13 Ιουλίου 2023

Καλοκαιρινές διακοπές: Η «πλήξη» συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού

Η σχολική χρονιά τελείωσε και οι οικογένειες έχουν ήδη σχεδιάσει τι θα κάνουν τα παιδιά τους στις καλοκαιρινές διακοπές. Για πολλές οικογένειες, αυτά τα σχέδια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι γονείς χρειάζονται τα παιδιά τους να είναι κάπου ασφαλή και υπό επίβλεψη, όσο βρίσκονται οι ίδιοι στη δουλειά. Φυσικά, οι γονείς εύλογα θέλουν τα παιδιά να αξιοποιούν τις διακοπές τους με τρόπους παραγωγικούς και χρήσιμους.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ: Εάν θέλετε οι διακοπές του παιδιού σας να είναι παραγωγικές και χρήσιμες, αφήστε κάποιες από τις διακοπές εκτός προγραμματισμού — ή τουλάχιστον επιλέξτε δραστηριότητες που προσφέρουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

Η απασχόληση των παιδιών έχει θετικά στοιχεία. Ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα στο να είναι προγραμματισμένη όλη η ημέρα τους, ώστε να είναι διαρκώς απασχολημένα. Ο ελεύθερος χρόνος – χωρίς προγραμματισμένες δραστηριότητες- είναι σημαντικός, κρίσιμος στην πραγματικότητα, για την ανάπτυξη του παιδιού.

Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και νέους τρόπους διασκέδασης

Όταν τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο, μαθαίνουν να διασκεδάζουν. Η ικανότητα να επινοήσετε ένα παιχνίδι για να παίξετε, να δημιουργήσετε ή να εξερευνήσετε κάτι, είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται στα παιδιά — και συχνά αναπτύσσεται από την πλήξη.

Μαθαίνει στα παιδιά να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται

Ο μη προγραμματισμένος χρόνος που αφιερώνεται στη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται. Όταν τα παιδιά είναι μαζί σε δομημένες δραστηριότητες, συνήθως οι ρόλοι και οι κανόνες έχουν ήδη αποφασιστεί. Η ικανότητα να συνεργάζεται με άλλους για να δημιουργεί και να αποφασίζει ρόλους και κανόνες αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας.

Αναπτύσσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δημιουργεί αυτοπεποίθηση

Περιμένει το παιδί σας να ρυθμίζετε εσείς όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά που βρίσκεται σε αδιέξοδο; Σταματήστε να παρεμβαίνετε, ώστε να τα βοηθήσετε να πάρουν πρωτοβουλίες, να βασιστούν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν δεξιότητές στην επίλυση προβλημάτων. Όταν το παιδί σας έχει ευκαιρίες να ασχοληθεί με τον εαυτό του και το καταφέρνει με επιτυχία, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία και κάνει το παιδί πιο ευτυχισμένο

Τα σημερινά παιδιά (και οι ενήλικες επίσης) τείνουν να είναι τόσο απασχολημένα που δεν υπάρχει χρόνος για να μείνουν αδρανείς και να αφήσουν το μυαλό τους να «περιπλανηθεί». Το να έχουν χρόνο, τους δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις δικές τους σκέψεις και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Έρευνα έχει δείξει ότι είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί αντί να επικεντρώνεται συνεχώς σε δραστηριότητες. Όταν οι ενήλικες μιλούν για τις ευτυχισμένες παιδικές τους αναμνήσεις, πάντα θυμούνται τα απλά πράγματα: εμπειρίες, συνδέσεις με άλλα παιδιά, πλάκες, γέλιο και παιχνίδια φύση.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αξιοποιήσει την πλήξη του ελεύθερου χρόνου

Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει στη δομημένη και πλήρη διαχείριση του χρόνου του από τους γονείς, η στροφή σε έναν τρόπο ζωής όπου είναι το ίδιο υπεύθυνο για τους τρόπους που διασκεδάζει κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολη.

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διασκεδάσουν:

  • Δημιουργήστε μια εβδομαδιαία δραστηριότητα αποτοξίνωσης. Ορίστε μια ημέρα την εβδομάδα όπου η οικογένεια δεν έχει δομημένες δραστηριότητες και προσαρμόστε την αναλόγως κάθε φορά.
  • Αναθέστε τους μια δημιουργική εργασία, όπως η κατασκευή μιας διαδρομής με εμπόδια στον κήπο ή η οργάνωση ενός κυνηγιού θησαυρού. Αυτό θα ενισχύσει τη δημιουργικότητα, καθώς πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο θησαυρός, να τον κρύψουν από εσάς, να γράψουν τις ενδείξεις και ούτω καθεξής.
  • Μην ταράζεστε με την ακαταστασία. Τα πάντα μπορούν να καθαριστούν και μπορείτε να θέσετε ως προϋπόθεση ότι το παιδί σας πρέπει να βοηθήσει με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού στην τακτοποίηση του χώρου.
  • Βγείτε σε εξωτερικούς χώρους. Πηγαίνετε το παιδί σας σε ανοιχτούς χώρους και αντισταθείτε στην παρόρμηση να παρεμβαίνετε για να το προστατέψετε. Αφήστε τα να σκαρφαλώσουν, να ανακαλύψουν, να ρισκάρουν.
  • Γίνετε καλό πρότυπο. Διαμορφώστε οι ίδιοι υγιείς στάσεις απέναντι στην τεχνολογία: δεν μπορείτε να επιμείνετε στο παιδί σας να αφήσει το τηλέφωνό του αν είστε συνεχώς στο δικό σας.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

https://www.health.harvard.edu/blog/when-making-summer-plans-for-children-leave-some-time-unplanned-2019061016893

https://www.bellbirdkidz.com.au/blog/empowering-educators/5-reasons-why-summer-is-an-important-time-in-child/

https://www.careers360.com/premium/parents-must-encourage-kids-to-have-leisure-time