Η οικογένεια του ΕΛΙΖΑ

Οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ κοιτάνε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση της αποτροπής της βίας στα παιδιά, εκφράζοντας το ίδιο μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση». Για την επίτευξη του στόχου τους, βαδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας,  χτίζοντας δομές αναγνώρισης της κακοποίησης. Για τους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ, η πρώιμη πρόληψη και η αναγνώριση της κακοποίησης είναι το σημαντικότερο βήμα για μία υγιή ενήλικη ζωή.

Διοικητικό συμβούλιο

Μαρίνα Καρέλλα
Ιδρύτρια & Πρόεδρος
Πρίγκιπας Μιχαήλ
Συνιδρυτής & Επίτιμο Μέλος
Ιλεάνα Μακρή
Αντιπρόεδρος
Δάφνη Οικονόμου
Γενική Γραμματέας
Όλγα Βότη
Ταμίας
Άννα Ανδρεάδη
Μέλος
Αγγέλικα Γκούσκου
Μέλος
Μαρκέλλα Καρέλλα
Μέλος
Χριστίνα Κυριακοπούλου
Μέλος
Τζένη Μπαλατσινού
Μέλος
Ντόλλα Νομικού
Μέλος
Βάνα Παπαευαγγέλου
Μέλος
Μάρι Αγαλιώτου
Αναπληρωματικό Μέλος
Γιάννης Ζαφειρίου
Αναπληρωματικό Μέλος
Τζένη Λιάγκα
Αναπληρωματικό Μέλος

Το γραφείο μας

Ελένη Αθανασιάδη
Γραμματεία
Αγγελική Βεργίτση
Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης «Ελλάδα» - Greek Hub Director
Ελίνα Κουτρομάνου
Operations & Digital Communication Officer
Βάννα Μαρκετάκη
Διευθύντρια
Γκέρτα Μουσκάι
Development Officer
Έμυ Ντότσικα
Program & Communication Officer

Επιστημονικό Συμβούλιο

Τίνια Απέργη
Κλινική Ψυχολόγος / Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)
Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.
Ηλέκτρα Κουτσούκου
Δρ. Δικαιωμάτων Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Γιώργος Νικολαΐδης
Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Βάνα Παπαευαγγέλου
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλεξάνδρα Σολδάτου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων«Π.&Α.Κυριακού», Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΙΖΑ
Νίκος Σύμπουρας
C.E.O. της Tempo OMD

Ιδρύτρια και Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, η  γνωστή ζωγράφος, γλύπτρια και  σκηνογράφος Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Σπούδασε  σκηνογραφία και ζωγραφική με τον Γιάννη Τσαρούχη   και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι.

Με τον σύζυγο της Μιχαήλ έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την ‘Ολγα.

Κατά την επιτυχημένη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία έχει εκθέσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα, Λoς Άντζελες, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ έργα της εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα.

Το βαθύ ενδιαφέρον της για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και η απόφαση της  να δημιουργήσει έναν  φορέα για την  προστασία τους στην Ελλάδα,  την οδήγησαν στην ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Ιστορικός, ταξιδευτής και συγγραφεύς, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, γιος του Πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Γαλλίας, γεννήθηκε στη Ρώμη και πέρασε την παιδική ηλικία του στο Μαρόκο, στην Ισπανία και στη Γαλλία. Μετά το θάνατο της μητέρας του το 1953, έζησε με την οικογένεια του θείου του, του Κόμη των Παρισίων, και απέκτησε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για 4 χρόνια και το 1965 παντρεύτηκε τη ζωγράφο και γλύπτρια, Μαρίνα Καρέλλα. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την Όλγα.

Το 1970, εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Ma soeur l’histoire, ne vois– tu rien venir?  το οποίο έλαβε το βραβείο Cazes.
Στη συνέχεια ακολούθησαν παραπάνω από 20 εκδόσεις, μεταξύ των οποίων:

  • βιογραφίες (Λουδοβίκος ΙΔ’: Η ανάποδη όψη του ήλιου) 
  • ιστορικά μυθιστορήματα (Η Αυτοκράτειρα των αποχαιρετισμών, Η Μπουμπουλίνα, Η λευκή νύχτα της Αγίας Πετρούπολης, Η συνομωσία της Ιωάννας) και
  • αυτοβιογραφίες (Απομνημονεύματα).

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ έχει βραβευτεί με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Με το τελευταίο του, Une promenade singulaire a travers l’Histoire, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων ιστοριογράφων της εποχής μας.

Το βαθύ ενδιαφέρον του για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση οδήγησε τον Πρίγκιπα Μιχαήλ στην ίδρυση στην Ελλάδα της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ, μαζί με την σύζυγο του Μαρίνα Καρέλλα, το 2008.

