Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών
Η Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ πραγματοποίησαν το 1ο Πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση Επαγγελματιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Παιδιών με υποψία κακοποίησης, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.
Το αποτύπωμα του έργου
1.ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 1.600 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του έργου, σχεδιάστηκε, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα από αυτό, 1.600 επαγγελματίες που φροντίζουν παιδιά, καθώς και φοιτητές, επιμορφώθηκαν στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύθηκαν και στο ειδικά σχεδιασμένο Πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός, όταν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό με υποψία κακοποίησης.
2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ 10.000 ΓΟΝΕΙΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ
Μέσα από παιδιατρικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, διανεμήθηκαν εξειδικευμένοι οδηγοί του ΕΛΙΖΑ που στόχο έχουν να βοηθήσουν νέους γονείς και φροντιστές σε καθημερινές προκλήσεις και προβλήματα για την πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης. Περισσότεροι από 10.000 γονείς και φροντιστές, μέσα από τη δράση, παρέλαβαν 20.000 οδηγούς «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα» και «Σύνδρομο Ταρακουνήματος του μωρού» σε όλη την Ελλάδα.
3. ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΟΤ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & SOCIAL MEDIA
Μία μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Δημιουργήθηκε ένα εξειδικευμένο σποτ, για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που έρχονται αντιμέτωποι με ένα πιθανό περιστατικό κακοποιημένου παιδιού, το οποίο προβλήθηκε εκτενώς σε τηλεόραση και social media.
Ταυτόχρονα, ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο διοχετεύθηκε στα social media, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και την ενεργοποίησή τους, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία.
Οι παραπάνω δράσεις οδήγησαν στην ευαισθητοποίηση 3.000.000 πολιτών σε όλη τη χώρα που έγιναν άμεσα ή έμμεσα συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία μας και στον απώτερο στόχο για την προστασία των ευάλωτων παιδιών που κινδυνεύουν.
Το πρόγραμμα Active citizens fund
Το έργο “Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το ΕΛΙΖΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
Πρόγραμμα Αναγνώρισης & Διαχείρισης Περιστατικών Παιδιών με υποψία Σεξουαλικής Κακοποίησης για Επαγγελματίες Υγείας
Αναγνωρίζοντας πως η σεξουαλική κακοποίηση έχει τις σοβαρότερες επιπτώσεις για την υγεία του ίδιου του παιδιού, αλλά και συνολικά του πληθυσμού, στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της σεξουαλικής βίας μέσα από ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ορθή διαχείριση περιστατικών ευάλωτων παιδιών και οικογενειών.
Το αποτύπωμα του έργου
Στο πλαίσιο του Προγράμματος υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
1. ΤRAIN THE TRAINER: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 5 WEBINARS
Με εκπαιδευτές καθηγητές από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Yale και Dartmouth College, έλαβαν χώρα αρχικά 5 διαδικτυακές εκπαιδεύσεις. Οι συμμετέχοντες των 5 αρχικών αυτών webinars έλαβαν την απαραίτητη γνώση, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν στην πράξη πρακτικές που θα διευκολύνουν και θα κάνουν περισσότερο αποτελεσματικό το μηχανισμό προστασίας παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 4.000 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι επιμορφώσεις εκπονήθηκαν με επιστημονικούς υπεύθυνους: Τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ και το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Στη διαμόρφωση του προγράμματος συνέβαλαν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Dartmouth College και Yale University.
3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ
Οι παραπάνω δράσεις συμπεριλάμβαναν έναν κλινικό αλγόριθμο για την, όσο το δυνατόν, πιο προτυποποιημένη διαδικασία διαχείρισης υπόπτων περιστατικών. Έχοντας την εμπειρία από τις πρώτες δράσεις, η 3η εκπαιδευτική δράση εστίασε στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, παρουσιάζοντας την αξία της πρόληψης και ορθής διαχείρισης περιστατικών με θανατηφόρα έκβαση.
