Τα σημάδια της κακοποίησης

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της βίας στα παιδιά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πάντα φανερά

Τα σημάδια της βίας στα παιδιά

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της βίας στα παιδιά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πάντα φανερά και το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να μας μιλήσει για αυτά. Ορισμένες μάλιστα φορές τα παιδιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, να μη συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει ή εάν αυτό που τους συμβαίνει είναι κακοποίηση.

Τα σημάδια της κακοποίησης είναι ανάλογα με τους τύπους της κακοποίησης στους οποίους υποβάλλεται ένα παιδί. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικά τα σημάδια που φέρει ένα παιδί που παραμελείται και διαφορετικά αυτά που εμφανίζει ένα παιδί που κακοποιείται σεξουαλικά.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα «κοινά σημάδια» για όλα τα παιδιά που υποβάλλονται σε κακοποίηση.

Κοινά σημάδια

Ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην προσωπικότητα

Απόσυρση του παιδιού από το σύνολο

Εμφανίζεται εξαιρετικά αγχώδες

Γίνεται αχαρακτήριστα επιθετικό, χωρίς λόγο, χωρίς εμφανή αιτία

Δεν είναι κοινωνικά ενεργό. Δε συμμετέχει σε κοινωνικά δρώμενα, παιχνίδια, συγκεντρώσεις, κοινές παρέες και έχει λίγους, ελάχιστους φίλους, εάν φυσικά έχει έστω και έναν

Δε συνδέεται συναισθηματικά με τους γονείς του και φαίνεται να έχει χαλαρούς δεσμούς μαζί τους

Γνωρίζει πράγματα που δε συνάδουν με την ηλικία του (σεξουαλικά υπονοούμενα, παιχνίδια, γνώσεις σχετικές με το σεξ, κ.ά.)

Τρέχει μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά, από τον κόσμο ή εξαφανίζεται

Σχεδόν πάντα επιλέγει να φορά ρούχα που καλύπτουν το σώμα του

Τα σημάδια αυτά δεν οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι το παιδί κακοποιείται. Θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχεία ότι κάτι άλλο συμβαίνει στο παιδί που έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά του -ωστόσο, θα βοηθούσε να τα εντοπίζαμε για να γνωρίζαμε εάν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε.

Ανάμεσα στα σημάδια συγκαταλέγεται και η «ύποπτη» ή τουλάχιστον «προβληματική» συμπεριφορά ενός ενήλικα που ξέρετε ότι φροντίζει παιδιά ή που μπορεί να είναι συγγενής ή και γονιός του παιδιού, που νιώθετε την ανάγκη να προστατεύσετε. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τις ανησυχίες σας με έναν άνθρωπο που μπορεί να σας βοηθήσει να εξακριβώσετε εάν οι υποψίες σας είναι βάσιμες.

Καλέστε στο ΕΛΙΖΑ και θα φροντίσουμε να σας φέρουμε σε επαφή με έναν ειδικό ψυχολόγο για να σας βοηθήσει σε αυτό.

Πηγή: NYSPCC (New York Society for the Prevention of Cruelty to Children)