Επιχειρηματίας Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Κολλέγιο Deree. Εν συνεχεία παντρεύτηκε και έφυγε για να ζήσει στην Νέα Υόρκη.
Με την επιστροφή της άνοιξε το κατάστημα Μαγεία το πρώτο concept store στην Αθήνα. Το 1996 αποφάσισε να φύγει για την Santa Monica της Καλιφόρνια για να σπουδάσει σχέδιο κοσμήματος στο GIA (Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής) και επιστρέφοντας παρουσίασε την πρώτη της συλλογή που αμέσως έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το 2014 αποφασίζει να αλλάξει κατεύθυνση κλείνοντας την ιστορική Μαγεία και ανοίγοντας το ομώνυμο κατάστημα Ileana Makri επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, φιλοξενώντας τις μοναδικές συλλογές της καθώς και επιλεγμένα σχέδια διεθνών σχεδιαστών κοσμημάτων και αξεσουάρ.
Αυτή τη στιγμή οι συλλογές της πουλιούνται στα μεγαλύτερα καταστήματα του κόσμου όπως το Barneys New York, το Dover Street Market και το Net a Porter και τα κοσμήματά της φοριούνται από διασημότητες όπως η Taylor Swift, Beyoncé, Lenny Kravitz, Halle Berry, Rihanna και άλλους. ‘Έχει σχεδιάσει κοσμήματα ειδικά για το ΕΛΙΖΑ.

Η Δάφνη Οικονόμου είναι φιλόλογος και συγγραφέας, με πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Σήμερα, έχει δύο παιδιά (ο Θέμος πέθανε στα 17 του χρόνια), τέσσερα εγγόνια και μια δισέγγονή.
Εργάστηκε εθελοντικά  σε πολλά σωματεία, αλλά από το 1972,   έχει αφιερωθεί στα παιδιά με αναπηρία, χωρίς να χάσει το ενδιαφέρον της για άλλα θέματα που άπτονται της τέχνης και της παιδικής προστασίας.  Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.
Το 1999, εξελέγη Πρόεδρος της International Cerebral Palsy Society (ICPS),  και έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας  από τον Α.Ε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία: Saturdays Child, a journey through an Indian Child hood, 81 Cadogan Square (στα ελληνικά και στα αγγλικά) και μια συλλογή ποιημάτων.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματεύς του Δ.Σ της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ. Πιστεύει βαθιά στο έργο που επιτελεί το ΕΛΙΖΑ.

Η Όλγα Γερουλάνου-Βότη μιλάει άπταιστα 5 γλώσσες και είναι κάτοχος πτυχίου BA magna cum laude από το Πανεπιστήμιο Brown του RI, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Cambridge University  και ολοκλήρωσε το Executive Program του Harvard Business School

Είναι ομότιμη πρόεδρος του Teaching Matters, ενός  μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών μέσω της τεχνολογίας και της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία των ΗΠΑ.  Οι υπηρεσίες του Teaching Matters μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται στα δημόσια σχολεία, βοηθώντας τους πιο αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ηγηθούν των συναδέλφων τους και να προωθήσουν τη βελτίωση σε επίπεδο σχολείου.

Κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών, το Teaching Matters έχει συνεργαστεί με περισσότερα από τα μισά από τα 1.750 και πλέον δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, παρείχαν εμπεριστατωμένο προγραμματισμό σε περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που απευθύνονταν σε 80.000 μαθητές σε περισσότερα από 100 σχολεία – στην πλειοψηφία τους σε υποβαθμισμένες περιοχές. http://www.teachingmatters.org.

Μετά από μια διεθνή καριέρα στη διαχείριση και παραγωγή κλασικής μουσικής, η Όλγα Βότη υπηρέτησε ως σύμβουλος στο μουσικό πρόγραμμα του 92nd Street Y Tisch Center for the Arts, όπου διετέλεσε επίσης Διευθύντρια Μουσικού Προγραμματισμού από το 2003 έως το 2009 και όπου δημιούργησε ολοκληρωμένα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης για διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Πριν από αυτό, η ΟΓΒ διετέλεσε διευθύντρια ή/και σύμβουλος σε πολυάριθμους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως η Bibliothèque Nationale de France και η Philharmonia Orchestra στο Λονδίνο.   Επιπλέον, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Όπερας του Παρισιού, του Ιδρύματος Φιλαρμονικής Ορχήστρας (πρόεδρος) και του Θεάτρου Miller του Πανεπιστημίου Columbia.  Διετέλεσε συμπρόεδρος του Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης για σχεδόν 10 χρόνια.  Υπήρξε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής Nom/Gov, καθώς και της επιτροπής Audit του CollegeSpring, ενός εθνικού προγράμματος εξετάσεων με έδρα τις ΗΠΑ για μαθητές που δεν έχουν επαρκείς υπηρεσίες.

