Εισαγγελείς

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εισαγγελέων

Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση και βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης  περιστατικών, όπου υπάρχει υποψία κακοποίησης ή / και παραμέλησης βρεφών και μικρών παιδιών, μέσα από την παροχή γνώσης, πρακτικής καθοδήγησης και παρουσίασης των βέλτιστων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και νομοθεσία.

Μέσα στο 2018, υπό την αιγίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το ΕΛΙΖΑ υλοποίησε με ιδίους πόρους τις δύο πρώτες ημερίδες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, μέσα από τις οποίες επιμορφώθηκαν 73 δικαστές και εισαγγελείς, διαφορετικών βαθμίδων.

Τις ημερίδες παρακολούθησαν επιπλέον αστυνομικοί, ιατροδικαστές, ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το στόχο για προαγωγή της διεπιστημονικής προσέγγισης στη διαχείριση κάθε περιστατικού με υποψία κακοποίησης παιδιού.

Το εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε από μία πολυσχιδή ομάδα έμπειρων εισηγητών–επαγγελματιών με διεθνή εμπειρία και κατάρτιση στο χώρο προστασίας παιδιών από την κακοποίηση. Κεντρική ομιλήτρια και στις 2 ημερίδες ήταν η Dr. Resmiye Oral – Καθηγήτρια Παιδιατρικής/ Εμπειρογνώμονας, Νοσοκομείο Παίδων Πανεπιστημίου Iowa, Διευθύντρια στο Πρόγραμμα Προστασίας Παιδιών και Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright για το 2015-16 και 2018-19 (Fulbright Specialist Program).

Το ΕΛΙΖΑ ευχαριστεί θερμά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα την κυρία Ξένη Δημητρίου–Βασιλοπούλου.

Ευχαριστίες εκφράζονται και στην Αegean Airlines, Χορηγός Αερομεταφορών και στον Όμιλο Ξενοδοχείων Electra Hotels & Resorts, Χορηγός Φιλοξενίας, για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση της ημερίδας στη Θεσσαλονίκη.