Η οικογένεια του ΕΛΙΖΑ

Οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ κοιτάνε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση της αποτροπής της βίας στα παιδιά, εκφράζοντας το ίδιο μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση». Για την επίτευξη του στόχου τους, βαδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας,  χτίζοντας δομές αναγνώρισης της κακοποίησης. Για τους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ, η πρώιμη πρόληψη και η αναγνώριση της κακοποίησης είναι το σημαντικότερο βήμα για μία υγιή ενήλικη ζωή.

Διοικητικό συμβούλιο

Μαρίνα Καρέλλα
Ιδρύτρια & Πρόεδρος
Πρίγκιπας Μιχαήλ
Συνιδρυτής & Επίτιμο Μέλος
Ιλεάνα Μακρή
Αντιπρόεδρος
Γιάννης Ζαφειρίου
Ταμίας
Δάφνη Οικονόμου
Γενική Γραμματέας
Χριστίνα Κυριακοπούλου
Μέλος
Άννα Ανδρεάδη
Μέλος
Ντόλλα Νομικού
Μέλος
Μαρκέλλα Καρέλλα
Μέλος
Τζένη Μπαλατσινού
Μέλος
Κωνσταντίνος Μπούρας
Μέλος
Τζένη Λιάγκα
Μέλος
Αγγέλικα Γκούσκου
Μέλος
Αλίκη Παπαγιάννη
Μέλος
Νίκη Ψαραύτη Μπουτάρη
Επιστημονικός Σύμβουλος

Το γραφείο μας

Ελένη Αθανασιάδη
Γραμματέας
Αγγελική Βεργίτση
Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης «Ελλάδα» - Greek Hub Director
Ελίνα Κουτρομάνου
Operations & Digital Communication Officer
Βάννα Μαρκετάκη
Διευθύντρια
Έμυ Ντότσικα
Program & Communication Officer

Επιστημονικό Συμβούλιο

Τίνια Απέργη
Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)
Ηλέκτρα Κουτσούκου
Δρ. Δικαιωμάτων Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Γιώργος Νικολαΐδης
Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Βάνα Παπαευαγγέλου
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Σύμπουρας
C.E.O. της Tempo OMD

Ιδρύτρια και Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, η  γνωστή ζωγράφος, γλύπτρια και  σκηνογράφος Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Σπούδασε  σκηνογραφία και ζωγραφική με τον Γιάννη Τσαρούχη   και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι.

Με τον σύζυγο της Μιχαήλ έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την ‘Ολγα.

Κατά την επιτυχημένη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία έχει εκθέσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα, Λoς Άντζελες, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ έργα της εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα.

Το βαθύ ενδιαφέρον της για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και η απόφαση της  να δημιουργήσει έναν  φορέα για την  προστασία τους στην Ελλάδα,  την οδήγησαν στην ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Ιστορικός, ταξιδευτής και συγγραφεύς, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, γιος του Πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Γαλλίας, γεννήθηκε στη Ρώμη και πέρασε την παιδική ηλικία του στο Μαρόκο, στην Ισπανία και στη Γαλλία. Μετά το θάνατο της μητέρας του το 1953, έζησε με την οικογένεια του θείου του, του Κόμη των Παρισίων, και απέκτησε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για 4 χρόνια και το 1965 παντρεύτηκε τη ζωγράφο και γλύπτρια, Μαρίνα Καρέλλα. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την Όλγα.

Το 1970, εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Ma soeur l’histoire, ne vois– tu rien venir?  το οποίο έλαβε το βραβείο Cazes.
Στη συνέχεια ακολούθησαν παραπάνω από 20 εκδόσεις, μεταξύ των οποίων:

  • βιογραφίες (Λουδοβίκος ΙΔ’: Η ανάποδη όψη του ήλιου) 
  • ιστορικά μυθιστορήματα (Η Αυτοκράτειρα των αποχαιρετισμών, Η Μπουμπουλίνα, Η λευκή νύχτα της Αγίας Πετρούπολης, Η συνομωσία της Ιωάννας) και
  • αυτοβιογραφίες (Απομνημονεύματα).

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ έχει βραβευτεί με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Με το τελευταίο του, Une promenade singulaire a travers l’Histoire, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων ιστοριογράφων της εποχής μας.