Πρόσφατα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της FAPE, της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχει ως στόχο την παροχή μόνιμης αμερικανικής τέχνης στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.  Συμβάλλει στην αποστολή της πολιτιστικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. http://www.fapeglobal.org

Η ελληνική καταγωγή της Όλγας την έχει φέρει σε μεγάλη εμπλοκή με την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά την οικονομική της κρίση.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας που βοηθάει στην ανάπτυξη του διεθνούς βραχίονα προβολής του έργου και συγκέντρωσης πόρων του ΕΛΙΖΑ –  Εταιρεία κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, στην Αμερική.

Διπλωματούχος Σχολής Ξεναγών

Διπλωματούχος Φωτογραφίας – Σχολή ΑΚΤΟ

Πρώην Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

1975 Αρχηγός Αποστολής της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στους Προλυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά

Πρώην Aντιπρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αθηνών και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

1987-1989 Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων στην Επιτροπή Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 96

1990-2000 Αντιπρόεδρος Επιτροπής Γυναικών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

1999-2004 Μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Regional Games της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ISAF)

2012-2021 Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος –Μέλος Δ.Σ.

2002-2018 – Γενική Γραμματέας «Οι Φίλοι της Μέριμνας»

2009-2018 Ένωση «Μαζί για το Παιδί – Γενική Γραμματέας

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του  ΕΛΙΖΑ, με ενεργή δράση σε πολλούς τομείς.

Η Αγγέλικα Γκούσκου είναι αριστούχος διδάκτωρ (Doctor Juris) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα του Εμπορικού/ Εταιρικού Δικαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, Σορβόννη, και την Ελβετία (Universite de Lausanne, HEC), καθώς και με διετή δικηγορική εμπειρία στο City του Λονδίνου.

Είναι συγγραφέας νομικών μονογραφιών και μελετών στους κλάδους του Εταιρικού και Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών. Βιβλία: «Η Εγγυητική Επιστολή σε πρώτη ζήτηση» – Εκδόσεις Α. Σάκκουλα, «Αμοιβές Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε.» – Εκδόσεις Π. Σάκκουλα, Συλλογικά Έργα: «Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών» – Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης, Ερμηνεία του Δικαίου των Ανωνύμων Εταιριών, Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης, Ερμηνεία του Δικαίου του Αθέμιτου Ανταγωνισμού, Εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης κ.α. Σήμερα παρέχει νομικές υπηρεσίες ως managing partner της δικηγορικής εταιρείας Selekos – Gouskou and Co επί ζητημάτων εταιρικού δικαίου, χρηματοδότησης, ανάπτυξης ακινήτων και εν γένει διαχείρισης περιουσίας, επενδυτικών και εμπορικών συμβάσεων. Ανήκει στους Διαιτητές του ΕΒΕΑ από το 2011 και συνεργάζεται με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Παρίσι (ICC), ως μέλος στη Νομική Επιτροπή αυτού (Legal Committee) αλλά και συμμετέχοντας στη Τραπεζική Επιτροπή του, τόσο στη χώρα μας δια της ομώνυμης ομάδας της Ένωσης Τραπεζών, όσο και στο εξωτερικό.

Η Αγγέλικα Γκούσκου είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση (ΕΣΕΔ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών/ΣΕΒ. Έχει αφιλοκερδή δράση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μη εισηγμένων εταιρειών, ως συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Corporate Governance Hub.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Ως μέλος του Δ.Σ και νομική σύμβουλος του ΕΛΙΖΑ προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολλούς τομείς.

Η Μαρκέλλα Καρέλλα είναι προϊστάμενη γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Star Βulk Carriers Corp. Γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στο σχολείο Μωραΐτη, & Abbotsholme boarding school στην Αγγλία όπου ήταν Αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας. Έλαβε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Royal Holloway, University of London. Εργάσθηκε στο luxury boutique ξενοδοχείο Hempel στο Λονδίνο & μετέπειτα για 6 χρόνια ως senior sales manager στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Aπό το 2009 εργάζεται στην Star Βulk (ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο Αμερικανικό χρηματιστήριο). Ασχολείται ακόμα πολύ ενεργά με τον κλάδο της φιλοξενίας καθώς διαχειρίζεται 15 βίλες πολυτελείας στην Αντίπαρο. 

Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις & δραστηριότητες του ΕΛΙΖΑ.

Επιχειρηματίας

Πρώην Μέλος του Σωματείου «Οι Φίλοι της Μέριμνας»

Ιδρυτικό μέλος και επί πολλά χρόνια, Ταμίας του Δ.Σ. του ΕΛΙΖΑ, με ενεργή δράση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του σωματείου.

