Η οικογένεια του ΕΛΙΖΑ

Οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ κοιτάνε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση της αποτροπής της βίας στα παιδιά, εκφράζοντας το ίδιο μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση». Για την επίτευξη του στόχου τους, βαδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας,  χτίζοντας δομές αναγνώρισης της κακοποίησης. Για τους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ, η πρώιμη πρόληψη και η αναγνώριση της κακοποίησης είναι το σημαντικότερο βήμα για μία υγιή ενήλικη ζωή.

Διοικητικό συμβούλιο

Μαρίνα Καρέλλα
Ιδρύτρια & Πρόεδρος
Πρίγκιπας Μιχαήλ
Συνιδρυτής & Επίτιμο Μέλος
Ιλεάνα Μακρή
Αντιπρόεδρος
Δάφνη Οικονόμου
Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζαφειρίου
Ταμίας
Τζένη Λιάγκα
Μέλος
Χριστίνα Κυριακοπούλου
Μέλος
Άννα Ανδρεάδη
Μέλος
Ντόλλα Νομικού
Μέλος
Νίκη Ψαραύτη Μπουτάρη
Μέλος
Μυρτώ Νίλσεν
Επιστημονικός Σύμβουλος

Το γραφείο μας

Ελένη Αθανασιάδη
Διευθύντρια Γραμματείας
Πηνελόπη Γιαννακοπούλου
Fundraising Manager
Ελίνα Κουτρομάνου
Υπεύθυνη Ιστοσελίδας & Social Media
Βάννα Μαρκετάκη
Διευθύντρια
Έμυ Ντότσικα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προγραμμάτων

Επιστημονικό Συμβούλιο

Τίνια Απέργη
Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)
Ηλέκτρα Κουτσούκου
Δρ. Δικαιωμάτων Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Γιώργος Νικολαΐδης
Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Βάνα Παπαευαγγέλου
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νίκος Σύμπουρας
C.E.O. της Tempo OMD

Ιδρύτρια και Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, η  γνωστή ζωγράφος, γλύπτρια και  σκηνογράφος Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Σπούδασε  σκηνογραφία και ζωγραφική με τον Γιάννη Τσαρούχη   και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι.

Με τον σύζυγο της Μιχαήλ έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την ‘Ολγα.

Κατά την επιτυχημένη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία έχει εκθέσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα, Λoς Άντζελες, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ έργα της εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα.

Το βαθύ ενδιαφέρον της για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και η απόφαση της  να δημιουργήσει έναν  φορέα για την  προστασία τους στην Ελλάδα,  την οδήγησαν στην ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Ιστορικός, ταξιδευτής και συγγραφεύς, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, γιος του Πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Γαλλίας, γεννήθηκε στη Ρώμη και πέρασε την παιδική ηλικία του στο Μαρόκο, στην Ισπανία και στη Γαλλία. Μετά το θάνατο της μητέρας του το 1953, έζησε με την οικογένεια του θείου του, του Κόμη των Παρισίων, και απέκτησε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για 4 χρόνια και το 1965 παντρεύτηκε τη ζωγράφο και γλύπτρια, Μαρίνα Καρέλλα. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την Όλγα.

Το 1970, εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Ma soeur l’histoire, ne vois– tu rien venir?  το οποίο έλαβε το βραβείο Cazes.
Στη συνέχεια ακολούθησαν παραπάνω από 20 εκδόσεις, μεταξύ των οποίων:

  • βιογραφίες (Λουδοβίκος ΙΔ’: Η ανάποδη όψη του ήλιου) 
  • ιστορικά μυθιστορήματα (Η Αυτοκράτειρα των αποχαιρετισμών, Η Μπουμπουλίνα, Η λευκή νύχτα της Αγίας Πετρούπολης, Η συνομωσία της Ιωάννας) και
  • αυτοβιογραφίες (Απομνημονεύματα).

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ έχει βραβευτεί με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Με το τελευταίο του, Une promenade singulaire a travers l’Histoire, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων ιστοριογράφων της εποχής μας.

Το βαθύ ενδιαφέρον του για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση οδήγησε τον Πρίγκιπα Μιχαήλ στην ίδρυση στην Ελλάδα της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ, μαζί με την σύζυγο του Μαρίνα Καρέλλα, το 2008.