Το βαθύ ενδιαφέρον του για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση οδήγησε τον Πρίγκιπα Μιχαήλ στην ίδρυση στην Ελλάδα της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ, μαζί με την σύζυγο του Μαρίνα Καρέλλα, το 2008.

Επιχειρηματίας Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Κολλέγιο Deree. Εν συνεχεία παντρεύτηκε και έφυγε για να ζήσει στην Νέα Υόρκη.
Με την επιστροφή της άνοιξε το κατάστημα Μαγεία το πρώτο concept store στην Αθήνα. Το 1996 αποφάσισε να φύγει για την Santa Monica της Καλιφόρνια για να σπουδάσει σχέδιο κοσμήματος στο GIA (Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής) και επιστρέφοντας παρουσίασε την πρώτη της συλλογή που αμέσως έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το 2014 αποφασίζει να αλλάξει κατεύθυνση κλείνοντας την ιστορική Μαγεία και ανοίγοντας το ομώνυμο κατάστημα Ileana Makri επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, φιλοξενώντας τις μοναδικές συλλογές της καθώς και επιλεγμένα σχέδια διεθνών σχεδιαστών κοσμημάτων και αξεσουάρ.
Αυτή τη στιγμή οι συλλογές της πουλιούνται στα μεγαλύτερα καταστήματα του κόσμου όπως το Barneys New York, το Dover Street Market και το Net a Porter και τα κοσμήματά της φοριούνται από διασημότητες όπως η Taylor Swift, Beyoncé, Lenny Kravitz, Halle Berry, Rihanna και άλλους. ‘Έχει σχεδιάσει κοσμήματα ειδικά για το ΕΛΙΖΑ.

Throughout the course of his international banking career, John Zafiriou has occupied a number of roles covering all areas of finance. He began working in New York City at Bankers Trust, subsequently moving to Milan (Italy) to focus on Italian government agencies, financial institutions and corporates in the area of derivatives. In that role, he introduced and structured derivative transactions in the Italian market.
In 1990, he joined Credit Suisse’s Investment Bank (Credit Suisse First Boston, CSFB) with a team of colleagues and established a subsidiary of the Credit Suisse Group focused on structuring derivative transactions in favour of global institutional clients of CSFB (governments, financial institutions, and corporates).
In 1998, he became the head of the European Fixed Income and Equities Group at CSFB with focus on European institutional clients. In this role, he was managing a set of businesses involving debt capital markets, derivatives, foreign exchange and the structuring and sales teams of the European Investment Bank. In this role, he was a member of the Global management and Operating Committee of CSFB.
In 2004, he moved to the Wealth Management Division of Credit Suisse and established a global investment banking unit, Credit Suisse Solution Partners. The objective of this group was to service the complex needs of the large institutional
private clients of the Bank. It entailed structuring and executing share backed financing, mergers and acquisitions, investment structures and derivatives and real estate investments and financings. He was a member of the Management Board of the Private Bank.
Given Mr Zafiriou’s diverse roles in covering both institutional and private clients throughout his career, he was extensively involved in addressing all aspects of the real estate needs of that client base. John Zafiriou received his BA in Economics from Amherst College and his MBA in Finance from the NYU Stern School of Business. He was a member of the General Council of the HSFS (Hellenic Financial Stability Fund) from 2012 to 2015. Currently, he is a Member of the Board of Directors at Lamda Development.

Φιλόλογος – συγγραφεύς
Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας (Cambridge University)
Εθελοντική δράση από 1955-1972 στο Αμαλιείον, στον Όμιλο Εθελοντών, στην ΕΛΕΠΑΠ και στο Σ.Ε.Ο.
Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή με εθελοντική δράση από το 1972 μέχρι σήμερα
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Εγκεφαλική Παράλυση (ICPS) επί σειρά ετών
Σήμερα, Πρόεδρος Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή
Ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματεύς του Σωματείου ΕΛΙΖΑ

Η Χριστίνα Κυριακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στην Γαλλία την δεκαετία του ’60 και απέκτησε μακρά εμπειρία στον χώρο του εμπορίου όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά στα καταστήματα Παπαγιάννη και στην συνέχεια ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του καταστήματος Σινάνη. Ως το 2010 διατηρούσε κατάστημα με τις συλλογές του ομίλου Escada.

