Μορφές Κακοποίησης

Κακομεταχείριση / Bullying / Βία μεταξύ των παιδιών / Βία μεταξύ συντρόφων / Σεξουαλική βία / Συναισθηματική ή ψυχολογική βία

Κακομεταχείριση

Κακομεταχείριση (συμπεριλαμβανομένης της βίαιης τιμωρίας), που περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική/συναισθηματική βία και παραμέληση βρεφών, παιδιών και εφήβων από τους γονείς τους, τους φροντιστές τους και από άλλες μορφές εξουσίας και η οποία τις περισσότερες φορές εκφράζεται στο σπίτι αλλά και σε άλλους χώρους που ζουν παιδιά, όπως σχολεία και ορφανοτροφεία.

Bullying

Bullying (συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτυακού bullying), που σημαίνει ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά από ένα παιδί ή από μία ομάδα παιδιών χωρίς στενή συγγενική σχέση (πχ. αδέλφια) ή άλλη συναισθηματική σχέση (πχ. ερωτικοί σύντροφοι) προς ένα άλλο παιδί (θύμα). Το Bullying περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική έκθεση του θύματος σε βία, κυρίως μέσα στο περιβάλλον του σχολείου αλλά και σε μέρη που συγκεντρώνονται παιδιά και διαδικτυακά.

Βία μεταξύ των παιδιών

Βία μεταξύ των παιδιών και των νέων εφήβων ή νέων ενηλίκων, ηλικίας από 10 έως 29 ετών, που συμβαίνει συνήθως στα πλαίσια μίας κοινότητας μεταξύ γνωστών και αγνώστων, και περιλαμβάνει bullying και σωματική επίθεση με ή χωρίς τη χρήση όπλων (πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, κ.ά.), με ενδεχόμενη εμπλοκή συμμοριών.

Βία μεταξύ συντρόφων

Βία μεταξύ συντρόφων (ή ενδοοικογενειακή βία) που περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική βία από έναν από τους συντρόφους ή από έναν πρώην σύντροφο. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο σύντροφος που υποβάλλεται σε βία είναι η γυναίκα, παρόλο που υπάρχουν και περιστατικά βίας από τις γυναίκες συντρόφους προς τους άντρες. Πολύ συχνά, η βία ενάντια στα κορίτσια απαντάται σε γάμους κοριτσιών και σε πρώιμους ή αναγκαστικούς γάμους. Η βία μεταξύ συντρόφων στην εφηβεία, πολλές φορές αποκαλείται «βία κατά τη διάρκεια των ραντεβού».

Σεξουαλική βία

Σεξουαλική βία που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ή απόπειρα σεξουαλικής επαφής χωρίς συναίνεση και πράξεις σεξουαλικής φύσης που δεν περιλαμβάνουν επαφή (όπως ηδονοβλεψία ή σεξουαλική παρενόχληση). Εμπόριο ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς ενάντια σε κάποιον που δεν μπορεί να συναινέσει ή να αρνηθεί. Διαδικτυακή εκμετάλλευση για τους ίδιους σκοπούς.

Συναισθηματική ή ψυχολογική βία

Συναισθηματική ή ψυχολογική βία που περιλαμβάνει απαγόρευση κινήσεων, εξευτελισμό, δυσφήμηση, εκφοβισμό, διαχωρισμό, απόρριψη και άλλες μη σωματικές μορφές εχθρικής συμπεριφοράς.

Οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές βίας, εάν απευθύνεται ενάντια σε κορίτσια ή αγόρια εξαιτίας του φύλου ή του γένου τους, μπορεί να συνιστά και έμφυλη βία.