Η Τζένη Μπαλατσινού γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Ασχολήθηκε ενεργά με τον πρωταθλητισμό και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει τένις. Στην ηλικία των 12-17 φοίτησε σε αθλητικό σχολείο στη Γαλλία και πήρε μεταγραφή σε γαλλική ομάδα.

Δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης όπου μέσα από καινοτόμες εκπομπές επικοινώνησε στο τηλεοπτικό κοινό τη μόδα, την ομορφιά και την αισθητική.

Το 2000, ξεκίνησε τη δική της επιχειρηματική της πορεία, τα καταστήματα Beautyworks, πρωτοπόρα στο πεδίο των φιλοσοφημένων καλλυντικών στην Ελλάδα, τα οποία και εξαγοράστηκαν το 2011 από μεγάλο όμιλο καλλυντικών.

Τον Μάιο του 2011 δημιούργησε το προσωπικό της blog www.jenny.gr, το οποίο  διακρίνεται για τη ποιότητα του και την υψηλή αισθητική του, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά γυναικεία site κι εξαγοράστηκε το 2019 από την εταιρία KOOLWORKS. Σήμερα έχει την θέση της Executive Consultant & Concept Creator του Jenny.gr και παρουσιάζει το «ΒΟΞ», το νέο podcast του Jenny.gr, στο οποίο συζητά με γυναίκες που διακρίνονται καθημερινά μέσω του έργου τους.

Επίσης είναι η εμπνεύστρια και δημιουργός του θεσμού Hautes Grecians. To Haute Grecians είναι ένας θεσμός που στηρίζει την ελληνική μόδα και  προωθεί Έλληνες σχεδιαστές τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό. Κάθε διοργάνωση του συνδέεται με έναν φιλανθρωπικό σκοπό, ώστε παράλληλα με τη μόδα και τη στήριξη νέων ταλαντούχων δημιουργών να αναδεικνύονται και να φωτίζονται πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ελληνικής ανοιχτής κοινότητας έμπνευσης ImpacTalk.gr, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2021 και ανήκει στον επικοινωνιολόγο Κωνσταντίνο Καφίρη.

Την άνοιξη του 2022 παρουσίασε τη συλλογή βρεφικών και νηπιακών ρούχων «Pom & Jenny», σε αποκλειστική συνεργασία με τα MOTHERCARE.

Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό και Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο  έχουν ένα γιο, τον Παναγιώτη-Αντώνη, ενώ από το γάμο της με τον Πέτρο Κωστόπουλο έχει δύο κόρες, την Αμαλία και την Αλεξάνδρα και ένα γιο, τον Μάξιμο.

Ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΖΑ συμβάλει ενεργά στο έργο του σωματείου, εξασφαλίζοντας διασυνδέσεις με το δημόσιο και αναπτύσσοντας νέες πρωτοβουλίες

1982-2003 Ιδρυτικό μέλος & συνεχές ενεργό μέλος του Δ.Σ. του «The Sick Children’s Trust»-Λονδίνο, δημιουργώντας σπίτια (home from home) δίπλα σε κεντρικά Νοσοκομεία της Αγγλίας, για να μπορούν να μένουν γονείς ή συγγενείς κοντά στα νοσηλευόμενα παιδιά.

2002-2018 Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι της Μέριμνας»

2008-2021 Τακτικό μέλος του ΕΛΙΖΑ (2008-2018), Εκλεγμένο Μέλος Δ.Σ. ΕΛΙΖΑ (2018 έως σήμερα)

με ενεργή δράση σε πολλούς τομείς.

Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Καθ Βανα Παπαευαγγέλου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (NYU Medical Center) στη Παιδιατρική και Παιδιατρική Λοιμωξιολογία. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, άσκησε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και στις τρείς Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1996. Ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων ενώ από το 2013 είναι διευθύντρια της Γ Παιδιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη μαζί με τη Καθ Κα Τσολιά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τίτλο «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Oργανώνει το πρώτο Αγγλόφωνο κατ‘ επιλογήν μάθημα για προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Erasmus. Η έρευνα της είναι εστιασμένη στις συγγενείς λοιμώξεις και στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο COVID-19, της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής ηπατίτιδας του ΕΟΔΥ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ και ESPID). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΥΠ (2012-2014). Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 ξενόγλωσσες ερευνητικές εργασίες με h-index 33 και περισσότερες από 3400 ετεροαναφορές.

Λειτουργεί από το 2020 τη δεύτερη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, και είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΛΙΖΑ.

Η Mάρη Αγαλιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Με σπουδές στο Business Management στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, δραστηριοποιείται  στον χώρο της επικοινωνίας και του marketing από το 1990 μέχρι σήμερα.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα επικοινωνίας και ΕΚΕ, με εξειδίκευση στις εταιρικές σχέσεις, την εταιρική επικοινωνία και τη διαχείριση κρίσεων, ενώ από το 2016,παρέχει υπηρεσίες ως Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας σε Fund του εξωτερικού, start-up και ΜΚΟ. Παράλληλα έχει αναπτύξει εθελοντική δράση στα Σωματεία, Ελπίδα, Φλόγα και Κλίμακα, φορέα υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Το 2021 ίδρυσε την εταιρεία ΜΑ Communications.

Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.

Σε όλη τη διάρκεια της διεθνούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στον τραπεζικό χώρο, ο κ. Ιωάννης Ζαφειρίου κατέλαβε θέσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων. Πρώτη του θέση ήταν στην Βankers Trust, στη Νέα Υόρκη, από όπου στην συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Μιλάνο (Ιταλίας), με κύριο τομέα ευθύνης τους εγχώριους κρατικούς φορείς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες στον τομέα των παραγώγων. Από τη θέση αυτή, εισήγαγε στην ιταλική αγορά τα δομημένα παράγωγα στις συναλλαγές.

Το 1990, εντάχθηκε στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking), της Credit Suisse (Credit Suisse First Boston, CFSB) και με μια ομάδα συναδέλφων του ίδρυσε θυγατρική του ομίλου Credit Suisse, που επικεντρώθηκε στην προώθηση δομημένων παραγώγων στις συναλλαγές, απευθυνόμενη στους διεθνείς θεσμικούς πελάτες της CFSB (κυβερνητικοί οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες). Το 1998, ανέλαβε Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Σταθερού Εισοδήματος και Μετοχών, στην CSFB που απευθύνονταν σε θεσμικούς πελάτες, στον ευρωπαϊκό χώρο. Από αυτή τη θέση, διαχειρίστηκε συναλλαγές που αφορούσαν την κεφαλαιαγορά ομολόγων, τα παράγωγα, το συνάλλαγμα και ήταν ο επικεφαλής των ομάδων, αρμόδιων για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις πωλήσεις, του Τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής(Investment Banking) για την Ευρώπη. Αυτή η δραστηριότητα αφορούσε τη διαχείριση ενός ευρέως φάσματος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, τιτλοποιήσεις, έκδοση και πώληση τίτλων του Δημοσίου, αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου.

Με αυτές τις αρμοδιότητες διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Διοικούσας και Διαχειριστικής Επιτροπής του CFSB. Το 2004 (μέχρι το 2020) αναλαμβάνει το Τμήμα Wealth Management της Credit Suisse και δημιουργεί ένα Διεθνές Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής, με την ονομασία Credit Suisse Solution Partners. Ο στόχος αυτού του Τμήματος ήταν να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες ανάγκες των μεγάλων θεσμικών ιδιωτών πελατών της Τράπεζας. Περιλάμβανε τη δόμηση και εκτέλεση χρηματοδοτήσεων προερχομένων από μετοχές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδυτικές δομές και παράγωγα, καθώς και επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στον τομέα των ακινήτων. Συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Private Banking της Τράπεζας.

Ο κ. Ζαφειρίου είναι κάτοχος ΒΑ στα Οικονομικά από το Amherst College και MBA στα χρηματοοικονομικά από το NYU Stern School of Business της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) για την Ελλάδα, από το 2012 έως το 2015. Από τον Ιούλιο του 2020, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λάμδα Developmemt.

Την τελευταία διετία διατέλεσε Ταμίας του Δ.Σ του ΕΛΙΖΑ

Γεννήθηκε στο Καρπερό-Γρεβενών. Μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και τον Σεπτέμβρη του 2017 μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα.

Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Εργάστηκε στον τομέα της Ιδιωτικής εκπαίδευσης για 25 χρόνια και 18 χρόνια ασχολήθηκε με τον Τουρισμό.

Παράλληλα, με την επαγγελματική της δραστηριότητα, είχε ενεργό συμμετοχή σε φιλανθρωπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις: Υπήρξε ιδρυτική Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Τρικάλων, εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και στη συνέχεια Συντονίστρια Καλής Θέλησης της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος.

Το 2009-2017 διετέλεσε Πρόεδρος στο Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κατά την αποχώρησή της, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Επιτίμου Προέδρου του Τμήματος.

Το 2018 εκλέγεται στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. Επανεκλέγεται στις επαναληπτικές εκλογές το 2019 και αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Από τον Ιούνιο του 2021 εκλέγεται στο Δ. Σ. του Σωματείου ΕΛΙΖΑ και συμβάλει ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Η Ελένη Αθανασιάδη είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως πρωταθλήτρια κολύμβησης, εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως προπονήτρια κολύμβησης, δουλεύοντας με μικρά παιδιά σε μεγάλα αθλητικά σωματεία.