Η πλούσια φιλανθρωπική της δράση περιλαμβάνει την πολυετή ενεργή της συμμετοχή στο σωματείο: Φίλοι της Μέριμνας,  όπου διετέλεσε Ταμίας για πολλά χρόνια.

Ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Μαρίνας Καρέλλα για την ίδρυση του ΕΛΙΖΑ στο οποίο έκτοτε συμμετέχει ενεργά ως μέλος του ΔΣ.  Σήμερα διατηρεί  τη θέση του Ταμία.

Έχει έναν γιο, το Μενέλαο.

Η Άννα Ανδρεάδη είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού. Τελείωσε την Σχολή Ξεναγών, καθώς και την Σχολή Φωτογραφίας της ΑΚΤΟ.

Ως Ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματεύς εργάστηκε εθελοντικά από το 2004, στο μη κερδοσκοπικό σωματείο “Φίλοι της Μέριμνας”. Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του σωματείου γυναικών, “Καλλιπάτειρα” και Γενική Γραμματεύς της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”.

Εργάστηκε για πέντε χρονιά ως εθελόντρια στην Διεύθυνση  Δημοσίων Σχέσεων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” , έχοντας ήδη συμμετάσχει στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων στις δυο διεκδικήσεις για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 και του 2004, από την Αθήνα.

Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση πολλών Ευρωπαϊκών και διεθνών  πρωταθλημάτων ιστιοπλοΐας.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αθηνών, καθώς και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σκαφών τύπου Laser.

Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ και Γενική Έφορος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Στην Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF) ήταν μέλος και Αντιπρόεδρος στην επιτροπή γυναικών για 11 χρόνια και πλέον μέλος στο Regional games committee.

Ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΕΛΙΖΑ συμβάλει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.

Η Ντόλλα Νομικού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον Πέτρο Νομικό και έζησε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο, όπου και απέκτησε τα τέσσερα παιδιά της.

Από το 1982 έως το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «The Sick Children’ s Trust», με έδρα το Great Ormond Street Hospital for Sick Children, στο Λονδίνο.

Από το 2002 έως ο 2018, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι της Μέριμνας».

Είναι ιδρυτικό μέλος και στενή συνεργάτης του ΕΛΙΖΑ και σήμερα μέλος του Δ.Σ.

Η Τζένη Μπαλατσινού γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Ασχολήθηκε ενεργά με τον πρωταθλητισμό και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει τένις. Στην ηλικία των 12-17 φοίτησε σε αθλητικό σχολείο στη Γαλλία και πήρε μεταγραφή σε γαλλική ομάδα.

Δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης όπου μέσα από καινοτόμες εκπομπές επικοινώνησε στο τηλεοπτικό κοινό τη μόδα, την ομορφιά και την αισθητική.

Το 2000, ξεκίνησε τη δική της επιχειρηματική της πορεία, τα καταστήματα Beautyworks, πρωτοπόρα στο πεδίο των φιλοσοφημένων καλλυντικών στην Ελλάδα, τα οποία και εξαγοράστηκαν το 2011 από μεγάλο όμιλο καλλυντικών.

Τον Μάιο του 2011 δημιούργησε το προσωπικό της blog www.jenny.gr, το οποίο  διακρίνεται για τη ποιότητα του και την υψηλή αισθητική του, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά γυναικεία site κι εξαγοράστηκε το 2019 από την εταιρία KOOLWORKS. Σήμερα έχει την θέση της Executive Consultant & Concept Creator του Jenny.gr.

Επίσης είναι η εμπνεύστρια και δημιουργός του θεσμού Hautes Grecians. To Haute Grecians είναι ένας θεσμός που στηρίζει την ελληνική μόδα και  προωθεί Έλληνες σχεδιαστές τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό. Κάθε διοργάνωση του συνδέεται με έναν φιλανθρωπικό σκοπό ώστε παράλληλα με τη μόδα και τη στήριξη νέων ταλαντούχων δημιουργών να αναδεικνύονται και να φωτίζονται πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα.

Τον Απρίλιο του 2021, μαζί με τον επικοινωνιολόγο Κωνσταντίνο Καφίρη, ίδρυσαν την Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης ImpacTalk.gr.

Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό και Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο  έχουν ένα γιο, τον Παναγιώτη-Αντώνη, ενώ από το γάμο της με τον Πέτρο Κωστόπουλο έχει δύο κόρες, την Αμαλία και την Αλεξάνδρα και ένα γιο, τον Μάξιμο.