Επιχειρηματίας Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Κολλέγιο Deree. Εν συνεχεία παντρεύτηκε και έφυγε για να ζήσει στην Νέα Υόρκη.
Με την επιστροφή της άνοιξε το κατάστημα Μαγεία το πρώτο concept store στην Αθήνα. Το 1996 αποφάσισε να φύγει για την Santa Monica της Καλιφόρνια για να σπουδάσει σχέδιο κοσμήματος στο GIA (Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής) και επιστρέφοντας παρουσίασε την πρώτη της συλλογή που αμέσως έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το 2014 αποφασίζει να αλλάξει κατεύθυνση κλείνοντας την ιστορική Μαγεία και ανοίγοντας το ομώνυμο κατάστημα Ileana Makri επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, φιλοξενώντας τις μοναδικές συλλογές της καθώς και επιλεγμένα σχέδια διεθνών σχεδιαστών κοσμημάτων και αξεσουάρ.
Αυτή τη στιγμή οι συλλογές της πουλιούνται στα μεγαλύτερα καταστήματα του κόσμου όπως το Barneys New York, το Dover Street Market και το Net a Porter και τα κοσμήματά της φοριούνται από διασημότητες όπως η Taylor Swift, Beyoncé, Lenny Kravitz, Halle Berry, Rihanna και άλλους. ‘Έχει σχεδιάσει κοσμήματα ειδικά για το ΕΛΙΖΑ.

Φιλόλογος – συγγραφεύς
Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας (Cambridge University)
Εθελοντική δράση από 1955-1972 στο Αμαλιείον, στον Όμιλο Εθελοντών, στην ΕΛΕΠΑΠ και στο Σ.Ε.Ο.
Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή με εθελοντική δράση από το 1972 μέχρι σήμερα
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Εγκεφαλική Παράλυση (ICPS) επί σειρά ετών
Σήμερα, Πρόεδρος Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή
Ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματεύς του Σωματείου ΕΛΙΖΑ

Σε όλη τη διάρκεια της διεθνούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στον τραπεζικό χώρο, ο κ. Ιωάννης Ζαφειρίου κατέλαβε θέσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.
Πρώτη του θέση ήταν στην Βankers Trust, στη Νέα Υόρκη, από όπου στην συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Μιλάνο (Ιταλίας), με κύριο τομέα ευθύνης τους εγχώριους κρατικούς φορείς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες στον τομέα των παραγώγων. Από τη θέση αυτή, εισήγαγε στην ιταλική αγορά τα δομημένα παράγωγα στις συναλλαγές.
Το 1990, εντάχθηκε στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking), της Credit Suisse (Credit Suisse First Boston, CFSB) και με μια ομάδα συναδέλφων του ίδρυσε θυγατρική του ομίλου Credit Suisse, που επικεντρώθηκε στην προώθηση δομημένων παραγώγων στις συναλλαγές, απευθυνόμενη στους διεθνείς θεσμικούς πελάτες της CFSB (κυβερνητικοί οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες).
Το 1998, ανέλαβε Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Σταθερού Εισοδήματος και Μετοχών, στην CSFB που απευθύνονταν σε θεσμικούς πελάτες, στον ευρωπαϊκό χώρο. Από αυτή τη θέση, διαχειρίστηκε συναλλαγές που αφορούσαν την κεφαλαιαγορά ομολόγων, τα παράγωγα, το συνάλλαγμα και ήταν ο επικεφαλής των ομάδων, αρμόδιων για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις πωλήσεις, του Τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής(Investment Banking) για την Ευρώπη. Αυτή η δραστηριότητα αφορούσε τη διαχείριση ενός ευρέως φάσματος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, τιτλοποιήσεις, έκδοση και πώληση τίτλων του Δημοσίου, αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου. Με αυτές τις αρμοδιότητες διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Διοικούσας και Διαχειριστικής Επιτροπής του CFSB.
Το 2004 (μέχρι το 2020) αναλαμβάνει το Τμήμα Wealth Management της Credit Suisse και δημιουργεί ένα Διεθνές Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής, με την ονομασία Credit Suisse Solution Partners. Ο στόχος αυτού του Τμήματος ήταν να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες ανάγκες των μεγάλων θεσμικών ιδιωτών πελατών της Τράπεζας. Περιλάμβανε τη δόμηση και εκτέλεση χρηματοδοτήσεων προερχομένων από μετοχές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδυτικές δομές και παράγωγα, καθώς και επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στον τομέα των ακινήτων. Συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Private Banking της Τράπεζας.
Ο κ. Ζαφειρίου είναι κάτοχος ΒΑ στα Οικονομικά από το Amherst College και MBA στα χρηματοοικονομικά από το NYU Stern School of Business της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) για την Ελλάδα, από το 2012 έως το 2015.
Από τον Ιούλιο του 2020, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λάμδα Developmemt.

