Αναγνώρισε & Βοήθησε Για Γονείς

Μόνος στο σπίτι

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και φυσικά το δικό του βηματισμό ωρίμανσης. Ακριβώς για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει μία ιδανική ηλικία, κοινή για όλα τα παιδιά, κατά την οποία είναι ασφαλές να μένει σπίτι του μόνο. Ωστόσο, οι γονείς και οι φροντιστές κάθε παιδιού είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του. Εάν αφήνουμε το παιδί μόνο του στο σπίτι σε «ακατάλληλη» ηλικία, τότε το θέτουμε σε κίνδυνο και η πράξη μας μπορεί να θεωρηθεί παραμέληση.

Ένα παιδί σε μη κατάλληλη ηλικία – όχι αρκετά μεγάλο -που δε νιώθει άνετα να μείνει μόνο του, δε θα πρέπει ποτέ να μένει μόνο στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του NSPCC, της μεγαλύτερης μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης:

 • Βρέφη και νήπια
  Δε θα πρέπει ΠΟΤΕ να μένουν μόνα τους στο σπίτι.
 • Παιδιά κάτω των 12 ετών
  Δε θα πρέπει να μένουν μόνα στο σπίτι για μακρύ χρονικό διάστημα.
 • Παιδιά κάτω των 16 ετών
  Δε θα πρέπει να διανυκτερεύουν μόνα τους στο σπίτι.
 • Παιδιά άνω των 16 ετών
  Δε θα πρέπει να αφήνονται μόνα συχνά και για μεγάλες χρονικές περιόδους ή για πολλά βράδια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μείνει μόνο του;

Μοιραζόμαστε το ίδιο δωμάτιο

Καθώς το αδέλφια μεγαλώνουν μπορεί να διεκδικούν τον ιδιωτικό τους χώρο και να τον έχουν πραγματικά ανάγκη, κυρίως μάλιστα εάν μοιράζονται το δωμάτιο ο αδελφός με την αδελφή του. Φυσικά δε τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας στο να μένουν δύο αδέλφια διαφορετικού φύλου μαζί, ωστόσο, σύμφωνα με το NSPCC, τη μεγαλύτερης μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, είναι προτιμότερο τα αδέλφια μετά την ηλικία των 10 ετών είναι προτιμότερο να έχουν το καθένα το δικό του δωμάτιο, παρόλο που αναγνωρίζουμε πως κάτι τέτοιοι δεν είναι πάντα εφικτό.

Μοίρασμα δωματίου μεταξύ αδελφών

Μοίρασμα δωματίου με τους γονείς

Προσωρινό Μοίρασμα Δωματίου

Μιλήστε του για τα «δύσκολα» θέματα την κατάλληλη στιγμή

Εάν επιθυμείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για «δύσκολα» θέματα, όπως αυτά που αφορούν στη σωματική του ακεραιότητα και στην προστασία της, θα πρέπει να το κάνετε με ηρεμία, σε μία ανύποπτη σχετικά στιγμή, όπου το παιδί είναι ξεκούραστο και δεν έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο όταν το πηγαίνετε σε κάποια δραστηριότητα, κάνοντας ποδήλατο, σε έναν κυριακάτικο περίπατο. Μην επιλέγετε στιγμές που είναι μπροστά και τα αδέλφια του, εάν έχει, αλλά ούτε και τις βραδινές ώρες ή τις στιγμές που βιάζεται.

Πείτε του ποιο άγγιγμα είναι ασφαλές

Τα ιδιωτικά είναι ιδιωτικά!

Τα εσώρουχα μας καλύπτουν τα ιδιωτικά μέρη του σώματος μας και κανείς δεν θα πρέπει να ζητά από εμάς να τα δει ή να τα αγγίξει. Ορισμένες φορές ο παιδίατρος, η νοσοκόμα, η μητέρα μας ή κάποιο μέλος της οικογένειας που εμπιστεύονται οι γονείς μας, μπορεί ορισμένες φορές να μας ζητήσουν να τα δουν ή να τα αγγίξου, αλλά θα πρέπει πάντα να μας εξηγήσουν τον λόγο και να μας ρωτήσουν εάν είμαστε σύμφωνοι.

Θυμόμαστε πάντα ότι το σώμα μας ανήκει σε εμάς

Το σώμα μας μάς ανήκει. Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να μας ζητά να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή ή άβολα. Εάν κάποιος επιχειρήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά μας μέρη, πρέπει να πούμε δυνατά και έντονα «ΟΧΙ» – και μετά να το αναφέρουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε (στη μητέρα μας).

ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ

Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ και έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε – ακόμη και σε μέλη της ίδιας μας της οικογένειας ή σε κάποιον που αγαπάμε. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε έλεγχο του σώματος μας και το πιο σημαντικό είναι ΠΩΣ νιώθουμε εμείς. Είναι δική μας επιλογή να πούμε ΟΧΙ για να νιώθουμε καλά.

Μιλάμε για τα «μυστικά» που μας αναστατώνουν

Υπάρχουν καλά και κακά μυστικά. Τα καλά μυστικά μας δίνουν χαρά: ένα πάρτι έκπληξη, ένα δώρο. Τα κακά μυστικά όμως μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα, φόβο ή ανησυχία. Όταν λοιπόν νιώθουμε ότι ένα μυστικό είναι δυσάρεστο, τότε πρέπει να το πούμε αμέσως σε κάποιον που εμπιστευόμαστε απολύτως.

Μιλάμε σε αυτόν που εμπιστευόμαστε και μπορεί να μας βοηθήσει

Πείτε στο παιδί σας ότι είστε εκεί για να σας μιλήσει όποτε κάτι τα αναστατώνει ή τα ανησυχεί. Εάν νιώθει λύπη, άγχος, θυμό, φόβο, θα πρέπει να σας μιλήσει, να σας εμπιστευτεί. Να σας μιλήσει ακόμη και αν πρόκειται για κάποιον «κοινό» αγαπημένο σας, ακόμη και για κάποιο μέλος της οικογένειας σας.