Γεννήθηκα στο Καρπερό- Γρεβενών. Μεγάλωσα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Εργάστηκα στον τομέα της Ιδιωτικής εκπαίδευσης για 25 χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα ασχολούμαι με τον Τουρισμό.

Ο εθελοντισμός μπήκε στη ζωή μου από μαθήτρια και δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μου. Παράλληλα με την επαγγελματική μου δραστηριότητα, είχα ενεργό συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις: Υπήρξα η ιδρυτική Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Τρικάλων, εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και στη συνέχεια Συντονίστρια Καλής Θέλησης της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος.

Το 2009-2017 διετέλεσα Πρόεδρος στο Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κατά την αποχώρησή μου, μου απονεμήθηκε ο τίτλος της Επιτίμου Προέδρου του Τμήματος.

Τον Σεπτέμβρη του 2017 μετακόμισα μόνιμα στην Αθήνα.

Το 2018 εκλέγομαι στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. Επανεκλέγομαι στις επαναληπτικές εκλογές το 2019 και αποχώρησα τον Σεπτέμβρη του 2020.

Σήμερα, συνεχίζω να διατηρώ την επιχείρηση COSMOROES, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, στηρίζω την οικογενειακή ασφαλιστική εταιρεία SUPPORT GROUP S.A. και συνεχίζω πρόθυμα να προσφέρω το εθελοντικό μου έργο, όπου μου ζητηθεί.

Η Αγγέλικα Γκούσκου είναι αριστούχος διδάκτωρ (Doctor Juris) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα του Εμπορικού/ Εταιρικού Δικαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, Σορβόννη, και την Ελβετία (Universite de Lausanne, HEC), καθώς και με διετή δικηγορική εμπειρία στο City του Λονδίνου.
Είναι συγγραφέας νομικών μονογραφιών και μελετών στους κλάδους του Εταιρικού και Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών.
Βιβλία: «Η Εγγυητική Επιστολή σε πρώτη ζήτηση» – Εκδόσεις Α. Σάκκουλα, «Αμοιβές Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε.» – Εκδόσεις Π. Σάκκουλα, Συλλογικά Έργα : « Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών» – Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης, Ερμηνεία του Δικαίου των Ανωνύμων Εταιριών, Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης, Ερμηνεία του Δικαίου του Αθέμιτου Ανταγωνισμού, Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης κ.α.
Σήμερα παρέχει νομικές υπηρεσίες ως managing partner της δικηγορικής εταιρείας Selekos – Gouskou and Co επί ζητημάτων εταιρικού δικαίου, χρηματοδότησης, ανάπτυξης ακινήτων και εν γένει διαχείρισης περιουσίας, επενδυτικών και εμπορικών συμβάσεων. Ανήκει στους Διαιτητές του ΕΒΕΑ από το 2011 και συνεργάζεται με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Παρίσι (ICC), ως μέλος στη Νομική Επιτροπή αυτού (Legal Committee) αλλά και συμμετέχοντας στη Τραπεζική Επιτροπή του, τόσο στη χώρα μας δια της ομώνυμης ομάδας της Ένωσης Τραπεζών, όσο και στο εξωτερικό.
Η Αγγέλικα Γκούσκου είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση (ΕΣΕΔ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών/ΣΕΒ. Έχει τέλος, αφιλοκερδή δράση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μη εισηγμένων εταιρειών, ως συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Corporate Governance Hub. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας.

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του ΕΛΙΖΑ και εκλεγμένο μέλος Δ.Σ., από το 2015.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σχολείο American College Pierce, πτυχίο ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ), τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων, και κάτοχος  Executive ΜΒΑ, του Alba.

Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση ταυτίστηκε με την πορεία και τις διαφημιστικές καμπάνιες της διαφημιστικής εταιρείας Arrow Διαφημίσεις ΑΕ της οποίας ήταν μέτοχος και CEO (1987-2013). Με την εταιρία της δημιούργησε και τα πρώτα διαφημιστικά σποτς ΕΛΙΖΑ για την τηλεόραση (αφιλοκερδώς).

Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, εισάγοντας το Digital Marketing και στις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Με όχημα εκτεταμένη καμπάνια γύρω από αποφοίτους του Deree, προβλήθηκε (pro bono) το όνομα και σκοπός του ΕΛΙΖΑ σε όλα τα Μέσα, επί 5 μήνες (2017).