Για 15 χρόνια εργάστηκε στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης σε πολυεθνικές εταιρείες. Η Ελένη, από τη θέση της Διευθύντριας Γραμματείας και γραμματέας του Δ.Σ. από την ίδρυση του ΕΛΙΖΑ, διεκπεραιώνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

«Έχοντας μοιραστεί από την πρώτη στιγμή το όραμα των ιδρυτών του ΕΛΙΖΑ, εξακολουθώ μετά από όλα αυτά τα χρόνια να πιστεύω στο μεγάλο έργο που συντελείται μέσα από το Σωματείο μας. Ως επαγγελματίας αλλά και ως μητέρα και κατανοώντας το πόσο σημαντικό είναι όλα τα παιδιά να έχουν τη στήριξη και την αγάπη που τόσο έχουν ανάγκη, εύχομαι να συνεχίσω μέσα από τη δουλειά μου, να συνεισφέρω με το δικό μου τρόπο, σε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο για όλα τα παιδιά.»

H Aγγελική Βεργίτση είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Paris II, Sorbonne . Εργάζεται από το 1987 σε Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου των Media, της Διαφήμισης και του Μarketing. Mέσα από τις θέσεις που κατείχε ανέπτυξε με επιτυχία σύνθετα προγράμματα επικοινωνίας και marketing. Διετέλεσε Διευθύντρια Aνάπτυξης (Fundraising Officer) της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) από το 2000 έως το 2005. Ίδρυσε την MOVE MOUNTAINS με αντικείμενο το branding και τη στρατηγική επικοινωνίας μαρκών. Το 2021 έλαβε το Χρυσό Βραβείο του θεσμού των Hellenic Responsible Business Awards στην κατηγορία Βιώσιμη Ανάπτυξη, για το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βάζουμε τα γυαλιά στο πλαστικό”

Η Ελίνα Κουτρομάνου είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης». Παράλληλα με τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, που σχετίζονται με το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, την Επικοινωνία, το Project Management και τις Πωλήσεις, ενώ έχει συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για κοινωνικούς σκοπούς.

Έπειτα από την πρακτική της άσκηση στην υπηρεσία Τύπου του τμήματος Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελίνα το 2018 εντάχθηκε στην ομάδα του ΕΛΙΖΑ αναλαμβάνοντας αρχικά ένα σημαντικό μέρος καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης των προγραμμάτων του Σωματείου και στη συνέχεια ανέλαβε τη διαχείριση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας του ΕΛΙΖΑ. Παράλληλα, διαχειρίζεται την ιστοσελίδα του Σωματείου, την οποία εμπλουτίζει με αρθρογραφία σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΕΛΙΖΑ. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση.

«Μέσω της δουλειάς μου ευελπιστώ να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ να προστατεύσει τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε στο μέλλον όλα τα παιδιά να ζουν μακριά από κάθε μορφή κακοποίησης και παραμέλησης».

Η Βάννα Μαρκετάκη σπούδασε υποκριτική και παιδαγωγικά. Από τον συνδυασμό των δύο οδηγήθηκε στη δημοσιογραφία με εστίαση στο ιατρικό ρεπορτάζ και στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Εργάστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες σε πολλές θέσεις ευθύνης. Από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2020 εργάστηκε ως υπεύθυνη περιεχομένου, κειμενογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας για ιδιώτες και εταιρίες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών υπηρεσιών. Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έφερε στη ζωή της το ΕΛΙΖΑ. Γνώρισε τους ανθρώπους, τα προγράμματα, το όραμα και την κινητήριο δύναμη του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την κακοποίηση του παιδιού. Εντάχθηκε στην κοινή προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ για ένα μέλλον χωρίς τραυματισμένα παιδιά, εμπνευσμένη από το πάθος και την αγάπη των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

«Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ένα τόσο δα μικρό κοριτσάκι, η 6χρονη Eliza Izquierdo, έφυγε από τη ζωή με τον πιο σκληρό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί για να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο σκληροπυρηνικός δικαστικός και νομοθετικός μηχανισμός της Νέας Υόρκης προκειμένου να μην επαναληφθεί η πιο πρωτοφανής περίπτωση παιδικής κακοποίησης. Το ΕΛΙΖΑ πρέπει αυτή την αδιανόητη «θυσία» να τη μετουσιώσει σε έργα που θα προλάβουν την κακοποίηση σε χιλιάδες άλλα παιδιά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε για την Ελίζα και για τις εκατομμύρια «Ελίζες» εδώ και αλλού.

Η Γκέρτα Μουσκαι είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα με τις προπτυχιακές της σπουδές παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε επιμορφωτικές δράσεις που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχει ερευνητική και συγγραφική εμπειρία σε θέματα Φεμινιστικής και ΒιοΚοινωνικής Εγκληματολογίας. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth ενώ παράλληλα φοιτά και στο τμήμα Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου του Linköping.

