τηλεφωνική ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454:

  • παρέχει πλαισίωση στους καλούντες
  • προσφέρει ψυχική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση περιστατικών με υποψία παραμέλησης ή/και κακοποίησης και συμβουλευτική για ενδεχόμενη αναφορά του περιστατικού στις αρχές
  • λύνει απορίες σε νομικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης- κακοποίησης

Μιλήστε στο παιδί

Τα περισσότερα παιδιά που υποβάλλονται σε κάποια μορφή κακοποίησης δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό. Μπορεί να μην έχουν κάποιον να εμπιστευτούν. Εάν ενδιαφέρεστε για το παιδί που υποπτεύεστε ότι κακοποιείται και μπορείτε (είναι γείτονας, συγγενής, παιδί φίλου, συμμαθητής του παιδιού σας, κ.ά.), χτίστε σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Μιλήστε του και συνεχίζετε να του μιλάτε και να κρατάτε επαφή. Μπορεί να έρθει το ίδιο να ζητήσει τη βοήθεια σας ή να σας μιλήσει.

Κρατήστε ημερολόγιο

Κρατάτε σημειώσεις με τις ανησυχίες σας και καταγράφετε τη συμπεριφορά του παιδιού. Ανατρέξτε στις σημειώσεις σας και διαπιστώστε τι συμβαίνει και πως αλλάζει η συμπεριφορά του. Ανιχνεύστε τα ανησυχητικά σημάδια.

Μιλήστε με τον δάσκαλο ή με τον παιδίατρο

Αν νιώθετε ότι τα σημάδια είναι ανησυχητικά, επιβεβαιώστε τα με τη συμβολή του δασκάλου του ή του παιδιάτρου του. Γνωστοποιήστε του τις ανησυχίες σας.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με κάποιον που εμπιστεύεστε προκειμένου να δείτε και τη δική του οπτική και να διαπιστώσετε αν συγκλίνουν οι απόψεις σας. Έπειτα από αυτό μπορεί να νιώσετε πιο ασφαλείς και σίγουροι για τα επόμενα βήματα που θα κάνετε.