Οπαδός ενεργός της δια βίου μάθησης, συμβάλει με τις γνώσεις και την πείρα της στη στρατηγική μάρκετινγκ και ανάπτυξη του σήματος και των δράσεων EΛIZA, όπως πρόσφατα με την ιδέα για την καμπάνια (υπό εξέλιξη) υποστήριξης νομοσχεδίου για την κατάργηση παραγραφής  του αδικήματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η Ελένη Αθανασιάδη είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως πρωταθλήτρια κολύμβησης, εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως προπονήτρια κολύμβησης, δουλεύοντας με μικρά παιδιά σε μεγάλα αθλητικά σωματεία.

Για 15 χρόνια εργάστηκε στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης σε πολυεθνικές εταιρείες. Η Ελένη, από τη θέση της Διευθύντριας Γραμματείας και γραμματέας του Δ.Σ. από την ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, διεκπεραιώνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

«Έχοντας μοιραστεί από την πρώτη στιγμή το όραμα των ιδρυτών του ΕΛΙΖΑ, εξακολουθώ μετά από όλα αυτά τα χρόνια να πιστεύω στο μεγάλο έργο που συντελείται μέσα από το Σωματείο μας. Ως επαγγελματίας αλλά και ως μητέρα και κατανοώντας το πόσο σημαντικό είναι όλα τα παιδιά να έχουν τη στήριξη και την αγάπη που τόσο έχουν ανάγκη, εύχομαι να συνεχίσω μέσα από τη δουλειά μου, να συνεισφέρω με το δικό μου τρόπο, σε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο για όλα τα παιδιά.»

H Aγγελική Βεργίτση είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Paris II, Sorbonne . Εργάζεται από το 1987 σε Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου των Media, της Διαφήμισης και του Μarketing. Mέσα από τις θέσεις που κατείχε ανέπτυξε με επιτυχία σύνθετα προγράμματα επικοινωνίας και marketing. Διετέλεσε Διευθύντρια Aνάπτυξης (Fundraising Officer) της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) από το 2000 έως το 2005. Ίδρυσε την MOVE MOUNTAINS με αντικείμενο το branding και τη στρατηγική επικοινωνίας μαρκών. Το 2021 έλαβε το Χρυσό Βραβείο του θεσμού των Hellenic Responsible Business Awards στην κατηγορία Βιώσιμη Ανάπτυξη, για το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βάζουμε τα γυαλιά στο πλαστικό”

Η Ελίνα Κουτρομάνου είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης». Παράλληλα με τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, που σχετίζονται με το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, την Επικοινωνία, το Project Management και τις Πωλήσεις, ενώ έχει συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για κοινωνικούς σκοπούς.

Έπειτα από την πρακτική της άσκηση στην υπηρεσία Τύπου του τμήματος Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελίνα το 2018 εντάχθηκε στην ομάδα του ΕΛΙΖΑ αναλαμβάνοντας αρχικά ένα σημαντικό μέρος καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης των προγραμμάτων του Σωματείου και στη συνέχεια ανέλαβε τη διαχείριση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας του ΕΛΙΖΑ. Παράλληλα, διαχειρίζεται την ιστοσελίδα του Σωματείου, την οποία εμπλουτίζει με αρθρογραφία σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΕΛΙΖΑ. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση.

«Μέσω της δουλειάς μου ευελπιστώ να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ να προστατεύσει τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε στο μέλλον όλα τα παιδιά να ζουν μακριά από κάθε μορφή κακοποίησης και παραμέλησης».

Η Βάννα Μαρκετάκη σπούδασε υποκριτική και παιδαγωγικά. Από τον συνδυασμό των δύο οδηγήθηκε στη δημοσιογραφία με εστίαση στο ιατρικό ρεπορτάζ και στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Εργάστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες σε πολλές θέσεις ευθύνης. Από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2020 εργάστηκε ως υπεύθυνη περιεχομένου, κειμενογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας για ιδιώτες και εταιρίες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών υπηρεσιών. Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έφερε στη ζωή της το ΕΛΙΖΑ. Γνώρισε τους ανθρώπους, τα προγράμματα, το όραμα και την κινητήριο δύναμη του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την κακοποίηση του παιδιού. Εντάχθηκε στην κοινή προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ για ένα μέλλον χωρίς τραυματισμένα παιδιά, εμπνευσμένη από το πάθος και την αγάπη των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

«Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ένα τόσο δα μικρό κοριτσάκι, η 6χρονη Eliza Izquierdo, έφυγε από τη ζωή με τον πιο σκληρό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί για να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο σκληροπυρηνικός δικαστικός και νομοθετικός μηχανισμός της Νέας Υόρκης προκειμένου να μην επαναληφθεί η πιο πρωτοφανής περίπτωση παιδικής κακοποίησης. Το ΕΛΙΖΑ πρέπει αυτή την αδιανόητη «θυσία» να τη μετουσιώσει σε έργα που θα προλάβουν την κακοποίηση σε χιλιάδες άλλα παιδιά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε για την Ελίζα και για τις εκατομμύρια «Ελίζες» εδώ και αλλού.

Η Έμυ Ντότσικα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού τίτλου από το τμήμα «Marketing και Επικοινωνίας με Νέες Τεχνολογίες» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2010 εργάζεται με αντικείμενο την επικοινωνία σε εταιρείες και οργανισμούς, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων στρατηγικών επικοινωνίας, στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην καλλιέργεια σχέσεων με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η Έμυ ήρθε στην οικογένεια του ΕΛΙΖΑ το 2016, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση, καθώς και στην επικοινωνία των ενεργειών του Σωματείου. Από το 2020 επικεντρώνει τις δυνάμεις της και τις εμπειρίες της στη διάδοση του έργου του ΕΛΙΖΑ με στόχο να κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες για την ανάγκη πρόληψης και αναγνώρισης της βίας στα παιδιά, σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύω πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται για έναν ιερό σκοπό, όπως η βελτίωση της ζωής των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση ή και παραμέληση, τότε μπορούν πραγματικά όλα να αλλάξουν. Αυτή την αλλαγή οραματίζεται το ΕΛΙΖΑ και την πετυχαίνει αργά και σταθερά, με υπομονή, επιμονή και προσπάθεια για κάθε βρέφος και παιδί που χρειάζεται προστασία».

Η Δρ. Τίνια Απέργη είναι κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College. Είναι απόφοιτος (BA) του τμήματος Ψυχολογίας του Deree College, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στην Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), (MS) στην εφαρμοσμένη ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ και διδάκτωρ (Psy.D.) στην κλινική ψυχολογία του πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ (Long Island University). Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 2004, μετά από πολυετή εμπειρία σε σχολικές δομές και δομές ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους και ειδικότητα στην παιδική κακοποίηση και την οικογενειακή βία. Εκτός από την θέση της ως καθηγήτρια στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, η Δρ. Απέργη εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνεργάζεται συμβουλευτικά με εταιρίες, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολικές και προσχολικές μονάδες.

Ως επιστημονικός συνεργάτης του Σωματείου ΕΛΙΖΑ -Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, από το 2016, είναι η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5-9 ετών, «Ασφαλές Άγγιγμα», που υλοποιείται σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), έχει επιμορφώσει χιλιάδες επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης σε ανήλικους, ενώ είναι Συντονίστρια – Επόπτρια της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454 και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛΙΖΑ.

Η Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δικηγόρος, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα (Αθήνα), τη Γερμανία και την Αυστρία και πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard σε ζητήματα σχετικά με την παιδική προστασία, με βαθμό άριστα. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο ΕΚΠΑ (Ιατρική Σχολή), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου τελεί μέλος ΣΕΠ, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ.α..

Οι δημοσιεύεις της περιλαμβάνουν άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, στον τύπο ( π.χ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), αλλά και τις μονογραφίες: «Η νομική προστασία του Παιδιού στην Ελλάδα», «Κοινωνική πρόνοια στη σύγχρονη Ελλάδα: παιδική ηλικία και οικογένεια», τον «Οδηγό για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών», το «Πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από τον αστυνομικό», τον «Οδηγό επιδομάτων μητρότητας και αδειών για αυτοαπασχολούμενες». Επίσης, συμμετείχε στη μονογραφία «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα», ενώ συνεπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο «Η κοινωνία του κυβερνοχώρου».

