29 Ιανουαρίου 2021

Επικίνδυνες πορνογραφικές τάσεις που κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει

Σκοπός του άρθρου που ακολουθεί δεν είναι να σας τρομάξει, αλλά να σας εκπαιδεύσει. Εάν είστε ενημερωμένοι, τότε θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας στη μάχη ενάντια στην πορνογραφία που μαίνεται γύρω μας.

Ξέρατε ότι το Pornhub (πορνογραφική ιστοσελίδα) έχει 80 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα; Δηλαδή, περισσότερες επισκέψεις από το Pinterest, το Tumblr ή το PayPal (Jones, 2018).

Η πορνογραφία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη «επιδημία», την οποία έχει εύκολη πρόσβαση ο καθένας στις μέρες μας. Μόνο το 2018, πραγματοποιήθηκαν 30,3 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για πορνογραφικό υλικό, δηλαδή περίπου 962 αναζητήσεις ανά λεπτό (Silver, 2018).

Η «κατανάλωση» της πορνογραφίας αποτελεί σαφώς ένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής, την οποία βιώνουμε, τα παιδιά, κάποια στιγμή, θα έρθουν αντιμέτωπα με πορνογραφικό υλικό. Είναι καθήκον μας, ως γονείς, να τα κατευθύνουμε για το τι να κάνουν όταν το συναντήσουν, να τα βοηθήσουμε να αντιπαρέλθουν ό,τι έχουν δει και φυσικά, σε περίπτωση εθισμού, να τα βοηθήσουμε να τον αντιμετωπίσουν.

Στο παρακάτω γράφημα από το περιοδικό Forbes μπορεί κανείς να δει μια γρήγορη επισκόπηση των στατιστικών του Pornhub για το 2018:

Πορνογραφία για εκδίκηση

Η «εκδικητική» πορνογραφία, διαδικτυακή ή μη, είναι  η μη συναινετική διανομή ή κοινή χρήση αποκαλυπτικών φωτογραφιών από πρώην συντρόφους, συντρόφους, άλλους ή χάκερ που αναζητούν εκδίκηση ή ψυχαγωγία (Hall & Hearn, 2018). Με απλά λόγια, πρόκειται για δημοσίευση ερωτικού περιεχομένου -φωτογραφίες ή βίντεο γυμνών ανθρώπων (συνήθως ερωτικών συντρόφων από προηγούμενες σχέσεις του δράστη), για εκδικητικούς σκοπούς. Ένας δημοφιλής ιστότοπος που ασχολείται με την εκδικητική πορνογραφία είναι το MyEx.com.

Προκειμένου να προστατέψετε τα παιδιά σας από έναν τέτοιον πιθανό κίνδυνο είναι να τους διδάξετε να μη στέλνουν γυμνές φωτογραφίες δικές τους ή οποιουδήποτε άλλου σε κανέναν! Ποτέ!

Πορνογραφία με μέλη της ίδιας οικογένειας

Η «αιμομικτική» πορνογραφία είναι πορνό που απεικονίζει σεξουαλικές πράξεις μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας, όπως γονέας-παιδί ή αδερφός-αδερφή. Αυτού του είδους το πορνό μπορεί να περιλαμβάνει επίσης “fauxcest” αιμομιξία, ανάμεσα σε άτομα δηλαδή της ίδια οικογένειας, που δεν έχουν εξ αίματος συγγένεια.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στα πιο δημοφιλή βίντεο στο Pornhub, εμφανίζεται μια λίστα με κλιπ κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 80 εκατομμυρίων προβολών το καθένα,  το 80% των οποίων ανήκει στην κατηγορία fauxcest (Snow, 2019).

Η αιμομικτική πορνογραφία είναι μια αυξανόμενη τάση, κυρίως λόγω τoυ ταμπού της αιμομιξίας. Το “Fauxcest” ακολουθεί τη γραμμή της πραγματικής αιμομιξίας με τη δικαιολογία ότι «είναι εντάξει» επειδή τα άτομα που εμπλέκονται δεν έχουν εξ αίματος συγγένεια. Αυτός ο τύπος πορνό αναπαρίσταται σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Game of Thrones.

Φεμινιστική πορνογραφία

Η φεμινιστική πορνογραφία είναι δημοφιλής σε πολλές γυναίκες και μερικές έφηβες, επειδή ισχυρίζεται ότι ακολουθεί μια γραμμή υπέρ της ισότητας των φύλων.