Γεννήθηκε στο Καρπερό-Γρεβενών. Μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Εργάστηκε στον τομέα της Ιδιωτικής εκπαίδευσης για 25 χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα ασχολείται με τον Τουρισμό.
Ο εθελοντισμός μπήκε στη ζωή της από μαθήτρια και δεν έφυγε ποτέ. Παράλληλα, με την επαγγελματική της δραστηριότητα, είχε ενεργό συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις: Υπήρξε ιδρυτική Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Τρικάλων, εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και στη συνέχεια Συντονίστρια Καλής Θέλησης της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος.
Το 2009-2017 διετέλεσε Πρόεδρος στο Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κατά την αποχώρησή της, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Επιτίμου Προέδρου του Τμήματος.
Τον Σεπτέμβρη του 2017 μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα. Το 2018 εκλέγεται στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. Επανεκλέγεται στις επαναληπτικές εκλογές το 2019 και αποχωρεί το Σεπτέμβριο του 2020.
Σήμερα, συνεχίζει να διατηρεί την επιχείρηση COSMOROES, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, στηρίζει την οικογενειακή ασφαλιστική εταιρεία SUPPORT GROUP S.A. και συνεχίζει πρόθυμα να προσφέρει το εθελοντικό της έργο, όπου της ζητηθεί.

Η Χριστίνα Κυριακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στην Γαλλία την δεκαετία του ’60 και απέκτησε μακρά εμπειρία στον χώρο του εμπορίου όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά στα καταστήματα Παπαγιάννη και στην συνέχεια ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του καταστήματος Σινάνη. Ως το 2010 διατηρούσε κατάστημα με τις συλλογές του ομίλου Escada.

Η πλούσια φιλανθρωπική της δράση περιλαμβάνει την πολυετή ενεργή της συμμετοχή στο σωματείο: Φίλοι της Μέριμνας,  όπου διετέλεσε Ταμίας για πολλά χρόνια.

Ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Μαρίνας Καρέλλα για την ίδρυση του ΕΛΙΖΑ στο οποίο έκτοτε συμμετέχει ενεργά ως μέλος του ΔΣ.  Σήμερα διατηρεί  τη θέση του Ταμία.

Έχει έναν γιο, το Μενέλαο.

Η Άννα Ανδρεάδη είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού. Τελείωσε την Σχολή Ξεναγών, καθώς και την Σχολή Φωτογραφίας της ΑΚΤΟ.

Ως Ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματεύς εργάστηκε εθελοντικά από το 2004, στο μη κερδοσκοπικό σωματείο “Φίλοι της Μέριμνας”. Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του σωματείου γυναικών, “Καλλιπάτειρα” και Γενική Γραμματεύς της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”.

Εργάστηκε για πέντε χρονιά ως εθελόντρια στην Διεύθυνση  Δημοσίων Σχέσεων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” , έχοντας ήδη συμμετάσχει στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων στις δυο διεκδικήσεις για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 και του 2004, από την Αθήνα.

Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση πολλών Ευρωπαϊκών και διεθνών  πρωταθλημάτων ιστιοπλοΐας.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αθηνών, καθώς και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σκαφών τύπου Laser.

Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ και Γενική Έφορος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Στην Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF) ήταν μέλος και Αντιπρόεδρος στην επιτροπή γυναικών για 11 χρόνια και πλέον μέλος στο Regional games committee.

Ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΕΛΙΖΑ συμβάλει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.

Η Ντόλλα Νομικού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον Πέτρο Νομικό και έζησε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο, όπου και απέκτησε τα τέσσερα παιδιά της.

Από το 1982 έως το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «The Sick Children’ s Trust», με έδρα το Great Ormond Street Hospital for Sick Children, στο Λονδίνο.

Από το 2002 έως ο 2018, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι της Μέριμνας».

Είναι ιδρυτικό μέλος και στενή συνεργάτης του ΕΛΙΖΑ και σήμερα μέλος του Δ.Σ.

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας.

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του ΕΛΙΖΑ και εκλεγμένο μέλος Δ.Σ., από το 2015.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σχολείο American College Pierce, πτυχίο ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ), τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων, και κάτοχος  Executive ΜΒΑ, του Alba.

Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση ταυτίστηκε με την πορεία και τις διαφημιστικές καμπάνιες της διαφημιστικής εταιρείας Arrow Διαφημίσεις ΑΕ της οποίας ήταν μέτοχος και CEO (1987-2013). Με την εταιρία της δημιούργησε και τα πρώτα διαφημιστικά σποτς ΕΛΙΖΑ για την τηλεόραση (αφιλοκερδώς).

Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, εισάγοντας το Digital Marketing και στις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Με όχημα εκτεταμένη καμπάνια γύρω από αποφοίτους του Deree, προβλήθηκε (pro bono) το όνομα και σκοπός του ΕΛΙΖΑ σε όλα τα Μέσα, επί 5 μήνες (2017).

Οπαδός ενεργός της δια βίου μάθησης, συμβάλει με τις γνώσεις και την πείρα της στη στρατηγική μάρκετινγκ και ανάπτυξη του σήματος και των δράσεων EΛIZA, όπως πρόσφατα με την ιδέα για την καμπάνια (υπό εξέλιξη) υποστήριξης νομοσχεδίου για την κατάργηση παραγραφής  του αδικήματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η Μυρτώ Νίλσεν γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε ψυχολογία στη Σορβόννη και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Έζησε πολλά χρόνια στη Δανία, όπου δίδαξε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Παιδαγωγικό Iνστιτούτο της Δανίας.

Στην Αθήνα, ανέλαβε το Τμήμα Μελετών Ερευνών και Εκδόσεων του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε διάφορα Κέντρα Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο-ΜΕΡΙΜΝΑ, όπου διετέλεσε  Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2004 ως το 2008. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

Ως ιδρυτικό μέλος και Επιστημονική Σύμβουλος του ΕΛΙΖΑ, έπαιξε, μαζί με την Ελένη Αγάθωνος,  καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του Ξενώνα SOS ΕΛΙΖΑ, καθώς και στην οργάνωση και παρακολούθηση του Προγράμματος ΒΗΜΑ, προσφέροντας συγχρόνως πολύτιμες επιστημονικές συμβουλές στο Δ.Σ.

Έχει συγγράψει πολλές ψυχολογικές  και λογοτεχνικές μελέτες, καθώς  και βιβλία για παιδιά.

Η Ελένη Αθανασιάδη είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως πρωταθλήτρια κολύμβησης, εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως προπονήτρια κολύμβησης, δουλεύοντας με μικρά παιδιά σε μεγάλα αθλητικά σωματεία.

Για 15 χρόνια εργάστηκε στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης σε πολυεθνικές εταιρείες. Η Ελένη, από τη θέση της Διευθύντριας Γραμματείας και γραμματέας του Δ.Σ. από την ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, διεκπεραιώνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

«Έχοντας μοιραστεί από την πρώτη στιγμή το όραμα των ιδρυτών του ΕΛΙΖΑ, εξακολουθώ μετά από όλα αυτά τα χρόνια να πιστεύω στο μεγάλο έργο που συντελείται μέσα από το Σωματείο μας. Ως επαγγελματίας αλλά και ως μητέρα και κατανοώντας το πόσο σημαντικό είναι όλα τα παιδιά να έχουν τη στήριξη και την αγάπη που τόσο έχουν ανάγκη, εύχομαι να συνεχίσω μέσα από τη δουλειά μου, να συνεισφέρω με το δικό μου τρόπο, σε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο για όλα τα παιδιά.»

Η Πηνελόπη Γιαννακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση και Πολιτική (Jean Monnet Programme). Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικής ενσωμάτωσης/ένταξης, της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφόρων πρακτικών.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία σαν ανώτερο διοικητικό στέλεχος σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εσόδων – εξεύρεση πόρων σε ΟΚοιΠ (Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών), μέσα από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση πρωτότυπων συνεργασιών και συνεργειών. Έχει εμπειρία στη συγγραφή προτάσεων (proposal writing) και στη διαχείριση επιχορηγήσεων (grants management) από Διεθνή και Ελληνικά Ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε ευρωπαϊκά έργα.

Αποβλέπει στην υλοποίηση ενεργειών με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, που συμβάλλουν σε μια σωστά ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία.

Η Ελίνα Κουτρομάνου είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Προγράμματος «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης». Παράλληλα με τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, που σχετίζονται με το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, την Επικοινωνία, το Project Management και τις Πωλήσεις.