Ως επιστημονική συνεργάτης στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ έχει επιμορφώσει περίπου 12000 επαγγελματίες για ζητήματα κακοποίησης (δικαστικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς κ.ά.), έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, τελεί νομική σύμβουλος των Μονάδων για την Ασφάλεια του Παιδιού, ενώ είναι Συντονίστρια – Επόπτρια της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454 και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής για τη σχολική βία του Υπουργείου Παιδείας, έχει συνεργαστεί με το ΕΚΚΕ, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού,  το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου κ.ά.. Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Στασινόπουλος, από το Ίδρυμα Ρόδη Ρούφου Κανακάρη, τον ελληνοαμερικανικό σύνδεσμο ΑΧΕΠΑ κ.ά., για την ενασχόλησή της με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Δεκέμβριο του 2022 επελέγη ως εμπειρογνώμονας παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής».

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King’s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield). Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από τον 9ο/2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, από τον 9ο/2014 είναι Επ. Υπεύθυνος του ΚΗ «Το Σπίτι του Παιδιού» του «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και από τον 11ο/2014 είναι υπεύθυνος του Ελληνικού προγράμματος του οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας.

Η κα Βανα Παπαευαγγέλου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (NYU Medical Center) στη Παιδιατρική και Παιδιατρική Λοιμωξιολογία. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, άσκησε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και στις τρείς Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1996. Ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων ενώ από το 2013 είναι διευθύντρια της Γ Παιδιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη μαζί με τη Καθηγήτρια Κα Τσολιά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τίτλο «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Από φέτος οργανώνει το πρώτο Αγγλόφωνο κατ‘ επιλογήν μάθημα για προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιnternational Intensive Infectious Diseases Course (I3DC, https://www.ideal-program.com/i3dc.html) Η έρευνα της είναι εστιασμένη στις συγγενείς λοιμώξεις και στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο COVID-19, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής ηπατίτιδας του ΕΟΔΥ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής επιτροπής Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ και ESPID). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΥΠ (2012-2014). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 ξενόγλωσσες ερευνητικές εργασίες με h-index 33 και περισσότερες από 3400 ετεροαναφορές.

Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Έρευνας στην Αθήνα και τη Μεγάλη Βρετανία, ο Νίκος Σύμπουρας εργάζεται εδώ και 33 χρόνια στο χώρο της Έρευνας, των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας. Με σημαντική εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό προγραμμάτων επικοινωνίας σε μεγάλο εύρος διαφημιζόμενων κατηγοριών (καταναλωτικά προϊόντα, λιανεμπόριο, χρηματικοικονομικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες κλπ), διαθέτει βαθιά γνώση των καταναλωτών και των αγορών και πιστεύει στον ανθρώπινο παράγοντα και την καινοτομία, ως βασικών μοχλών ανάπτυξης και επιτυχίας. Κατέχει τη θέση του C.E.O. της Tempo OMD από το 2015 έχοντας οδηγήσει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρίας στην ελληνική αγορά (μεταξύ άλλων, Rank 1 in RECMA qualitative evaluation από το 2018, Media Agency of the Year για 4 συνεχείς χρονιές, Digital Media Agency of the Year, αλλά και most awarded IAB MIX Agency τα τελευταία χρόνια), ενώ έχει θητεύσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στις Dentsu Aegis Network, Carat, Isobar & iProspect, Nielsen AGB. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το διάβασμα και την ιστιοπλοΐα.

Επιστημονική ομάδα

Κάθε βήμα του ΕΛΙΖΑ σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία με εξειδικευμένους και έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες, ταγμένους στην ουσιαστική προστασία ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Το ΕΛΙΖΑ τους ευχαριστεί θερμά για τη γνώση που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν, αλλά και για το όραμά τους που αποτελεί φάρο για κάθε μας ενέργεια.

Λήδα Αναγνωστάκη, Ψυχολόγος /Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ

Δρ.Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)

Έττυ Βαρούχ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc in Applied Psychology

Χρήστος Γιάννακας, Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιδρυτής της ομάδας Meds CAN, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου “ΣΩΜΑ”

Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιώματα Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Αλέξανδρος Πάνος, Παιδίατρος, Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών

Κωνσταντίνος Φύσσας, Ψυχοθεραπευτής και Project Manager στην ΑΜΚΕ SYMPLEXIS