Πολλοί δικαιολογούν αυτόν τον τύπο πορνό ως «καλό πορνό» επειδή μια γυναίκα συνήθως το σκηνοθετεί ή / και το παράγει. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες σκηνοθέτες ισχυρίζονται μάλιστα ότι η φεμινιστική πορνογραφία «ενδυναμώνει τις γυναίκες», επειδή το πορνό τους απαθανατίζει πιο φυσιολογικές γυναίκες σε πιο φυσιολογικές σεξουαλικές συναντήσεις, με έμφαση στη σεξουαλική απόλαυση μιας γυναίκας (Weber, 2013). Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα περισσότερα φεμινιστικά πορνό εξακολουθούν να παρουσιάζουν γυναίκες με μη ρεαλιστική ομορφιά, όπως το mainstream πορνό. Είναι επίσης συνηθισμένο να βλέπουμε τις γυναίκες να ντροπιάζονται, να ταπεινώνονται ή να εξαναγκάζονται σε σεξουαλική πράξη.

Επιπλέον, ΟΛΗ η πορνογραφία είναι ταπεινωτική για τα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από το ποιος απεικονίζεται ή ποιος την κατευθύνει.

«Ηθική» πορνογραφία

Σύμφωνα με το άρθρο της Kellie Scott στο ABC News, ορισμένες πηγές ορίζουν ότι το πορνό είναι «ηθικό» εάν πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις: δημιουργείται νόμιμα, σέβεται τα δικαιώματα των συμμετεχόντων, έχει καλές συνθήκες εργασίας, δείχνει τόσο το φανταστικό όσο και το ρεαλιστικό σεξ και παρουσιάζει τη σεξουαλική ποικιλομορφία (2016). Αλλά, είναι ηθικό να εκμεταλλευόμαστε έναν άλλο άνθρωπο για χρήματα;

Επίσης, γνωρίζατε ότι ορισμένα σχολεία πιστεύουν ότι είναι ηθικό να δείχνουν πορνογραφία στους εφήβους; Ορισμένα γυμνάσια στη Βοστώνη έχουν μαθήματα, στα οποία παρουσιάζουν σκληρή πορνογραφία ως εργαλείο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, μεταξύ άλλων θεμάτων. Το μάθημα στο σχολείο της Βοστώνης ονομάζεται «Η αλήθεια για την πορνογραφία: Ένα πρόγραμμα σπουδών πορνογραφίας». Στην τάξη, ένας δάσκαλος δείχνει πορνογραφία για να διδάξει στους μαθητές τις «υγιείς σχέσεις». Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα, στην οποία οι μαθητές παρακολουθούν πορνό και μιλούν για αυτό που είδαν. Εξετάζουν επίσης θέματα, όπως η βία στις σχέσεις και L.G.B.T. (αρκτικόλεξο για τις λέξεις Lesbian, Gay, B Bisexual και Transgender) ζητήματα, μέσω του φακού της πορνογραφίας, συχνά μέσω ομαδικών συζητήσεων, παιχνιδιών ρόλων και άλλων ασκήσεων (Jones, 2018).

Πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν, ότι η παρουσίαση του πορνό ως «cool» ή ως αποδεκτού μέσου εκμάθησης για το σεξ είναι μια ανεύθυνη και επιζήμια κίνηση, όσον αφορά την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η δική μας ενημέρωση, ως γονείς, για την πορνογραφία, τις διαστάσεις της, τις τρέχουσες τάσεις, τον εθισμό που προκαλεί και τις επιπτώσεις της στη σεξουαλικότητα του ατόμου, θα βοηθήσει στη συζήτηση με τα παιδιά μας. Εάν γνωρίζουμε και νιώθουμε έτοιμοι, μπορούμε να κάνουμε ειλικρινείς, προσωπικές συζητήσεις με τα παιδιά μας για το τι γνωρίζουν ή για τα θέματα που μπορεί να έχουν απορίες.

Ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας:

Ξέρετε τι είναι η πορνογραφία; (Εάν ναι, ζητήστε τους να σας πουν τι πιστεύουν. Εάν όχι, εξηγήστε τους τι είναι.)

Έχετε δει ποτέ πορνογραφία; Που; (Για μεγαλύτερα παιδιά: Πότε ήταν η πρώτη φορά που είδατε πορνό;). Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι η ηλικία που τα παιδιά ξεκινάνε να βλέπουν πορνό είναι τα 11 χρόνια.

Τι κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με πορνογραφικό υλικό; Τι μπορείτε να κάνετε στο μέλλον;

Γιατί είναι κακή ιδέα να βλέπετε πορνό ή να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια;

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά σε αυτά τα σκληρά θέματα. Και εσείς και τα παιδιά σας θα πρέπει να ενημερωθείτε σωστά. Το διαδίκτυο, παρόλο που «κρύβει» πορνογραφία, διαθέτει και πολλές σελίδες που αναφέρονται σε αυτήν και την καταπολεμούν, μέσα από την ορθή, επιστημονική γνώση.

Πηγή: educate empower kids organization