25 Μαΐου 2022

Βοηθάμε τα παιδιά να καταπολεμήσουν το άγχος των εξετάσεων

Τα τεστ και οι εξετάσεις αποτελούν ένα δύσκολο κι αγχωτικό μέρος της σχολικής ζωής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς ή τους φροντιστές τους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειρίζονται το άγχος τους.

Εντοπίστε τα σημάδια του άγχους

Τα παιδιά που έχουν άγχος μπορεί να:

  • ανησυχούν πολύ
  • νιώθουν ένταση
  • έχουν πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι
  • μην κοιμούνται καλά
  • είναι ευερέθιστα
  • χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό ή τρώνε περισσότερο από το κανονικό
  • μην απολαμβάνουν δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν
  • είναι αρνητικά και να έχουν κακή διάθεση
  • αισθάνονται απελπισμένα για το μέλλον

Η υποστήριξη από έναν γονέα, καθηγητή ή φίλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να διατηρήσουν τα πράγματα σε ισορροπία.

Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει σε εσάς ή σε κάποιον καθηγητή που νιώθει ότι το στηρίζει. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν τα καταφέρνει, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μιλήσετε εσείς στους καθηγητές του. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να εμπλέξετε το παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερο στις συζητήσεις.

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει καλά

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού και μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων.

Ορισμένοι γονείς θεωρούν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη, όπως τα ενεργειακά ποτά, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα μπιφτέκια και τα πατατάκια, κάνουν τα παιδιά τους υπερκινητικά, ευερέθιστα και κυκλοθυμικά. Επομένως, δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Όσο είναι δυνατόν, εμπλέξτε το παιδί σας στις αγορές τροφίμων και ενθαρρύνετέ το να επιλέξει ορισμένα υγιεινά σνακ.

  • Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετά

Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Αφήστε μισή ώρα περίπου στο παιδί σας να χαλαρώσει μεταξύ της μελέτης, της παρακολούθησης τηλεόρασης ή της χρήσης υπολογιστή ή του κινητού και του ύπνου, για να το βοηθήσετε να κοιμηθεί καλύτερα.

Επιπλέον, το να διαβάζει το παιδί όλη τη νύχτα πριν από τις εξετάσεις αποτελεί συνήθως κακή ιδέα. Ο ύπνος θα ωφελήσει το παιδί σας πολύ περισσότερο από μερικές ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.

  • Να είστε ευέλικτοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Όταν το παιδί σας διαβάζει όλη μέρα, μην ανησυχείτε για δουλειές του σπιτιού που μένουν ανεκτέλεστες ή για ακατάστατα υπνοδωμάτια.

Το να παραμείνετε και εσείς ήρεμοι μπορεί να βοηθήσει. Να θυμάστε ότι οι εξετάσεις δεν διαρκούν για πάντα.

  • Βοηθήστε το να μελετήσει

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ένα άνετο κι ήσυχο μέρος για να μελετήσει. Ρωτήστε το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε στην επανάληψή του.

Ενθαρρύνετε το να σκεφτεί πρακτικές ιδέες που θα το βοηθήσουν στην επανάληψη, όπως να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επανάληψης ή να δει παλαιότερα θέματα εξετάσεων.

Για να παρακινήσετε το παιδί σας, παροτρύνετέ το να σκεφτεί τους στόχους του στη ζωή και να καταλάβει πώς η επανάληψη και οι εξετάσεις σχετίζονται με αυτούς.

  • Μιλήστε για τα νεύρα των εξετάσεων

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άγχος, το οποίο συχνά συνδέεται με τα νεύρα. Τόσο το άγχος, όσο και τα νεύρα αποτελούν μια φυσική αντίδραση στις εξετάσεις. Το κλειδί είναι να αξιοποιήσουν αυτά τα νεύρα με θετικό τρόπο.

Προκειμένου να διαχειριστεί το άγχος του, ενθαρρύνετε το παιδί σας να «αναπαραστήσει» τα βήματα, που θα ακολουθήσει την ημέρα των εξετάσεων. Αυτό θα κάνει την όλη διαδικασία να φαίνεται λιγότερο τρομακτική. Για παράδειγμα, η «αναπαράσταση» μπορεί να περιλαμβάνει την εκπόνηση δοκιμαστικών γραπτών σε συνθήκες εξέτασης ή την εκ των προτέρων επίσκεψη στην αίθουσα των εξετάσεων. Το προσωπικό του σχολείου θα πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσει σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί σας να καταπολεμήσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει αυτές τις δραστηριότητες, αντί να τις αποφεύγει.

Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί τα όσα γνωρίζει και τον χρόνο που έχει ήδη αφιερώσει στη μελέτη, ώστε να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

  • Ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, να καθαρίσει το μυαλό και να ανακουφίσει από το άγχος. Δεν έχει σημασία τι περιλαμβάνει – το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, το ποδόσφαιρο και ο χορός είναι όλα αποτελεσματικά.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ομαδική δραστηριότητα μπορεί να επιφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

  • Μην αυξάνετε την πίεση

Πολλά παιδιά αναφέρουν πως η μεγαλύτερη πίεση την περίοδο των εξετάσεων προέρχεται από την οικογένειά τους.

  • Ακούστε το παιδί σας, στηρίξτε το και αποφύγετε την κριτική

Πριν την εξέταση ή το διαγώνισμα, να είστε καθησυχαστικοί και θετικοί. Ενημερώστε το ότι μια πιθανή  αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορούν να προσπαθήσουν ξανά.

Μετά από κάθε εξέταση, ενθαρρύνετε το παιδί σας να συζητήσει μαζί σας. Συζητήστε τα σημεία που πήγαν καλά και μην εστιάζετε στις ερωτήσεις που το δυσκόλεψαν. Στη συνέχεια, παροτρύνετέ το να επικεντρωθεί στην επόμενη εξέταση και να μην ασχολείται με πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.

  • Βρείτε χρόνο για απολαύσεις

Σκεφτείτε μαζί με το παιδί σας πως μπορεί να ανταμείβεται για την επιτυχία του σε κάθε εξέταση.

Οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες ή ακριβές. Μπορούν να περιλαμβάνουν απλά πράγματα, όπως το να φτιάξετε το αγαπημένο του γεύμα ή να του επιτρέψετε να δει περισσότερη ώρα τηλεόραση.

Όταν τελειώσουν οι εξετάσεις, οργανώστε μια γιορτή!

  • Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Ορισμένοι νέοι αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν τελειώνουν οι εξετάσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Ζητήστε βοήθεια εάν το άγχος ή η κακή διάθεση του παιδιού σας είναι έντονα, επιμένουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή του ζωή. Η επίσκεψη σε έναν γενικό ιατρό ή έναν ψυχολόγο αποτελεί μια καλή αρχή.

Πηγή: National Health Service