22 Νοεμβρίου 2021

Εγκαίνια του 2ου Παιδιατρικού Νοσοκομειακού Κέντρου Διαχείρισης περιστατικών Κακοποίησης στην Ελλάδα

Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ», της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και αποτελεί τον δεύτερο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.

Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:
• Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης
• Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..
• Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης
• Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
• 1.000.000 παιδιά, ηλικίας 2 ετών έως 17 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας, σωματικής / σεξουαλικής / ψυχολογικής /ή παραμέλησης, μόλις τον τελευταίο χρόνο
• 300 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 4 ετών δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση ή/και σωματική τιμωρία ή ψυχική κακοποίηση από το πολύ «στενό» τους περιβάλλον (γονείς και φροντιστές)
• 1 στους 4 ενήλικες έχει υποβληθεί σε σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί
• Η πρόληψη μπορεί να δράσει καταλυτικά και να αποτρέψει συμπεριφορές βίας και κακομεταχείρισης βρεφών και παιδιών

Το Eliza ευχαριστεί θερμά την PRODEA Investments για τη γενναιοδωρία και καταλυτική συμβολή της στη δημιουργία της Μονάδας, καθώς και το Ίδρυμα MATILDA, αλλά και την Henkel Beauty Care Greece που συνδράμουν σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία και στελέχωση της Μονάδας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Σαν σήμερα, πριν από είκοσι έξι χρόνια ακριβώς, έφυγε από τη ζωή, βάναυσα κακοποιημένη από την ίδια της τη μητέρα, η εξάχρονη Ελίζα, παιδί μεταναστών που ζούσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Εύλογα χαρακτηρίσθηκε από τις Αρχές ως η χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που “είχαν δει ποτέ”. Μια ιστορία που ακόμα σοκάρει με την αγριότητά της αλλά και για τον εξωφρενικό, γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας και τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, υπάρχουν γύρω μας και άλλες Ελίζες. Ανυπεράσπιστα βρέφη και παιδιά που βιώνουν μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα, μην έχοντας καμία βοήθεια. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να φτάνει σε αυτό το σημείο, να υφίσταται αυτή τη σκοτεινή πλευρά της ζωής μόνο του. Το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλες αυτές τις ευάλωτες ψυχές είναι επιβεβλημένο, αυτονόητο. Δεν επιτρέπεται να εξαντλείται σε ευχολόγια.

Σε αυτόν τον αγώνα, ευτυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας με κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση προσφοράς, εξέχοντα μέλη της παιδιατρικής κοινότητας και ειδικοί, που επιλέγουν να μην μένουν απαθείς. Όπως η κυρία Μαρίνα Καρέλλα, που τιμώντας τη μνήμη της αδικοχαμένης μικρής Νεοϋορκέζας ίδρυσε, το 2008, το Σωματείο που φέρει το όνομά της και κάλυψε ένα μεγάλο κενό στην πατρίδα μας σχετικά με την ανίχνευση και τη διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών. Την ίδια χρονιά η Οργάνωση ξεκίνησε, σε συνεργασία με τα “Παιδικά Xωριά SOS”, τη λειτουργία του πρώτου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, ενώ ακολούθησε η δημιουργία της 1ης Μονάδας Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού.

Σήμερα, τη συμβολική αυτή ημέρα, εγκαινιάζουμε τη 2η Μονάδα στο Νοσοκομείο Αττικόν. Λειτουργεί υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής και αποσκοπεί στη διεπιστημονική φροντίδα βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης, καθώς και στην εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη πρόληψη του ζοφερού φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.