Μετά το πέρας των προπτυχιακών της σπουδών εργάστηκε στο πεδίο της παιδικής προστασίας ως Συνοδός Ασυνόδευτών Ανηλίκων και Θυμάτων Σεξουαλικής και Έμφυλης Κακοποίησης.

Η Γκέρτα ήρθε στην ομάδα του ΕΛΙΖΑ το 2023 αναλαμβάνοντας τον ρόλο της δημιουργίας και εφαρμογής στρατηγικών που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ΕΛΙΖΑ ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων που υλοποιεί το σωματείο με σκοπό την προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση.

Η Έμυ Ντότσικα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού τίτλου από το τμήμα «Marketing και Επικοινωνίας με Νέες Τεχνολογίες» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2010 εργάζεται με αντικείμενο την επικοινωνία σε εταιρείες και οργανισμούς, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων στρατηγικών επικοινωνίας, στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην καλλιέργεια σχέσεων με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η Έμυ ήρθε στην οικογένεια του ΕΛΙΖΑ το 2016, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση  ή / και παραμέληση, καθώς και στην επικοινωνία των ενεργειών του Σωματείου. Από το 2020 επικεντρώνει τις δυνάμεις της και τις εμπειρίες της στη διάδοση του έργου του ΕΛΙΖΑ με στόχο να κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες για την ανάγκη πρόληψης και αναγνώρισης της βίας στα παιδιά, σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύω πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται για έναν ιερό σκοπό, όπως η βελτίωση της ζωής των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση ή και παραμέληση, τότε μπορούν πραγματικά όλα να αλλάξουν. Αυτή την αλλαγή οραματίζεται το ΕΛΙΖΑ και την πετυχαίνει αργά και σταθερά, με υπομονή, επιμονή και προσπάθεια για κάθε βρέφος και παιδί που χρειάζεται προστασία».

Η Δρ. Τίνια Απέργη είναι κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College. Είναι απόφοιτος (BA) του τμήματος Ψυχολογίας του Deree College, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στην Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), (MS) στην εφαρμοσμένη ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ και διδάκτωρ (Psy.D.) στην κλινική ψυχολογία του πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ (Long Island University). Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 2004, μετά από πολυετή εμπειρία σε σχολικές δομές και δομές ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους και ειδικότητα στην παιδική κακοποίηση και την οικογενειακή βία. Εκτός από την θέση της ως καθηγήτρια στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, η Δρ. Απέργη εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνεργάζεται συμβουλευτικά με εταιρίες, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολικές και προσχολικές μονάδες.

Ως επιστημονικός συνεργάτης του Σωματείου ΕΛΙΖΑ -Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, από το 2016, είναι η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5-9 ετών, «Ασφαλές Άγγιγμα», που υλοποιείται σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), έχει επιμορφώσει χιλιάδες επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης σε ανήλικους, ενώ είναι Συντονίστρια – Επόπτρια της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454 και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛΙΖΑ.

Πτυχιούχος Νομικής Σχολής (Α.Π.Θ), Μεταπτυχιακό στο «Ποινικό Δίκαιο και Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο» στο ΕΚΠΑ. Εξειδίκευση, (3ετές Πρόγραμμα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας- Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, King’s College &  E.T.H.I.C.S.).

Εισήλθε στο Εισαγγελικό Σώμα  το 1978, η δεύτερη γυναίκα στην Ελλάδα. Από 1983-1990 και 1995-1998, Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών. Tο 2012, Aντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 2016-2019  Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πραγματοποίησε 37 ταξίδια σε χώρες Ε.Ε. και εκτός αυτής και συμμετείχε σε Όργανα της Ε.Ε. (Eurojust, FRA, EJTN, κ.λ.π.) αλλά και Διεθνή (IAP, ΟΗΕ, κ.λ.π.). Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών που παρουσίασε σε τοπικά και παγκόσμια Συνέδρια για θέματα Ανηλίκων και Κρατουμένων. Μετά την αφυπηρέτησή της (30-06-2019) εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Οργανισμούς Διεθνείς και Ελληνικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ανηλίκων, με focus τη Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη.

Η Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δικηγόρος, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα (Αθήνα), τη Γερμανία και την Αυστρία και πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard σε ζητήματα σχετικά με την παιδική προστασία, με βαθμό άριστα. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο ΕΚΠΑ (Ιατρική Σχολή), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου τελεί μέλος ΣΕΠ, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ.α..

Οι δημοσιεύεις της περιλαμβάνουν άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, στον τύπο ( π.χ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), αλλά και τις μονογραφίες: «Η νομική προστασία του Παιδιού στην Ελλάδα», «Κοινωνική πρόνοια στη σύγχρονη Ελλάδα: παιδική ηλικία και οικογένεια», τον «Οδηγό για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών», το «Πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από τον αστυνομικό», τον «Οδηγό επιδομάτων μητρότητας και αδειών για αυτοαπασχολούμενες». Επίσης, συμμετείχε στη μονογραφία «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα», ενώ συνεπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο «Η κοινωνία του κυβερνοχώρου».