Έπειτα από την πρακτική της άσκηση στην υπηρεσία Τύπου του τμήματος Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδας, η Ελίνα το 2018 εντάχθηκε στην ομάδα του ΕΛΙΖΑ αναλαμβάνοντας αρχικά ένα σημαντικό μέρος καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης των προγραμμάτων του Σωματείου για τη Διαχείριση Περιστατικών Κακοποιημένων Παιδιών και στη συνέχεια ανέλαβε την υποστήριξη των δράσεων του ΕΛΙΖΑ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (Social Media), ενώ γράφει στην ιστοσελίδα μαζί με όλη την ομάδα του ΕΛΙΖΑ και συντονίζει την αρθρογραφία των ειδικών.

«Μέσω της δουλειάς μου ευελπιστώ να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ να προστατεύσει τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε στο μέλλον όλα τα παιδιά να ζουν μακριά από κάθε μορφή κακοποίησης και παραμέλησης».

Η Βάννα Μαρκετάκη σπούδασε υποκριτική και παιδαγωγικά. Από τον συνδυασμό των δύο οδηγήθηκε στη δημοσιογραφία με εστίαση στο ιατρικό ρεπορτάζ και στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Εργάστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες σε πολλές θέσεις ευθύνης. Από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2020 εργάστηκε ως υπεύθυνη περιεχομένου, κειμενογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας για ιδιώτες και εταιρίες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών υπηρεσιών. Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έφερε στη ζωή της το ΕΛΙΖΑ. Γνώρισε τους ανθρώπους, τα προγράμματα, το όραμα και την κινητήριο δύναμη του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την κακοποίηση του παιδιού. Εντάχθηκε στην κοινή προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ για ένα μέλλον χωρίς τραυματισμένα παιδιά, εμπνευσμένη από το πάθος και την αγάπη των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

«Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ένα τόσο δα μικρό κοριτσάκι, η 6χρονη Eliza Izquierdo, έφυγε από τη ζωή με τον πιο σκληρό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί για να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο σκληροπυρηνικός δικαστικός και νομοθετικός μηχανισμός της Νέας Υόρκης προκειμένου να μην επαναληφθεί η πιο πρωτοφανής περίπτωση παιδικής κακοποίησης. Το ΕΛΙΖΑ πρέπει αυτή την αδιανόητη «θυσία» να τη μετουσιώσει σε έργα που θα προλάβουν την κακοποίηση σε χιλιάδες άλλα παιδιά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε για την Ελίζα και για τις εκατομμύρια «Ελίζες» εδώ και αλλού.

Η Έμυ Ντότσικα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού τίτλου από το τμήμα «Marketing και Επικοινωνίας με Νέες Τεχνολογίες» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2010 εργάζεται με αντικείμενο την επικοινωνία σε εταιρείες και οργανισμούς, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων στρατηγικών επικοινωνίας, στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην καλλιέργεια σχέσεων με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η Έμυ ήρθε στην οικογένεια του ΕΛΙΖΑ το 2016, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση, καθώς και στην επικοινωνία των ενεργειών του Σωματείου. Από το 2020 επικεντρώνει τις δυνάμεις της και τις εμπειρίες της στη διάδοση του έργου του ΕΛΙΖΑ με στόχο να κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες για την ανάγκη πρόληψης και αναγνώρισης της βίας στα παιδιά, σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύω πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται για έναν ιερό σκοπό, όπως η βελτίωση της ζωής των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση ή και παραμέληση, τότε μπορούν πραγματικά όλα να αλλάξουν. Αυτή την αλλαγή οραματίζεται το ΕΛΙΖΑ και την πετυχαίνει αργά και σταθερά, με υπομονή, επιμονή και προσπάθεια για κάθε βρέφος και παιδί που χρειάζεται προστασία».

Η Δρ. Τίνια Απέργη είναι κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College. Είναι απόφοιτος (BA) του τμήματος Ψυχολογίας του Deree College, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA, MS) στην εφαρμοσμένη ψυχολογία από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) και διδάκτωρ (Psy.D.) στην κλινική ψυχολογία του πανεπιστημίου του Λόνγκ Αιλαντ (Long Island University). Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 2004, μετά από πολυετή εμπειρία σε σχολικές δομές και δομές ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με έμφαση στα παιδιά και τους έφηβους και ειδικότητα στην παιδική κακοποίηση και την οικογενειακή βία. Εκτός από την θέση της ως καθηγήτρια στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, η δρ. Απέργη εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνεργάζεται συμβουλευτικά με εταιρίες, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολικές και προσχολικές μονάδες. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5-9 ετών, «Ασφαλές Άγγιγμα» που διεκπεραιώνεται σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά από το σωματείο ΕΛΙΖΑ, κατά της παιδικής κακοποίησης.