Προκειμένου όμως να γίνει πράξη το τόσο σωστό μήνυμα της καμπάνιας του Σωματείου “Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση”, απολύτως απαραίτητη είναι και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όσο συνηθίζουμε στην ένοχη σιωπή και τους σκόρπιους ψιθύρους που δύσκολα διαπερνούν τους τέσσερις τοίχους, όσο προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ο φόβος και η ανασφάλεια των ευάλωτων οικογενειών, όσο δεν καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές περιστατικά κακοποίησης, κανένας φορέας και καμία δράση δεν θα μπορεί από μόνος του να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάζονται στο “ΕΛΙΖΑ” για αυτόν τον ιερό σκοπό, στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Πρόεδρό του, σε εκείνους που μας παρακινούν προς αυτή την κατεύθυνση με το απόθεμα της γενναιοδωρίας τους. Στη Διευθύντρια της Κλινικής Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, που ανέλαβε την επίβλεψη του νέου και δύσκολου διεπιστημονικού εγχειρήματος, στα υπόλοιπα στελέχη της Μονάδας, σε όσους προσφέρουν έμπρακτα όλες τους τις δυνάμεις στα παιδιά. Το παράδειγμά τους μας γεμίζει αισιοδοξία, μας δίνει δύναμη και μας υπενθυμίζει πόσο δίκαιο είχε η Άννα Φρανκ όταν έλεγε ότι ποτέ “κανείς δεν έχει γίνει φτωχός δίνοντας”».

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eliza, Μαρίνα Καρέλλα στην ευχαριστήρια ομιλία της, ανέφερε πως «Η Νοσοκομειακή Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί για εμάς ένα ακόμη σημαντικό βήμα πρόληψης και πρώιμης αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης, που υπάρχει και στη χώρα μας, όπως παντού και εμφανίζει δυστυχώς αυξητική τάση, παγκοσμίως. Ωστόσο σήμερα, είμαστε σε θέση να σταθούμε απέναντι της και να την προλάβουμε πριν τραυματίσει τη ζωή των παιδιών μας.»

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Υπεύθυνη της Μονάδας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως « Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών στο ΑΤΤΙΚΟΝ, σε συνεργασία με το Σωματείο Eliza. Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εκτίμησης παιδιών με πιθανή κακοποίηση και παραμέληση, είναι φιλικός προς τους γονείς και τα παιδιά και προσφέρει ιδιωτικότητα. Η ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής μας, οδήγησε μέσα σε μόλις λίγους μήνες, σε σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που αξιολογούνται. Επόμενος στόχος της μονάδας μας είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης της κακοποίησης, αναγνωρίζοντας εγκαίρως παιδιά σε κίνδυνο».

Η Τερέζα Μεσσάρη Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Εργασιών της PRODEA Investments, δήλωσε πως «Η PRODEA investments, ένωσε τη φωνή της και τις δυνάμεις της με το Σωματείο Eliza και βοήθησε στο να γίνει πράξη η νέα – ειδική μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο. Πρόκειται για μια σημαντική δομή που θα παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες σε παιδιά που, δυστυχώς, έχουν μια τέτοια ανάγκη. Γι’ αυτό και η PRODEA ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Όμως η ανάγκη και ο στόχος μας είναι μεγαλύτερος. Στηρίζοντας προσπάθειες μεγαλύτερης κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την προστασία των παιδιών, να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα χρειάζονται τέτοιες δομές. Είναι η δική μας στάση ευθύνης απέναντι σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.»

Το Ίδρυμα Matilda με αφορμή τα εγκαίνια σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά, το Matilda – Ίδρυμα Φροντίδας Για Μικρούς Ήρωες, υποστήριξε τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ»! Η συγκεκριμένη συνεργασία αφορά την κάλυψη του κόστους απασχόλησης ενός Πανεπιστημιακού Υποτρόφου για ένα έτος, προκειμένου να συμβάλλει σε εκτιμήσεις περιστατικών πιθανής κακοποίησης παιδιών, πρωτοβουλία η οποία συνάδει με τον κύριο καταστατικό σκοπό του Matilda, την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση, εγκατάλειψη, παραμέληση και εκμετάλλευση καθώς και την προαγωγή και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.»

Ο Ηλίας Σκαρτάδος, Trade Marketing Manager της Henkel Beauty Care Greece ανέφερε «Ο πυλώνας της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας είναι στο επίκεντρο των αξιών μας στην Henkel Hellas. Στόχος μας είναι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε σε αυτές, μένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για συμβολή στην κοινωνική πρόοδο. Είναι τιμής μας που στηρίζουμε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Eliza για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην επίτευξη του τόσο σημαντικού του έργου και είναι ευθύνη μας όχι μόνο να προσφέρουμε, αλλά να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε και τους καταναλωτές μας γι’ αυτή την ενέργεια κοινωνικής προσφοράς, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο των παιδιών καλύτερο.»