Οι υποστηρικτές
Οι παραπάνω ενέργειες υλοποιήθηκαν με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση & του Ιδρύματος Μποδοσάκη με την υποστήριξη της Goldman Sachs Gives.
Επιμόρφωση Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Κακοποιημένων Παιδιών
Υπό την επιστημονική καθοδήγηση των ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων Yale και Iowa, το ΕΛΙΖΑ και η Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, με την πολύτιμη συμβολή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, υλοποίησαν την 1η Ημερίδα, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο Αμφιθέατρο «Κ. Παπαδάτος» του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, καθώς το παρών έδωσαν 215 επαγγελματίες υγείας από 28 διαφορετικές ειδικότητες/ τομείς εξειδίκευσης, όπως: Νοσηλευτές, Βοηθοί Νοσηλευτών & Γενικής Νοσηλείας/ Φοιτήτριες Νοσηλευτικής κα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 4 μονάδες συνεχιζόμενης νοσηλευτικής εκπαίδευσης, καθώς το ΕΛΙΖΑ είχε μεριμνήσει και πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες μοριοδότησης από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.
Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της σωματικής κακοποίησης παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο
Περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύθηκαν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, μια πρωτοβουλία και σύμπραξη της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε το Μάιο του 2016, πραγματοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων YALE & IOWA και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας.
Το αποτύπωμα του έργου
Α. Δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων ιατρών σε όλη την Ελλάδα
Αξιοποιώντας τη μέθοδο «Εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή», δημιουργήθηκε ένα δίκτυο 20 παιδιάτρων – επιμορφωτών σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν σε ένα εντατικό σεμινάριο στην Αθήνα. Η εκπαίδευση έγινε από τους εξειδικευμένους στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης, Αμερικανούς καθηγητές παιδιατρικής, Dr. John Leventhal και Dr. Resmiye Oral, σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Αλεξάνδρα Σολδάτου και τη Διοικητική Διευθύντρια του ΕΛΙΖΑ, Αφροδίτη Στάθη.
Β. Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής
Στη συνέχεια, σε διάστημα 7 μηνών με την πλήρη υποστήριξη των χορηγών, υλοποιήθηκαν 8 ημερίδες επιμόρφωσης σε Αθήνα (2), Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας, κυρίως ιατροί – φοιτητές, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι – όλων των ειδικοτήτων που φροντίζουν παιδιά.
Προκειμένου να αξιολογηθεί αντικειμενικά η αποτελεσματικότητα των ημερίδων στη βελτίωση των γνώσεων όσων παρακολούθησαν, δημιουργήθηκε ένα σύντομο σταθμισμένο ερωτηματολόγιο. Η εφαρμογή του πριν και μετά την παρακολούθηση έδειξε ότι η ημερίδα επιμόρφωσης ενίσχυσε σημαντικά τις γνώσεις σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας και εξίσου σε όλες τις πόλεις.
Γ. Αναδρομική έρευνα για το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών
Κομβικό σημείο της πρωτοβουλίας αποτελεί η διενέργεια αναδρομικής έρευνας για τα έτη 2014 – 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Από το σύνολο των 35.273 παιδιών που νοσηλεύθηκαν κατά τη διετία αυτή, μελετήθηκαν 161 φάκελοι παιδιών με επιβαρυμένο κοινωνικό ιστορικό ή/και σοβαρό τραυματισμό.
Δ. Πρωτόκολλο αναγνώρισης & διαχείρισης παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκε ένα Πρωτόκολλο, δηλαδή μία εύχρηστη τυποποιημένη διαδικασία που προτείνεται να εφαρμοστεί στα Νοσοκομεία για την αξιολόγηση της πιθανότητας σωματικής κακοποίησης.
Χορηγοί & Υποστηρικτές
H ομάδα του Προγράμματος εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές του Προγράμματος, καθώς η συμβολή τους υπήρξε καταλυτική.
- Μέγας Χορηγός: Όμιλος ΟΤΕ
- Χορηγός: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα
- Υποστηρικτές: Aegean, The Fulbright Foundation in Greece, Microsoft Ελλάς