Οι δράσεις μας

Μονάδες Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών / Ασφαλές Άγγιγμα / Εκπαίδευση επαγγελματιών / Πρόγραμμα Βήμα/ Ξενώνας/ Ενημερωτικοί Οδηγοί/ Πρωτόκολλα/ Έντυπα

Νοσοκομειακές Μονάδες

1η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η 1η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία του ΕΛΙΖΑ και εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου 2018 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι ανάγκες των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση / παραμέληση απαιτούν τον συντονισμό και τη συνεργασία ομάδων προστασίας, εντός του νοσοκομείου. Στόχος της Μονάδας είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των βρεφών και των παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης / παραμέλησης σε ολοένα μικρότερες ηλικίες, καθώς και η προστασία ευάλωτων οικογενειών.

Η Μονάδα αποτελεί τον πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για:

2η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών στο Νοσοκομείο “Αττικόν”

Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ», της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Η Μονάδα αποτελεί τον δεύτερο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για:

Ασφαλές Άγγιγμα

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5 – 9 ετών. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και υλοποιείται με την επιστημονική συνεργασία του «The New York Society for the Prevention of Cruelty to Children»  (NYSPCC)  https://nyspcc.org, ενώ συμμετέχει και ομάδα φοιτητών ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος (ACG), στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, υπό την επίβλεψη καθηγητών Ψυχολογίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο «Ασφαλές» και το «ΟΧΙ Ασφαλές» άγγιγμα και να γνωρίζουν πότε να λένε OΧΙ, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση. Το πρόγραμμα παρέχει ανάλογη εκπαίδευση στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με την εκπαίδευση της ελληνικής επιστημονικής ομάδας από την αντίστοιχη του NYSPCC, την προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στα ελληνικά δεδομένα και την εφαρμογή της πιλοτικής φάσης σε επιλεγμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στους νομούς Αττικής και Κρήτης.

Στις δια ζώσης εκπαιδεύσεις του προγράμματος, που υλοποιήθηκαν από το 2016 έως το 2019, εκπαιδεύτηκαν 2.600 παιδιά 5 – 9 ετών, 1.000 δάσκαλοι και 2.000 γονείς.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα της αξιολόγησης του πιλοτικού προγράμματος στα ελληνικά σχολεία, παρατηρήθηκε α’υξηση των γνώσεων των παιδιών Νηπιαγωγείου, της Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού αναφορικά με την προστασία του σώματός τους και την αναγνώριση των «όχι» ασφαλών αγγιγμάτων, ενώ στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αυξήθηκε σημαντικά τόσο η γνώση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση όσο και η θετική ανταπόκριση/προδιάθεση σε προγράμματα πρόληψης για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η ανάγκη και οι στόχοι του Προγράμματος

Συνεργασίες

Ψηφιακή πλατφόρμα Ασφαλές Άγγιγμα

Εκπαίδευση επαγγελματιών

Η ασφάλεια και η ζωή των παιδιών που κινδυνεύουν εξαρτάται πολλές φορές και από επαγγελματίες και επιστήμονες που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή προστασίας τους. Από το 2016 και μέσα από εθνικά προγράμματα επιμόρφωσης για την έγκαιρη αναγνώριση και την κατάλληλη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης, το ΕΛΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο εκπαιδευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι θα αποτελέσουν έναν κύκλο προστασίας γύρω από τα ευάλωτα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Στοιχεία για το πρόγραμμα

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών

Η Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ διοργανώνουν το 1ο Πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση Επαγγελματιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Παιδιών με υποψία κακοποίησης, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καμπάνιες

Στο ΕΛΙΖΑ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη προστασίας των παιδιών μας.

Οι καμπάνιες του ΕΛΙΖΑ

 

Ιστορικό

Πρόγραμμα Βήμα

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ένα παιδί, ένας κόσμος» και το ΕΛΙΖΑ ανέπτυξαν από κοινού το πρόγραμμα ΒΗΜΑ, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στην κοινότητα, η οποία απευθύνεται σε οικογένειες που χρειάζονται υποστήριξη στη διαχείριση συχνών προβλημάτων της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, όπως η οριοθέτηση, ο ύπνος και το φαγητό, αλλά και σε νέες οικογένειες που βιώνουν σύνθετα προβλήματα που μπορεί να ενέχουν κινδύνους για τα μικρά παιδιά.

Στοιχεία για το πρόγραμμα

Προσφερόμενες υπηρεσίες

Ο Ξενώνας

Η πρώτη δράση του ΕΛΙΖΑ με την έναρξη του Σωματείου το 2008 υπήρξε ή ίδρυση του 1ου Πρότυπου Ξενώνα στην Ελλάδα για την προστασία, θεραπεία και αποκατάσταση βρεφών και παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση ή παραμέληση, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.

Περισσότερα για τον Ξενώνα