Ως επιστημονική συνεργάτης στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ έχει επιμορφώσει περίπου 12000 επαγγελματίες για ζητήματα κακοποίησης (δικαστικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς κ.ά.), έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, τελεί νομική σύμβουλος των Μονάδων για την Ασφάλεια του Παιδιού, ενώ είναι Συντονίστρια – Επόπτρια της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454 και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής για τη σχολική βία του Υπουργείου Παιδείας, έχει συνεργαστεί με το ΕΚΚΕ, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού,  το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου κ.ά.. Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Στασινόπουλος, από το Ίδρυμα Ρόδη Ρούφου Κανακάρη, τον ελληνοαμερικανικό σύνδεσμο ΑΧΕΠΑ κ.ά., για την ενασχόλησή της με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Δεκέμβριο του 2022 επελέγη ως εμπειρογνώμονας παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής».

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King’s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield). Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από τον 9ο/2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, από τον 9ο/2014 είναι Επ. Υπεύθυνος του ΚΗ «Το Σπίτι του Παιδιού» του «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και από τον 11ο/2014 είναι υπεύθυνος του Ελληνικού προγράμματος του οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας.

Η κα Βανα Παπαευαγγέλου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (NYU Medical Center) στη Παιδιατρική και Παιδιατρική Λοιμωξιολογία. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, άσκησε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και στις τρείς Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1996. Ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων ενώ από το 2013 είναι διευθύντρια της Γ Παιδιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη μαζί με τη Καθηγήτρια Κα Τσολιά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τίτλο «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Από φέτος οργανώνει το πρώτο Αγγλόφωνο κατ‘ επιλογήν μάθημα για προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιnternational Intensive Infectious Diseases Course (I3DC, https://www.ideal-program.com/i3dc.html) Η έρευνα της είναι εστιασμένη στις συγγενείς λοιμώξεις και στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο COVID-19, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής ηπατίτιδας του ΕΟΔΥ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής επιτροπής Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ και ESPID). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΥΠ (2012-2014). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 ξενόγλωσσες ερευνητικές εργασίες με h-index 33 και περισσότερες από 3400 ετεροαναφορές.

Η Αλεξάνδρα Σολδάτου αποφοίτησε με Άριστα από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο University of Iowa, ΗΠΑ, και έλαβε το δίπλωμα American Boards of Pediatrics. Μετεκπαιδεύθηκε στο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο και ακολούθως ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Επισκέφθηκε το Child Abuse Program του Yale University με υποτροφία του State Department. Έχει λάβει υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος πρόληψης της κακοποίησης των παιδιών στο Yale University. Είναι εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και μέλος του Ray E. Helfer Society.

Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Έρευνας στην Αθήνα και τη Μεγάλη Βρετανία, ο Νίκος Σύμπουρας εργάζεται εδώ και 33 χρόνια στο χώρο της Έρευνας, των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας. Με σημαντική εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό προγραμμάτων επικοινωνίας σε μεγάλο εύρος διαφημιζόμενων κατηγοριών (καταναλωτικά προϊόντα, λιανεμπόριο, χρηματικοικονομικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες κλπ), διαθέτει βαθιά γνώση των καταναλωτών και των αγορών και πιστεύει στον ανθρώπινο παράγοντα και την καινοτομία, ως βασικών μοχλών ανάπτυξης και επιτυχίας. Κατέχει τη θέση του C.E.O. της Tempo OMD από το 2015 έχοντας οδηγήσει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρίας στην ελληνική αγορά (μεταξύ άλλων, Rank 1 in RECMA qualitative evaluation από το 2018, Media Agency of the Year για 4 συνεχείς χρονιές, Digital Media Agency of the Year, αλλά και most awarded IAB MIX Agency τα τελευταία χρόνια), ενώ έχει θητεύσει σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στις Dentsu Aegis Network, Carat, Isobar & iProspect, Nielsen AGB. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το διάβασμα και την ιστιοπλοΐα.

Επιστημονική ομάδα

Κάθε βήμα του ΕΛΙΖΑ σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία με εξειδικευμένους και έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες, ταγμένους στην ουσιαστική προστασία ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Το ΕΛΙΖΑ τους ευχαριστεί θερμά για τη γνώση που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν, αλλά και για το όραμά τους που αποτελεί φάρο για κάθε μας ενέργεια.

Η Επιστημονική Ομάδα του ΕΛΙΖΑ

 

Πρεσβευτές

Οι πρεσβευτές του ΕΛΙΖΑ