23 Μαΐου 2023

Βοηθώντας ένα κακοποιημένο ή παραμελημένο παιδί – Η συμβολή της νταντάς

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί; Πώς το προσεγγίζετε; Ή τι γίνεται αν ένα παιδί έρθει και σας αποκαλύψει περιστατικό κακοποίησης; Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο στρεσσαρισμένοι και μπερδεμένοι σε αυτήν την κατάσταση. Η κακοποίηση του παιδιού είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα που μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς και ακόμη πιο δύσκολο να μιλήσει για αυτό.

Θυμηθείτε, μπορείτε να κάνετε μια τεράστια διαφορά στη ζωή ενός κακοποιημένου παιδιού, ειδικά αν λάβετε μέτρα για να σταματήσει η κακοποίηση εγκαίρως.

Όταν μιλάτε με ένα κακοποιημένο παιδί, το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε είναι ηρεμία και υποστήριξη. Αφήστε τις πράξεις σας να μιλήσουν για εσάς εάν δυσκολεύεστε να βρείτε τις λέξεις. Θυμηθείτε ότι η συζήτηση για την κακοποίηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για το παιδί. Συνεπώς, μπορείτε αρχικά να καθησυχάσετε το παιδί και να παράσχετε τη βοήθεια που μπορείτε.

Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης: Κάτι που πολλοί από εμάς δύσκολα κατανοούμε. Παρόλο που η εκπαίδευσή σας σε θέματα προστασίας μπορεί να επικεντρώνεται στα παιδιά, θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οποιαδήποτε άλλα άτομα με τα οποία αλληλεπιδράτε καθημερινά μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι μερικοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, ειδικά μικρότερα παιδιά ή άτομα που έχουν συναισθηματική σχέση με τον θύτη τους. Πρέπει να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά την κρίση σας όταν πρόκειται να αναφέρετε ανησυχίες, και όχι μόνο όσα μπορεί να σας πει ένα άτομο για την ασφάλειά του.

Ομοίως, τα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που υφίσταται κακοποίηση μπορεί να προσπαθήσουν να καλύψουν ή να δικαιολογήσουν την κακοποίηση που συμβαίνει. Αυτό μπορεί να προέρχεται από φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στον θύτη, φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στα παιδιά που φροντίζουν και φόβο για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άνθρωποι για αυτά.

Αναφορά παιδικής κακοποίησης

Σε περίπτωση που σας προβληματίζει ένα περιστατικά για πιθανή κακοποίηση ή παραμέληση, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και βασιστείτε στις γνώσεις σας σχετικά με την παιδική προστασία. Δεν μπορείτε να κάνετε «λάθος» όταν αναφέρετε μια ανησυχία για φερόμενη κακοποίηση, ακόμα κι αν αποδειχθεί ψευδής. Συχνά συμβαίνει οι μικρότερες αναφορές να αποκαλύψουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες περιστατικών κακοποίησης, επομένως μη νομίζετε ότι η ανησυχία σας είναι πολύ μικρή για να την αναφέρετε.

Η αναφορά υποψίας παιδικής κακοποίησης φαίνεται κάτι επίσημο ή παρεμβατικό. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να προβούν σε αυτή, από φόβο να μην εμπλακούν στις ζωές άλλων οικογενειών.

ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η κατανόηση μερικών από τους μύθους πίσω από την αναφορά μπορεί να σας βοηθήσει στην αποτελερματική δράση σας, εάν πρέπει να αναφέρετε την κακοποίηση παιδιών.

Δεν θέλω να ανακατευτώ στην οικογένεια κάποιου άλλου. Οι επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης είναι δια βίου, επηρεάζοντας τις μελλοντικές σχέσεις, την αυτοεκτίμηση και θέτουν ακόμη περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο κακοποίησης καθώς ο κύκλος συνεχίζεται. Βοηθήστε να σπάσει ο κύκλος της παιδικής κακοποίησης.

Τι γίνεται αν διαλύσω το σπίτι κάποιου; Προτεραιότητα στις υπηρεσίες παιδικής προστασίας είναι η διατήρηση των παιδιών στο σπίτι. Μια αναφορά παιδικής κακοποίησης δεν σημαίνει ότι ένα παιδί απομακρύνεται αυτόματα από το σπίτι – εκτός εάν το παιδί βρίσκεται σαφώς σε κίνδυνο. Συμβουλευτική και ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, διαχείριση θυμού ή άλλες παρεμβάσεις συστήνονται στους γονείς, εφόσον κριθεί ότι το παιδί παραμένει ασφαλές.

Θα ξέρουν ότι ήμουν εγώ που τηλεφώνησα. Η αναφορά μπορεί να γίνει και ανώνυμα. Στις Συμβουλευτικές Γραμμές δεν χρειάζεται να αναφέρετε το όνομά σας όταν αναφέρετε την κακοποίηση παιδιού. Ο θύτης δεν μπορεί να μάθει ποιος έκανε την αναφορά παιδικής κακοποίησης.

Δε θα έχει διαφορά τι έχω να πω. Εάν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι σημαντικό να κοινοποιήσετε την ανησυχία σας στις αρμόδιες Αρχές. Ακόμα κι αν δεν έχετε πλήρη εικόνα, μπορεί να το έχουν προσέξει και άλλοι, και ένα μοτίβο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της παιδικής κακοποίησης που διαφορετικά θα μπορούσε να έχει ξεφύγει.

Κατά την αναφορά παιδικής κακοποίησης

Η αναφορά παιδικής κακοποίησης μπορεί να προκαλέσει πολλά δυσφορία, αρνητισμό και αβεβαιότητα. Μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν κάνετε το σωστό ή να αναρωτηθείτε εάν η φωνή σας θα ακουστεί.

  • Αφήστε τη διερεύνηση στις Αρχές. Μην προσπαθήσετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας αντιμετωπίζοντας οποιονδήποτε υποψιάζεστε, καθώς αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις Αρχές να κάνουν τη δική τους περαιτέρω διερεύνηση, ενώ παράλληλα να θέσετε και τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
  • Μην πανικοβάλλεστε. Παραμείνετε ήρεμοι και επαγγελματίες, παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο και προσπαθήστε να έχετε κατά νου ότι ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία, κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βοηθήσετε ένα άτομο σε κίνδυνο.

Για επιπλέον καθοδήγηση, ενημέρωση και ενδυνάμωση, μπορείτε να καλείτε τη Γραμμή Στήριξης Ελίζα 10454.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

https://www.childcare.co.uk/information/safeguarding-children-in-your-care-for-nannies

http://loveourchildrenusa.org/information-resources/nannies-sitters-and-your-childrens-safety

https://www.childprotectioncompany.com/general/what-to-do-if-you-suspect-abuse-childminders-and-nannies-safeguarding/