Η Δρ. Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δικηγόρος, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία και εξειδικεύθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει διδάξει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν πλήθος άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, καθώς και τις μονογραφίες «Νομική Προστασία του παιδιού στην Ελλάδα» (Νομική Βιβλιοθήκη, 2013) και «Κοινωνική προστασία στη σύγχρονη Ελλάδα: παιδική ηλικία και οικογένεια» (Σιδέρη, 2019). Επίσης, συμμετείχε στη μονογραφία «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα» (Παπαζήση, 2016), ενώ συνεπιμελήθηκε το βιβλίο “Εμπειρίες του Κυβερνοχώρου”. (Σιδέρης, 2018). Συμμετέχει σε συνεργασία του ΕΛΙΖΑ με τα Πανεπιστήμια Yale, Ιοwa και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ έχει συνεργαστεί με το ΕΚΚΕ, το ΙΥΠ, τη ΓΓΝΓ, το Ι.Ε.Π. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια, για ζητήματα παιδικής κακοποίησης, σε επιμορφώσεις δικαστικών λειτουργών, υπό την αιγίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ιατρών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών κ.α

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King’s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield). Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από τον 9ο/2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, από τον 9ο/2014 είναι Επ. Υπεύθυνος του ΚΗ «Το Σπίτι του Παιδιού» του «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και από τον 11ο/2014 είναι υπεύθυνος του Ελληνικού προγράμματος του οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας.

Η κα Βανα Παπαευαγγέλου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (NYU Medical Center) στη Παιδιατρική και Παιδιατρική Λοιμωξιολογία. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, άσκησε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και στις τρείς Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1996. Ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων ενώ από το 2013 είναι διευθύντρια της Γ Παιδιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη μαζί με τη Καθηγήτρια Κα Τσολιά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τίτλο «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Από φέτος οργανώνει το πρώτο Αγγλόφωνο κατ‘ επιλογήν μάθημα για προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιnternational Intensive Infectious Diseases Course (I3DC, https://www.ideal-program.com/i3dc.html) Η έρευνα της είναι εστιασμένη στις συγγενείς λοιμώξεις και στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο COVID-19, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής ηπατίτιδας του ΕΟΔΥ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής επιτροπής Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ και ESPID). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΥΠ (2012-2014). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 ξενόγλωσσες ερευνητικές εργασίες με h-index 33 και περισσότερες από 3400 ετεροαναφορές.

Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Έρευνας στην Αθήνα και τη Μεγάλη Βρετανία, ο Νίκος Σύμπουρας εργάζεται εδώ και 33 χρόνια στο χώρο της Έρευνας, των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας. Με σημαντική εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό προγραμμάτων επικοινωνίας σε μεγάλο εύρος διαφημιζόμενων κατηγοριών (καταναλωτικά προϊόντα, λιανεμπόριο, χρηματικοικονομικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες κλπ), διαθέτει βαθιά γνώση των καταναλωτών και των αγορών και πιστεύει στον ανθρώπινο παράγοντα και την καινοτομία, ως βασικών μοχλών ανάπτυξης και επιτυχίας. Κατέχει τη θέση του C.E.O. της Tempo OMD από το 2015 έχοντας οδηγήσει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρίας στην ελληνική αγορά (μεταξύ άλλων, Rank 1 in RECMA qualitative evaluation από το 2018, Media Agency of the Year για 4 συνεχείς χρονιές, Digital Media Agency of the Year, αλλά και most awarded IAB MIX Agency τα τελευταία χρόνια), ενώ έχει θητεύσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στις Dentsu Aegis Network, Carat, Isobar & iProspect, Nielsen AGB. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το διάβασμα και την ιστιοπλοΐα.

Επιστημονική ομάδα

Κάθε βήμα του ΕΛΙΖΑ σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία με εξειδικευμένους και έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες, ταγμένους στην ουσιαστική προστασία ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Το ΕΛΙΖΑ τους ευχαριστεί θερμά για τη γνώση που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν, αλλά και για το όραμά τους που αποτελεί φάρο για κάθε μας ενέργεια.

Λήδα Αναγνωστάκη, Ψυχολόγος /Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ

Δρ.Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)

Έττυ Βαρούχ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc in Applied Psychology

Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιώματα Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Αλέξανδρος Πάνος, Παιδίατρος, Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών

Κωνσταντίνος Φύσσας, Ψυχοθεραπευτής και Project Manager στην ΑΜΚΕ SYMPLEXIS